Diyet
Sindirim Sistemi için Tahıl Diyetinin Faydaları Nelerdir? 13.10.2017

Sindirim Sistemi için Tahıl Diyetinin Faydaları

Tahıl İçermeyen Bir Diyet Tüketmeli Miyiz ?

Bu günlerde birtakım sağlıklı diyet seçenekleri var. Hedeflerinize, inançlarınıza ve koşullarınıza veya hastalık riskinize bağlı olarak, ihtiyaçlarınıza en uygun olanı bulmak için biraz araştırma yapmanız yeterli olacaktır.  (bazı araştırmalara ayak uydurarak)

Bir popüler seçenek, özellikle çölyak hastalığı olanlar için, gluten intoleransı veya otoimmün koşullar, tahıl içermeyen bir diyettir.

Glutensız yeme alanının ötesine geçerek, tahıl içermeyen bir diyette bulunan kişiler genellikle çeşitli sağlık problemlerini çözmeye çalışırlar.

Tamamen tahılsız şeyler tüketmek  herkes için geçerli değildir, kendiniz kötü sindirim veya otoimmün hastalıklar gibi konularda mücadele ediyorsanız, denemeye değer olabilir.

Tahılsız Bir Diyet Nedir?

Tahıl içermeyen, yalnızca gluten içeren buğday ürünlerinin değil, aynı zamanda pirinç, mısır, yulaf ve arpa gibi glutensiz tanelerin de ortadan kaldırılmasını gerektirir. Tahılsız bir diyette teknik olarak tahıl içermeyen quinoa ürünleri, amaranth ve buğday, az miktarda bulunur.

Karbonhidratları kısıtlayan ketojenik diyetin aksine, tahılsız bir diyet düşük karbonhidratlı bir seçenek değildir. Patateslerde, tatlı patateslerde, havuçlarda ve kabaklarda kompleks karbonhidratlar hafifletilir.  

Çoğu diyet destekçisi sizi vücudunuzun biyolojik geri bildirimine dikkat etmeye ve ek yiyecekleri ortadan kaldırmayı önerse de , tahıl içermeyen diyet et veya balık ürünlerini, yumurtaları, baklagilleri / fasulye, tohum, fındık, şeker veya süt ürününü sınırlamaz. Bu, istenmeyen sağlık sonuçlarınızın olmasına neden olur.

Birçok yönden, tahılsız bir diyet, GAPS diyeti, alkalin diyeti, buğday  diyeti veya Paleo diyet planı gibi glutenden kaçınan  veya sindirim destekli diyetlerin diğerlerine benzer.

Diğer diyetlerin çoğundan farklı olarak, tahıl içermeyen diyet , araştırmacılar tarafından geniş bir şekilde incelenmemiştir. Bununla birlikte, birçok anekdot kanıtı (ve bazı çalışmalar), bazı kişilerin normal yemekteki tahılların yok edilmesinden büyük fayda sağlayabileceği varsayımını desteklemektedir.

Sonuçta , en iyi 25 gıdadan 10'u, kalorilerinin en büyük yüzdesi olarak tahıl gıdalarıdır. 

Tahıl Diyetinin Faydaları

1. Yiyecek Bağımlılığınızı Bertaraf Etmeye Yardımcı Olabilirsiniz

Gıda bağımlılığı, özellikle sağlıksız, ucuz gıdaların bulunması ve yemek yenmesi popüler olan Batılı ülkelerde, birçok insanı etkileyen zorlayıcı bir konudur. Klinik gıda bağımlılığı, kilo alımı, hasar görmüş ilişkiler veya sağlık sorunları gibi sonuçlara rağmen aşırı yiyenler tarafından sınıflandırılır.

Bununla birlikte, bunun daha az ciddi bir şekli, çoğumuz için, sürekli olarak bizim için kötü olduğunu bildiğimiz gıdaları yiyerek formumuzda olur. American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan araştırmaya göre,  çok fazla içeriği bulunmayan gıdalar gibi glisemik indeksi düşük gıdalar, yüksek GI yiyeceklerinin neden olduğu bağımlılık tepkileri türleriyle ilişkili değildir. 

