Diyet
21 Gün Şeker Diyeti ile Kaç Kilo Verilir? 02.10.2021

Diyet yaparken en zorlandığımız şeylerden biri aniden gelen tatlı krizleri. Sanki diyette olduğumuzu hisseder gibi nasıl da olmadık zamanda canımız tatlı çekiyor? Diyeti bozmakla bozmamak arasında ince bir çizgide gidip geldiğimiz onlarca gün oluyor. Hele ki özel günlerde durum daha zor oluyor. Böyle zamanlarda elmanın üzerine tarçın serperek bir nebze olsun tatlı krizimizi kesiyoruz ancak bu her zaman o kadar kolay olmuyor. Şunu biliyoruz ki kilo vermek bir takım çalışması ve irade istiyor. Hatta kimi zaman bu irademiz öyle bir sınanıyor ki işin içinden nasıl çıkacağımızı bilemiyoruz. Gerçek olan bir başka şey de gereksiz şekerin vücudumuza verdiği zarar. Aslında bırakmaya ya da azaltmaya bir başladığımız anda çorap söküğü gibi devamı gelecek belki de. Diyet yapanların sıkça yararlandığı ve gıyabında onlarca iyi içerik olan bir konuya değineceğiz bugün. Yapması güç gibi görünen ancak 21 günün sonunda büyük bir rahatla vaat eden bir diyet modelini anlatacağız. Arama motorlarında sıkça görmeye başladığımız 21 günlük şeker diyeti. 21 gün boyunca şekeri hayatımızdan çıkararak vücudumuzu hafifletmeyi amaçlıyoruz. Elbette sanıldığı kadar kolay değil ancak denemeye değer! Öncelikle 21 gün şeker diyeti ne demek kısaca bir değinelim.

21 gün şeker diyeti nedir, kısaca…

21 gün şeker diyeti hakkında bilgiler ile başlayalım söze. Şeker diyeti, adından da anlaşılacağı üzere 21 gün boyunca şekersiz beslenmek anlamına geliyor. Şekerden kasıt yalnızca beyaz şeker değil. Beraberinde esmer şeker ve tüm bu rafine şekerleri içeren her türlü tatlı ile de vedalaşmamız gerekiyor. Yani 21 gün boyunca kek, kurabiye, çikolata, sütlü ya da şerbetli tatlı fark etmeden şeker yok! Bu süre boyunca canımız tatlı çektiğinde bal ya da pekmez gibi doğal gıdalardan çok az bir miktar yararlanabiliyoruz. Ölçüyü kaçırmamak anahtar kelime! Şeker diyetinin adının 21 gün şeker diyeti olmasının da bir nedeni var. Uzmanlara göre insanın bir şeyin yokluğuna alışması 21 günü buluyor. Bu bir diyet de olabilir yani bir diyete ya da yeni bir beslenme düzenine alışmak için 21 gün gerekiyor. Araştırmalara göre insan psikolojisi, 21 gün sürenin ardından duruma alışıyor. Bir diğer neden de vücudun şekerden tamamen arınması için 21 güne ihtiyacı olması. Şekerin zararlı etkilerinden vücudun arınması için 21 güne ihtiyaç var. Bu da hem diyetin adını 21 gün yapıyor hem de sistemin işleyişini destekliyor. Şimdi gelelim en önemli kısma… 21 gün boyunca şekerden ve tatlıdan uzak durmak biraz zor olabilir ancak günün sonunda vücuda etkilerini düşününce dayanmak zor olmayacaktır. 21 gün şeker diyetinin faydaları ile devam edelim sonra işin “nasıl” kısmına değineceğiz.

21 gün şeker diyetinin faydaları nelerdir?

21 gün şeker diyetinin ne büyük faydası vücudun şekerden arınması ve kendini daha hafif hissetmesidir desek doğru bir tanımlama yapmış oluruz. Şeker diyeti sayesinde kilo vermek daha kolay olabilir. Cildimize de şekersiz beslenmenin ışıltısı yansıyacaktır. Şekersiz diyetin cilt kanseri riskini azalttığı düşünülür. Vücuttaki iltihabı azalttığına dair görüşler vardır. Şekersiz bir yaşam, şeker hastalığı riskini de azaltacaktır. Açlık krizlerini ve tatlı isteğini azaltmak için şeker diyeti ideal olabilir. Şeker diyeti ile enerji seviyesi yükselebilir. Şekersiz diyet aynı zamanda diş sağlığını da olumlu etkileyecektir. Şekersiz diyet ile uyku kalitesi artacaktır. Sadece fiziksel değil ruhsal açıdan da değişimler gözlemlenebilir. Kaygı ve endişeyi azalttığı söylenir. Özetle 21 gün şekersiz diyet yalnızca kilo verdirmekle kalmaz aynı zamanda fiziksel ve ruhsal açıdan da onlarca fayda sağlar. Şimdi gelelim 21 günlük şekersiz diyetin detaylarına…

Şekersiz 21 gün diyeti nasıl yapılır?

