Bitkisel
Fesleğen Yağının İnanılmaz Faydaları 22.06.2020

Fesleğen Yağının İnanılmaz Faydaları 

Fesleğen yağının sağlığa faydaları arasında mide bulantısı, iltihaplanma, hareket tutması, hazımsızlık, kabızlık, solunum sorunları ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele ve diyabetle başa çıkma becerisi vardır. Ocimum basilicum bitkisinden elde edilir, bazı yerlerde tatlı fesleğen yağı olarak da bilinir. 

Fesleğen bitkisinin yaprakları ve tohumları, düzenli olarak tüm dünya mutfaklarında ve tariflerde kullanılan bu bitki aynı zamanda önemli tıbbi parçalardır. Fesleğen esansiyel yağı Avrupa, Orta Asya, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da popülerdir. Bu yağ, Akdeniz bölgesindeki mutfaklarda yaygın olarak kullanılır ve yine de pesto gibi birçok İtalyan tarifin aktif bileşenini oluşturur. Makarna ve salata yapımında da kullanılır. 

Fesleğen, Hindistan gibi yerlerde çeşitli tıbbi amaçlar için (Ayurveda tıbbı) eski zamanlarda yaygın olarak kullanılmıştır. Fesleğen, ishal, öksürük, mukoza akıntıları, kabızlık, hazımsızlık ve bazı cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. 

Fesleğen Esansiyel Yağının Sağlık Açısından Faydalarını Şöyle Sıralayabiliriz;

•    Kozmetik Uygulamalarda Kullanılır

Fesleğen esansiyel yağı topikal olarak kullanılır ve cilde masaj yapar. Donuk görünümlü cildin ve saçın parlaklığını arttırır. Sonuç olarak, cilt tonunuzu iyileştirdiğini iddia eden birçok cilt bakım ürününde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca akne ve diğer cilt enfeksiyonlarının semptomlarını tedavi etmek için de kullanılır. 

•   Sindirimi Geliştirir 

Fesleğen esansiyel yağı da sindirim tonik olarak kullanılır. Fesleğen yağı, hazımsızlık, kabızlık, mide krampları ve şişkinlik tedavisinde kullanılır. Midenizdeki ve bağırsaklarınızdaki gazdan anında rahatlama sağlar. Aynı zamanda kolik özelliklere sahiptir ve bu nedenle bağırsak ağrısını hafifletmek için kullanılır. 

•    Soğuk Algınlığına İyi Gelir

Fesleğen esansiyel yağı soğuk algınlığı, grip ve bunlara bağlı olarak oluşan ateşlerden kurtulmada etkilidir. Antispazmodik yapısından dolayı boğmaca öksürüğü semptomlarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. 

•    Astımı Tedavi Eder 

Öksürüğü hafifletme işlevinin yanı sıra, astım, bronşit ve sinüs enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılabilir. 

•    Antifungal ve Böcek Kovucudur

Fesleğen esansiyel yağı, 22 mantar türünün büyümesini engellemiş ve ayrıca Allacophora foveicolli'ye karşı etkili olmuştur. Bu yağ ayrıca ticari olarak temin edilebilen fungisitlere kıyasla daha az toksiktir. 

•    Stresi Azaltır 

Fesleğen esansiyel yağının sakinleştirici doğası nedeniyle, aromaterapide yaygın olarak kullanılır. Bu esansiyel yağ koklandığında veya tüketildiğinde canlandırıcı bir etkiye sahiptir, bu nedenle sinir gerginliği, zihinsel yorgunluk, melankoli, migren ve depresyon tedavisinde kullanılır. Düzenli olarak bu esansiyel yağın kullanılması zihinsel güç ve netlik sağlar. 

•    Kan Dolaşımını Arttırır

Fesleğen esansiyel yağı kan dolaşımını iyileştirir ve vücudun çeşitli metabolik fonksiyonlarını arttırmaya ve optimize etmeye yardımcı olur. 

•    Ağrıyı Hafifletir 

Fesleğen esansiyel yağı analjeziktir ve ağrıdan kurtulma sağlar. Bu esansiyel yağın artrit, yaralar, yaralanmalar, yanıklar, morluklar, spor yaralanmaları, cerrahi iyileşme, burkulmalar ve baş ağrıları tedavisinde sıklıkla kullanılmasının nedeni budur. 

•    Göz Bakımı İçin Kullanılır

Fesleğen esansiyel yağı oftalmiktir ve hızlı bir şekilde kanlı gözleri rahatlatabilir. 

•    Kusmayı Önler 

Fesleğen esansiyel yağı, özellikle bulantı kaynağı hareket rahatsızlığı olduğunda ve aynı zamanda birçok başka nedenlerden dolayı, kusmayı önlemek için kullanılabilir. 

•    Kaşıntı Tedavisi İçin Kullanılır

Fesleğen esansiyel yağı ayrıca bal arıları, böcekler ve hatta yılanlardan gelen ısırık ve sokma kaşıntılarında iyi bir tedavi aracıdır. 

Dikkat: Fesleğen esansiyel yağı ve fesleğen hamile veya emziren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Öte yandan, bazı insanlar anneden gelen sütü arttırdığını söylüyor, ancak daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. 

Fesleğen esansiyel yağı bergamot, adaçayı, karanfil tomurcuğu, sardunya, limon, hyssop, ardıç, okaliptüs, neroli, mercanköşk, biberiye, melissa ve lavanta ile iyi uyum sağlar. 

Benzer Yazılar