Diyet
Sıvı Diyeti Nedir? Sıvı Diyeti Nasıl Yapılır? 22.07.2021

Bugün, üzerinde çok düşünülmesi gereken artıları kadar eksilerinin de hatırı sayılır ölçüde çok olduğu bir diyet yönteminden bahsedeceğiz. Özellikle yaz aylarında, kış mevsiminden kalan kiloları bir an önce atmak ve sahillerde fit bir şekilde boy göstermek herkesin ortak arzusu. Ne yazık ki bu azim ve hırs kimi zaman yanlış diyetlere yöneltiyor ve beraberinde pek çok sağlık sorununu getiriyor. Özellikle hızlı kilo vermede en sık başvurulan diyetlerden biri sıvı diyetidir. Başlarda evet, verilen kilolar oldukça cazip olabilir ancak devamında çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kilo vermek adına sağlıksız bir şekilde yapılan diyetler pek çok riski de beraberinde getirir. Fazla kilosu olanlar için hızlı kilo vermek her zaman cazip bir seçenektir ancak günün sonunda tüm bu “hızlı” sürecin sağlığa yansıması da aynı hızda olacaktır. Bu noktada en doğru yolun sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninin benimsenmesi olduğunun altını çizelim. Dengeli ve sağlıklı beslenme düzenine eşlik eden egzersiz ile birlikte kilo vermek çok daha kalıcı ve sağlıklı olacaktır. Eğer ciddi bir kilo kaybınız gerekiyorsa ve artık bu durum bir hastalık haline geldiyse kilo verme sürecini mutlaka bir uzman kontrolünde gerçekleştirmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Arama motorlarında şok diyetler, 1 ayda 20 kilo verdiren diyet, 1 haftada 5 kilo verdiren diyet, 3 günde 3 kilo verdiren diyet gibi onlarca cezbedici diyet listesi var ancak sizin için doğru olanı mutlaka doktora danışarak yapmanız gerekir. Unutmayın ki ciddi kilo kayıpları aynı zamanda vücutta birtakım değişimlere de yol açabilir. Örneğin bağışıklık sistemi azalabilir ya da metabolizma hızı yavaşlayabilir. Evet, kilo vermek birçok hastalığın önlenmesinde en etkili yoldur ancak öte yandan vücuttaki ani kilo değişimleri başka durumları da tetikleyebilir. Bu nedenle diyet yapmak ciddiye alınması ve mutlaka doktor kontrolünde yapılması gereken bir iştir. Şimdi gelelim bugünkü konumuza; sıvı diyeti. Öncelikle sıvı diyeti nedir kısaca bir göz atalım.

Sıvı diyeti nedir?

Adı üzerinde sadece sıvılarla desteklenen bir diyet türüdür. Sıvı diyetinde düşük kalorili olan gıdalar sıvı forma getirilir ve bu şekilde tüketilir. Günün bir ya da iki öğünü sıvı ile değiştirilebilir ya da tamamen sıvı tüketimi de yapılabilir. Meyve ve sebzeler sıvı forma sokulur ve smoothie halinde içilebilir. Sıvı diyeti, şok diyet kürleri arasında en sık tercih edilenlerden biridir. Sıvı diyeti ile hızlı bir şekilde kilo vermek ve vücudu arındırmak mümkündür. 1 ay gibi kısa bir sürede olması gerekenden çok kilo vermenin sağlığımıza yapabileceğimiz en büyük kötülüklerden biri olduğunun altını çizerek sıvı diyetinin yararlarına ve zararlarına göz atalım.

Sıvı diyetinin faydaları nelerdir?

Sıvı diyetinin şüphesiz en büyük faydası vücutta yarattığı detoks etkisidir. Vücudun arınmasını ve dinlenmesini sağlar bu sayede bir detoks etkisi yaratır. Sindirim sisteminin de dinlenmesini sağlar ki bu kilo verme konusunda önemli destekçilerdendir. Metabolizma hızını hızlandırabilir. Sadece vücuda değil cilde de fayda sağlayabilir; sıvı diyetinin cilde de iyi geldiği söylenir. Mide ülseri ağrılarını azaltabilir. Yanı sıra mide ameliyatı olanlar için de ideal bir beslenme şekli olabilir çünkü mideyi yormaz. Sıvı diyetini uygulaması kolaydır. Yapılması gereken tek şey yiyeceğiniz malzemeleri blender’a atmak ve karıştırmaktır diğer bir deyişle öğünleri hazırlamak oldukça kolaydır. Bu sayede zaman kaybı da oluşturmaz. Pişirme, kızartma ve benzeri gibi işlemlerden geçmediği için meyve ve sebzelerin besin değerleri korunmuş olur. Bu sayede enerji üretimi de artar. Sıvı gıdaların sindirimi çok kolaydır bu sayede besinlerin emilimi ve boşaltımı da kolay olur. Sindirim sistemi dostu olması buradan kaynaklanır. Yanı sıra sıvı gıdalardaki lif miktarı uzun süre tokluk sağlayabilir. Ayrıca kabızlığı önler bu sayede sindirim sorunu da yaşanmaz. Sıvı gıdalarla beslenmek aynı zaman düşük kalori alımını sağlar. Daha az kalori tüketildiğinde kilo verme süreci de hızlanmış olur.