Yaşam tarzımızı bir günde değiştirmek elbette zordur. Bunun için biraz zamanda ihtiyacımız olacaktır. Birden mucize değişim beklemek hayal kırıklığı olabilir. Zamanla her şey daha da rayına oturacaktır. Şekersiz 21 günün ilk günleri biraz zor geçebilir ancak birkaç günün ardından alışma sağlanacaktır. Şimdi gelelim şekersiz diyette neler yapabileceğimize… İlk başlarda bırakmakta zorlanırsanız yavaş yavaş azaltma yoluna da gidebilirsiniz. Diyete başlamadan birkaç gün öncesinde şekeri azaltırsanız sonrasında bırakması daha kolay olacaktır. En hafif sütlü tatlıdan keke, kurabiyeye kadar her şey kesiliyor. Yanı sıra içinde şeker olan hiçbir içecek de tüketilmemeli. Çay da kahve de şekersiz olmalı. Hamur işleri, beyaz ekmek ve makarnadan da uzak durmak gerekir. Aşırı karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınmakta yarar var. Bunun yerine buğday unu, çavdar, karabuğday ya da kinoa gibi gıdalardan destek alınabilir. Paketli ürünler de 21 gün şeker diyetinde uzak durulması gerekenlerden. Tatlı ihtiyacı meyvelerden sağlanabilir ancak meyve tüketimi de sınırlı olmalıdır. Diyet boyunca altın kural bol bol su içmek olmalıdır. Öğünlerde kırmızı et, tavuk ya da balık tüketilebilir. Baklagiller, mevsim sebzeleri ve meyveler de olabilir. Eğer tatlı kriziniz tutarsa bal ya da pekmezden yalnızda bir tatlı kaşığı “nadir” olmak koşulu ile tüketilebilir ancak onun da fazlası zararlıdır. Bitki çayları ya da normal çaylar bu süreçte şekersiz olmak koşulu ile serbesttir. Kahve günde iki fincanı geçmemeli. Alkollü içeceklerden de uzak durmalısınız. Günde en az 30 dakika tempolu bir yürüyüş iyi olabilir. Spor, kilo verme sürecini olumlu etkileyecektir. Aslında 21 gün şekersiz diyet için sağlıklı yaşam diyeti demek doğru olur. Şeker zaten başlı başına zararlıdır. Şekeri hayatımızdan çıkarmak bize her bakımdan katkı sağlayacaktır. Beraberinde sağlıklı beslenerek, dengeli bir beslenme rutini oluşturarak kolayca kilo verebiliriz. Egzersiz şarttır gibi keskin cümleler kurmayalım ancak diyetle birlikte egzersiz yapılması durumunda kilo vermek daha hızlanırken vücut da forma girer. Bu bakımdan diyet yaparken egzersizi de rutine katmak daima fayda sağlayacaktır. 21 gün şekersiz diyet son zamanların en popüler diyetlerinden biridir. Yapılan diyette verilen kilolar kişiye bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle net bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Diyeti yapan kişinin yaşına, metabolizma hızına ve fiziksel durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. 21 gün şekersiz diyetin ardından kilo verilir ancak bu durum yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kişiye özel olacaktır. 21 gün şeker diyetinin ardından vücut kendini daha hafif hissedecektir. Verilen kilolar da cabası olacaktır. 21 gün şeker diyetinin ruhsal anlamda da fayda sağladığı düşünülür. Özellikle kaygı ve endişe gibi duyguların hafiflediği düşünülür.

21 gün şeker diyetinde neler yenir?

21 günlük şeker diyetinde hayvansal proteinler, kuru baklagiller, süt ürünleri, tahıl, mevsim meyveleri, mevsim sebzeleri, sağlıklı yağlar içeren besinler tüketilebilir. Yanı sıra chia ya da keten tohumu gibi sağlıklı tohumlar da tüketilebilir. Su, bitki çayı, şekersiz çay, şekersiz-kremasız kahve, maden suyu gibi içecekler tüketilebilir.  Kefir de 21 gün şeker diyetinde tüketilebilecek içeceklerden biridir.

Önemli Not: 21 gün boyunca şekeri bırakmak, elbette vücuda çok katkı sağlayacaktır. Ancak bu herkese göre bir diyet olduğu anlamına gelmez. 21 gün şeker diyetini uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır. Çünkü 21 gün şeker diyeti herkese göre değildir. Kronik rahatsızlıkları olanlar ya da başka sağlık sorunları yaşayanlar için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Doktorunuzun onayı olmadan bu tarz diyetlerden uzak durmanızı öneririz.

Benzer Yazılar