Yüksek karbonhidratlı gıdalar sürekli olarak glisemik indeks üzerinde yüksek sıralamaya sahiptir, bu nedenle tahıl içermeyen bir diyette bu seçeneklerin çoğunu ortadan kaldırarak besleyici olmayan gıdalar  üzerine bağımlı olmamaya özen gösterin ve daha iyi seçenekler seçmede akıllı davranın.

2. Kalp Sağlığını Destekler

Buradaki fikir birliği tam değildir , ancak tahılların ortadan kaldırılmasının kalp için iyi olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Eastern Michigan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Okulu'nda yürütülen, yüksek kolesterollü insanlara yönelik bir Paleolitik diyetin yararlarına bakan bir araştırma, tahıl içermeyen diyetin, LDL seviyeleri de dahil olmak üzere kolesterolü önemli ölçüde düşürdüğünü ve yüksek trigliseritleri düşürdüğünü buldu. 

Diğer kanıtlar, işlenmiş tahıl gıdalarında bulunan rafine nişastaların, inme, diyabet ve kalp rahatsızlığı riskini artıran metabolik sendromu teşvik edebileceğini gösteriyor. 

 

Tahıl içermeyen Diyet Faydaları

3. Akıl Sağlığını Geliştirebilir

İlginçtir, tahıllar akıl sağlığını etkileyebilir. Çölyak ve gluten arasındaki bağlantı üzerine yapılan değerlendirmeler, bu eliminasyonun, epilepsi / nöbetler, anksiyete, depresyon, ADD ve otizm spektrum bozuklukları gibi çeşitli beyin ve zihinsel problemlere yardımcı olabileceğini buldu. 

Çölyak olmasa bile, diyetinizden  gluteni ortadan kaldırırken çeşitli zihinsel konularda iyileşme görülmüş çalışmalar vardır.   Gluten aslında şizofreni gelişiminde ve yönetiminde önemli bir faktör gibi görünmektedir.    

4. Daha Sağlıklı Beslenme Ve Dikkatli olma

Tahılsız bir diyetle ilgili en iyi şeylerden biri, evde daha fazla yemek pişirmenizi ve yiyecek etiketlerine yakından dikkat etmenizi gerektirir. Evde pişirme, kilo verme niyetlerine veya spesifik diyet ne olursa olsun genel olarak daha iyi bir diyet kalitesi ile ilişkilendirilir. 

5. Diğer Fiziksel Semptomları İyileştirmeye Yardımcı Olabilir

Gluten ve buğday ürünleri, sindirimli bağırsak sendromuna, kronik inflamasyon ile ilişkili sindirim sisteminin geçirgenliğine ve gıda hassasiyetleri, tiroid sorunları, yorgunluk, baş ağrısı, cilt sorunları gibi bir dizi semptom ile ilgili bir soruna neden olabilir. sindirim rahatsızlıkları ve kilo alma da bunlara dahildir.  

Bu nedenle, tahılsız bir diyet başlattığınızda, özellikle sızdıran bağırsak sorununuz varsa, yaşamınızdaki herhangi bir semptomun azaltılmasına neden olabilir. Crohn hastalığı olan ve IBS hastaları, tahıl içermeyen bir diyet yaptıktan sonra sindirim durumunun iyileştiğini gördüler.