Sıvı diyetinin zararları nelerdir?

Yazımızın başında sıvı diyetini uygularken çok dikkatli olunması gerektiğinden bahsetmiştik. Tehlikeleri de faydaları kadar çoktur. Sıvı diyeti herkese göre bir diyet değildir. Bu nedenle mutlaka doktorunuza danışarak bu diyeti uygulamanızda yarar olacaktır. Sıvı diyetler beraberinde pek çok olumsuz durumu getirir. Kısa sürede çok kilo vermek bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Vücut halsiz düşebilir. Yeme isteği eskisine oranla daha fazla olabilir. Kas kaybı yaşanabilir ve kemikler zayıflayabilir. Beyin fonksiyonlarını engelleyebilir ve hatta ruh halini olumsuz etkileyebilir. Gribe ya da soğuk algınlığına karşı vücut daha dirençsiz olabilir ve bu tarz hastalıklara yakalanma riski yükselebilir. Mide bulantısı yapabilir. Özellikle hamile ve emziren kadınlar, çocuklar, kronik rahatsızlıklara sahip olanlar ve yaşı ileri olanlar için sıvı diyeti çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ayrıca yaşınız müsait olsa bile sıvı diyeti başlı başına tehlikeli diyet türlerinden biridir. Kilo vermek iyi bir motivasyon olabilir ancak hedef  “sağlıklı” kilo vermektir. Bu nedenle ne kadar acil kilo vermek isterseniz isteyin mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca şok diyetlerin ödem atmaya yardımcı olduğunu ve ilerleyen süreçte kas kayıplarına yol açabileceğini unutmayın. Diyetteki öncelikli hedef kilo vermek değil yağ yakımını hızlandırmaktır. Yağdan verilen kilolar her zaman daha sağlıklı olacaktır. Ödem ciddi bir sorundur ve belki kısa süreli detokslarla ödem sorunu çözülebilir ancak kalıcı bir çözüm arıyorsak çareyi şok diyetlerde değil sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninde bulmalıyız. Aksi halde vücudumuza pek çok zarar verebiliriz.

Sıvı diyeti nasıl yapılır?

Sıvı diyeti bazı esaslara bağlıdır. Öncelikle her besin sıvı şeklinde alınmalıdır. Tüketilecek gıdaların düşük kalorili olması gerekir. Taze olan içecekler tüketilmelidir yani hazırlığınızı önceden değil öğün saatinizden kısa bir süre önce yapmanız daha iyi olacaktır. Kahve içmek isterseniz şekersiz olmasına özen göstermeniz gerekir. Diyet süresince yağ, tuz ve şekerden uzak durmak gerekir. Ekmek, hazır gıdalar ve paketli ürünler de tercih edilmemelidir. Sıvı diyeti spor ile desteklenirse daha iyi sonuçlar verebilir. Eğer sadece sıvı gıda tüketmek istemiyorsanız öğünlerden birini katı gıda da eklenebilir. Meyve suyu hazırlarken içerisine bal dahil hiçbir tatlandırıcı eklememek gerekir. Sıvı diyeti uzun süre yapılan bir diyet değildir. 3 günlük sıvı diyeti tercih edilebilir. Eğer 3 günden fazla uygulanırsa birtakım sindirim sistemi sorunları oluşabilir. Hatta ileride mide asitlerinin de zarar görmesine yol açabilir. Bu nedenle sıvı diyeti belirli bir program dahilinde ve uzman görüşü ve onayı ile yapılmalıdır.

Yazımızın finalinde yinelemek isteriz ki sıvı diyeti gibi şok diyetler sağlığınız için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar