Bitkisel
B12 Vitamini Ne İşe Yarar? B12 Vitamini Eksikliğinde Ne Olur? 01.07.2021

Korona virüs pandemisi ile mücadele ettiğimiz şu günlerde bağışıklık sisteminin önemini yaşayarak deneyimliyoruz. Güçlü bir bağışıklık sistemi, virüs ve bakterilerin vücudumuza zarar vermesini önlemek için en etkili kalkanımız. Bağışıklık sistemini güçlü kılabilmek için kimi zaman takviye edici gıdalardan, kimi zaman ilaçlardan kimi zaman da doğanın bize sunduğu sonsuz nimetlerden faydalanıyoruz. Hal böyle olunca bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarına baktığımızda onlarca seçenek çıkıyor karşımıza. Vücudumuzda bulunan vitaminlerin aktif olması ve yeterli olması da bizi koruyan başka bir faktör. Vitaminlerin en önemli görevlerinden biri vücut hücrelerini yenileyebilmektir. Vücut hücrelerinin kendini yenileyebilmesi, büyümesi, gelişebilmesi ve beraberinde enerji üretimini sağlaması için vitamin gibi organik bileşenlere ihtiyaç vardır. Vitaminler insan vücudunda sentezlenemeyebilir ya da sentezlense bile yeteri kadar etkili olmayabilir. Bu noktada doktor gözetiminde dışarıdan besinler ya da takviye ilaçlarla birtakım destekler gerekebilir. Vitamin kullanımından en sık yapılan hatalardan biri bilinçsiz tüketimdir. Vitamine her vücudun belirli miktarda ihtiyacı vardır ancak fazla alımda birtakım zehirlenmelere yol açabilir. Örneğin d vitamini zehirlenmesi oldukça tehlikelidir. Vitaminler nasılsa zararsızdır, ne kadar alsak o kadar iyidir gibi bir durum söz konusu değildir. Aksine, azı karar çoğu zarar kavramı konu vitaminler olunca da geçerlidir. Vitaminlerin vücuda ihtiyacından fazla alınması birtakım sağlık sorunlarını doğurabilir bu noktada vücudumuza iyi bakmak isterken tam tersi bir etki söz konusu olabilir. Bugün konumuz, vücut için oldukça gerekli olan B12 vitamini. Vitamin sözcüğü ilk olarak Polonyalı biyokimyacı Casimir Funk tarafından telaffuz edildi. Yağda eriyen, suda eriyen ya da hap olarak içilen vitamin çeşitleri vardır. Hangi vitaminin hangi dozda ve ne şekilde alınması gerektiği bilgisini mutlaka doktorunuza danışın. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi her bünye, farklı miktarda vitamin ihtiyacı duyar. Bu nedenle mutlaka doktorunuza danışarak vitamin alımını yapın. Şimdi gelelim bugünkü konumuza. B12 vitamini ne işe yarar, B12 vitamini eksikliğinde ne olur, B12 eksikliğinin belirtileri, B12 vitaminin faydaları, B12 vitamini ne kadar süre kullanılmalı gibi soruların yanıtlarına geçmeden önce B12 vitamini ne demek kısaca bir göz atalım.