Tahılsız bir diyetin vücudunuz için doğru olup olmadığını görmek için denemeniz tavsiye edilir. Tahılsız bir diyet üzerinde çok fazla varyasyon vardır, ancak genel olarak yasaklanmış gıdalar şunları içerir:



  • Ekmek


  • Buğday


  • Çavdar


  • Arpa


  • Kepek


  • Bulgar


  • Kuskus


  • irmik


  • Kamut


  • İrmik


  • Mısır unu


  • Darı


  • Yulaf


  • Mısır


  • Mısır unu


  • Pirinç


  • Bira ve diğer buğday türevli alkol

Tahılsız Bir Diyetle Ilımlı Bir Şekilde Tüketilecek Gıdalar Şunları İçerir:



  • karabuğday


  • Patates


  • Baklagiller (fasulye, bezelye ve mercimek)


  • Şeker ve tatlandırıcılar (stevya, keşiş meyvesi, çiğ bal veya hindistancevizi hurma şekerine yapıştırın)


  • Şarap (tercihen kırmızı) ve bazı buğday içermeyen likörler

Tahılsız Bir Diyet İçin İpuçları:

Tahıl içermeyen gıdalar yemek pek çok insan için  meydan okumaktır, çünkü muhtemelen "tipik olarak " kalorilerinizi ortadan kaldırmayı içerir. Bu, çoğu diyette olduğu gibi, çalışkan olmanız ve ilerlemenizi düşünmeniz, yemeklerinizi planlamanız gerektiği anlamına gelir.


Başlamak için en iyi yer, mantıklı bir şekilde market  alışverişidir. Mağazada, tahıl kaynaklı içerik maddeleri, özellikle de mısır türevi ürünler için her bir etiketi dikkatli bir şekilde okuyun. Çoğu "glutensiz" ürün ağır, nişastalı yerine konmuştur.

Pişirme için, badem veya hindistancevizi unu gibi tahıl içermeyen unları kullanmayı düşünün. Birçoğu gizli taneler içerdiğinden, çeşnilere de dikkat edin. Sirke, baharatlar, otlar veya ev yapımı kemik suları gibi daha doğal güç arttırıcılarla tadabilirsiniz.

Çoğu alkol ürününden, özellikle biradan kaçınmanız gerekir. Sert likör ve şarap gibi hububat içermeyen bazı alkoller var, ancak miktarlara dikkat edin ve fazla şeker eklenmiş ürünlerden kaçının.

En İyi Tahılsız Gıdalar Ve Gıda Grupları:

Tahıl içermeyen bir diyet, genel olarak sağlıklı beslenme kurallarına uymalıdır. Tahılsız diyetinizde aşağıdaki gıdaları bir araya getirmeye çalışın:

Sağlıklı Yağlar - Yemeklerinizde ve tariflerinizde yüksek kalitede yağlar kullanmak, vücudun neredeyse tüm sistemlerinin sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı ile  pişirmeyi deneyin ve avokado ve tohumlarını unutmayın. 

Yüksek Proteinli Gıdalar - Yumurtalar, balıklar,  sığır eti ve hatta bitki bazlı protein gibi her gün protein tükettiğinizden  emin olun.

Sebzeler - Tabii ki yapraklı yeşillikler ve diğer iyi sebzeler sağlıklı bir diyette rol oynamaktadır. Her zaman  favori olan lahana , brokoli, ıspanak, Brüksel lahanası,  rezene, soğan, ve daha pek çok şeyi yemenin yanı sıra deneyebilirsiniz.

Meyveler - Herkes iyi bir meyve sepeti tüketmeyi  sever. Tahılsız bir diyet yaptığınızda, çilek, domates, elma, portakal, greyfurt ve yaban mersini gibi antioksidan bakımından zengin meyvelerden bol miktarda alın.

En iyi tahıl İkame Gıdaları:

Tamamen tahılsız tüketime  geçiş biraz zaman alabilir. Bununla birlikte,  çok meyilli olduğumuz tahıllar için sağlıklı tüketim yapmayı tercih etmemiz  en sevdiğimiz tahıl ikamelerini kullanarak daha kolay hale getirebiliriz. 


Karnıbahar Pilavı - Karnıbahar küçücük parçalara (pirinç tohumu büyüklüğünde) İster kendiniz bir blendere işleyin veya önceden kesilmiş karnabahar satın alın, bu pirinç alışkanlığından kurtulmak için bir yöntemdir.

Hindistan Cevizi - Hindistan cevizi unu ile bir pizza kabuğunu yapmak, zahmetli tahıllardan herhangi birine sahip olmadan arzu ettiğiniz pizza yemenize yardımcı olacaktır.

