Diyet
Aralıklı Oruç Nedir? Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır? 07.09.2020

Gün geçmiyor ki yeni diyetlerle tanışmayalım, yeni besinleri hayatımıza sokmayalım. Bundan yıllar önce uyguladığımız ezberlenmiş diyetlere son günlerde bir yenisi eklendi. Ketojenik diyet, yumurta diyeti ve benzeri gibi popüler diyetlerin yanında artık aralıklı oruç diyetini de sıkça telaffuz eder hale geldik.  İntermitten Fasting (IF diyeti) olarak da biliniyor. Ünlülülerin zayıflama yöntemi ya da ünlülerin diyeti olarak da bilinen aralıklı oruç hakkında bilinmeyenleri masaya yatırıyoruz. Peki nedir bu aralıklı oruç?

Aralıklı oruç nedir, kısaca…

Aralıklı oruç ne demek sorusunun yanıtı ile başlayalım. Aralıklı oruç, yiyecekleri bir “yeme penceresine” dahil ederek o saatlerde yemek ve geri kalan saatlerde herhangi bir gıda almamak demektir. Biraz daha açalım. Önce kendinize bir yeme aralığı seçiyorsunuz. Bu ara 8 saatlik bir dilimi kapsayabilir. Bu 8 saatlik dilimde 2 ana öğün yapıyorsunuz. Eğer çok acıkırsanız sağlıklı atıştırmalıklarla ara öğün de yapabilirsiniz. 8 saat sürenin ardından bir nevi vücudunuzu kilitliyorsunuz ve hiçbir şey yemiyorsunuz. Saat dilimlerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Aralıklı oruç farklı şekillerde uygulanabiliyor ancak bunlardan en bilineni 16/8 aralıklı oruç diyeti…

16/8 aralıklı oruç diyeti nedir?

Bu aralıklı oruç çeşidinde gün boyunca 8 saatlik bir pencerede yemek yiyor geri kalan 16 saat boyunca oruç tutuyorsunuz. Kilo kaybını destekleyen bir yöntem. Yanı sıra kan şekerini dengelediği ve beyin fonksiyonlarına da olumlu etki ettiği düşünülüyor. İnsan ömrünü uzattığı gibi bazı düşünceler de var. Aralıklı oruç nasıl yapılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Aralıklı oruç birkaç saat diliminde yapılabilir. Aralıklı oruç şekillerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

·         16/8 diyeti: Burada yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi yine hedef 8 saatlik yeme penceresi ve 16 saatlik oruç. Günün 16 saati hiçbir şey yememeniz gerekiyor. Yemek yiyebildiğiniz 8 saatlik aralık genellikle gündüz 12 ila akşam 8 olabiliyor. Özellikle çalışanların tercih ettiği bir yöntem. Çünkü işten çıkış ve eve geliş saatleri 20:00’ı bulabiliyor malum.

·         5/2 diyeti: Bu diyet yönteminde haftanın iki günü baz alınıyor. Bu iki gün üst üste olmaması gerekiyor. İki gün boyunca günlük alınması gereken kalori miktarının yalnızca %25’inin alınması gerekiyor. Dediğimiz gibi önemli olan üst üste günlerde değil haftanın iki günü yapmak.

·         24 saatlik oruç diyeti: En ağırlarından, en zorlayıcılarından biri. Bu oruç yönteminde haftanın ya da ihtiyaca göre ayın 1 günü hiçbir şey yenmiyor ve 24 saat açlık sağlanıyor.

Aralıklı oruç kilo verdirir mi?

Aslında en merak edilen de bu. Kilo vermeyi çok isteyenler için bu sorunun tek bir yanıtı var; aralıklı oruç kilo verdirir. Yapılan araştırmalara göre aralıklı orucu deneyenler genellikle başarıya ulaştı. 2017 yılında Annual Review of Nutrition (Yıllık Beslenme Değerlendirmesi) isimli dergide bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya göre aralıklı oruç yöntemini deneyen 16 kişiden 11’i kilo vermeyi başardı. Aralıklı orucun faydaları arasında; etkili kilo kaybı, kan şekerini düzenleme, uzun ömür, sağlıklı yaşam ve benzeri gibi yararlar var.

Önemli not: Özellikle insülin direnci kaynaklı kilo verememe ya da altta yatan başka nedenlerden dolayı yaşanan sağlık sorunlarıyla birlikte uygulanan aralıklı oruç diyetleri sağlığınızı olumsuz da etkileyebilir. Çoğu kişide başarılı olan yöntem size uygun da olmayabilir. Unutmayın ki kilo verme işi reçeteyle değil bünyeyle alakalıdır. Bu nedenle özellikle içinde açlık geçen diyetleri uygulamadan önce mutlaka ilgili hekime danışmanız önerilir. Aksi halde sağlığınızı tamamen kaybetme riskiniz de vardır. Özellikle insülin direnci olan hastaların mutlaka uzman kontrolünde diyet yapması önerilir. Bu konuya da aman dikkat!

Benzer Yazılar