B12 vitamini nedir, kısaca…

B12 vitamini, suda çözünebilen bir vitamin çeşididir. B12 vitamini vücutta az miktarda da olsa depolanabilen bir vitamindir. İçeriğinde kobalt minerali vardır. Bu sayede kobalamin olarak da bilinir. B12 miktarı her ne kadar vücutta depolanabiliyor olsa da bu miktar düşüktür. Bu nedenle günlük olarak B12 vitaminin alınması önerilir ancak elbette doktor onayıyla. Hayvansal kaynaklı gıdalarda da B12 vitamini bulunur. İnsan vücudunda kalın bağırsak ve ince bağırsakta az da olsa B12 vitamini sentezlenebilir ancak yüksek ısıya maruz kalması durumunda fonksiyonunu, işlevini ve görevini yitirir. B12 vitamini ne işe yarar sorusunun yanıtı ile devam edelim. B12 vitamininin, vücut fonksiyonlarını yerine getirme konusunda büyük bir öneki vardır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için B12 vitamini önemlidir ki yukarıda bağışıklık sisteminin öneminden bahsetmiştik. Protein metabolizmasında görev almasıyla bilinen B12 vitamini, sinir sisteminin doğru çalışmasında da etkilidir. Yanı sıra kemik iliğinde yer alan hücreler için de önemli vitaminlerden biridir. B12 vitamini sinir sistemine oldukça faydalıdır. Eğer yeteri kadar B12 vitamini alınmazsa birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. B12 vitamini aynı zamanda hafıza için de oldukça yararlıdır, hafızayı güçlendirdiği bilinir. Vücudumuza oldukça yarar sağlayan B12 vitamini gıdalardan da almak mümkündür. Özet geçecek olursak, B12 vitaminin faydalarını şu şekilde saymak mümkündür; kilo kontrolünü sağlar, hafızayı güçlendirir, yağı azaltır, unutkanlığı önler, halsizliği önler, yorgunluğu önler, kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur, saç ve cilt sağlığı için önemli etkilere sahiptir, meme ve kolon kanserini önlemeden etkin rol alır.

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

B12 vitamini eksikliği kendini belli eder. En yaygın belirtilerinden biri kansızlıktır. Kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ya da halsizlik görülebilir. Yanı sıra konsantrasyon bozuklukları ve hatta göz kararması da yaşanabilir. Dilde birtakım kızarıklıklar görülebilir ve yanma hissi hissedilir. Ağız içinde yaralar olabilir. Özellikle bacaklarda birtakım kasılmalar görülebilir. Bazı bünyelerde B12 vitamini eksikliği ishale neden olabilir. Ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma hissi oluşabilir. Aynı his uyuşma şeklinde de hissedilebilir. Zihinsel fonksiyonlarda birtakım bozulmalar görülebilir. B12 vitamini eksikliği özellikle yaşlılarda hafıza kayıplarına yol açabilir ve bu durum unutkanlığı da beraberinde getirebilir. B12 vitamini eksikliği yeni hücrelerin sentezlenmesini engellediği için metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. Özellikle sinir sisteminde birtakım sorunlar oluşabilir. Yürümede güçlük, dengesizlik, çarpıntı, cildin sararması, ishal ve zihinsel yorgunluk gözlemlenebilir. B12 vitamini özellikle 50 yaş ve sonrası için önemlidir. B12 vitamini eksikliği özellikle yaşlılarda daha sık görülür ve bu durum ciddiye alınması gereken bir durumdur. Vegan beslenmeyi tercih edenler hayvansal kaynaklı besinler tüketmezler bu nedenle B12 vitamini eksikliği yaşarlar. Özellikle gastrit ve çölyak hastalığı B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak görülebilir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi B12 vitamini takviye edici ilaç olarak alınabildiği gibi besinlerde de alınabilir. Şimdi gelin bu besinlere bir göz atalım.

B12 vitamini içerek gıdalar hangileridir?

B12 vitamini eksikliği mevcutsa bazı gıdalardan destek alınabilir. B12 vitamini yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur; karaciğer ve dalak gibi sakatatlar, karides gibi kabuklu deniz ürünleri, ton balığı, alabalık, süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi besinlerde B12 vitamini bulunur. B12 vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Öncelikle B12 vitamini ne kadar süre kullanılmalı sorusunun yanıtını doktorunuzdan almayı ihmal etmeyin çünkü bünyenize bağlı olarak kullanım süresi değişecektir. B12 vitamini tedavisinde öncelikle yetersizliğin nedeni tespit edilir. Ardından B12 vitamin hapı önerilebilir. Bazı durumlarda iğne ile vitamin B12 takviyesi de yapılabilir. Kullanılacak B12 vitaminin dozunu, şeklini ve süresini yalnızca doktorunuz belirleyebilir. Eğer B12 vitaminin zararları ile karşı karşıya kalmak istemiyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak vitamin alımını yapınız. Unutmayın ki vücuda fazla vitamin alınması da birtakım hastalıkların doğmasına neden olabilir.

Benzer Yazılar