Kabak Erişte - Genellikle "zoo" olarak adlandırılan bu popüler ikame, geleneksel erişte yerine birçok sağlık bilinçli restoranlarda kullanılır.

Paleo Ekmek / Çörekler - Tahılsız ekmek için genellikle inanılmaz tarifler vardır , bunlar genellikle badem unu veya hindistancevizi unu içerir. Ekmek ürünleri arzusunu, (ya da olumsuz etkileri olmaksızın) yerine getirin.

Patates "Çörekleri" - Yuvarlak patates dilimlerinden "çörekler" yaratmak sandviç hissi uyandırmanın mükemmel bir yoludur. ½ inç kalınlığında dilimlenmiş ve 350 derece de 20 dakika pişmiş bu çörekleri tüketebilirsiniz. 
 

Tahıl Diyetine Karşı Paleo Diyeti

Birçok kişi onları aynı kabul etse de, Paleo diyeti tahılsız bir diyetle aynı şey değildir. Özetle, Paleo tipik bir tahılsız diyetten daha kısıtlayıcıdır. Tüm Paleo diyetleri tahıl içermez, ancak tahıl içermeyen diyetlerin hepsi paleo değildir.

Hem Paleo hem de yağ içermeyen diyetler glütensiz ürünleri ve glutensiz diğer taneleri ortadan kaldırır.

Paleo tahılları ortadan kaldırmanın çok ötesine geçiyor. Paleo diyetinde, quinoa ve amaranth gibi tahıl-dışı karbonhidratların yanı sıra bakliyat, süt, rafine şeker, patates ve bitkisel yağlar yasaklanmıştır.


Neden İnsanlar Tahıllardan Kaçınmak İster?

Tahıllar kişiye göre yararlıdır , ancak pek çok insan için tahılsız bir hayat, bazı ciddi sağlık komplikasyonlarından kurtulma imkanı sunar.   

Glüteni içeren tahıllar (ve diğer bazı tahıllar), sadece çölyak hastaları için değil, bir iltihaplanma kaynağı ve kronik sindirim problemi kaynağıdır. Sorun yalnızca glütten değildir - buğdayın kendisidir.  Bu olgulara dayanarak, gluten duyarlılığının son yarı yüzyılda yüzde 400 oranında artması şaşırtıcı değildir. 

Paleolitik diyetin faydaları üzerine yapılan araştırmalar, tahıl içermeyen bir diyetin daha dengeli bir sindirim mikrobiyomu (bakteri ortamı) oluşturabileceğini de buldu. 

Birçok kişi, inflamatuar gıdalar gibi davranma potansiyelleri nedeniyle tahılları yok ederek, sorunlu hastalık riski ve ağrı yaratan iç inflamasyon yaratmaktadır.

Sabahları  Muz , yumurta  ile başlayın, bu size başlangıç için lezzetli ve doyurucu bir yemek olacaktır.
 

Tahılsız Diyet Önlemleri

Tahıl içermeyen diyetler herkes için değildir ve iyi bir neden olarak,  Pek çok eski tahıl ve kepekli ürünlerin hem sağlık hem de çevre için büyük faydaları vardır. Bazı hububat destekçileri, ete ve diğer birçok üründen çok nispeten daha kolay üretilebildikleri için tahıl içermeyen yaşam biçimlerinin tarımda yarattığı etkiden endişe duyuyorlar. 



  • Enflamasyonu azaltabilir 


  • Genel ölüm oranlarının düşmesi ile ilişkilendirilir


  • Daha az kalp hastalığı ölümü ile korelasyon vardır 


  • Tip 2 diyabet riskini önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir 


  • Düşük kalp hastalığı riski ve daha az kilo alma ile bağlantılıdır 


  • Fitik asit gibi antinutrientlerden endişe ediyorsanız, maya ekmeği gibi filizlenmiş ekmek ürünlerini deneyin. 

Benzer Yazılar