Bitkisel
Adet Söktüren Çaylar Hangileridir? 12.12.2020

Adet gecikmesi pek çok nedenden kaynaklanabiliyor. İlk akla gelen şüphesiz hamilelik durumu olabiliyor ancak aklımıza gelmeyen basit nedenler bile adet gecikmesine yol açabiliyor. Örneğin mevsim geçişleri ya da iklim değişiklikleri adetin gecikmesine neden olabiliyor. Kimi zaman basit bir stres bile bütün döngüye etki edebiliyor; günlük rutin bozulabiliyor, baş ağrısı oluşabiliyor ya da tedirginlik vücutta birtakım sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Adet gecikmesi pek çok nedene bağlı olarak değişebiliyor. Gecikmenin nedenleri hekim kontrolü ile ortaya çıkabiliyor ve yine doktor onayı ile birtakım ilaçlarla bu sorun giderilebiliyor. Korona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde evde kalma durumumuz ya da gelecek günlerin belirsizliği birtakım streslere yol açabiliyor. Stresin insan vücudundaki etkisi yadsınamaz derecede çok elbette. Eğer adet gecikmesinin nedeni stres gibi psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa ilaca sarılmak yerine bazı doğal reçetelerden de yararlanmak mümkün. Adet söktüren çaylar yardımıyla kısa sürede bu sorun çözülebilir. Peki adet söktüren çaylar hangileridir şimdi gelin bunlara kısaca göz atalım.

Adet söktürücü bitkiler hangileridir?

Regl dönemi kadınlar için kimi zaman sancılı kimi zaman sancısız geçer. Bu durum kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. İlaç kullanmak istemeyen kadınlar için devreye adet söktürücü bitkiler girer. Doğal yöntemlerle adet görmek isteyen kadınların başvurduğu birkaç bitki vardır. Adet söktürücü bitkiler genellikle dereotu, alıç, maydanoz ve soğan gibi bitkilerdir. Özellikle adet söktüren soğan kürü oldukça popülerdir.  Adet geçilmesi sebebiyle soğan suyundan faydalanmak isteyen pek çok kadın var. Adet söktürücü soğan kürü ile adet döngüsü düzene girebilir. Aynı zamanda yumurtalık kistleri için de soğan suyunun faydalı olduğu söylenir. Soğan suyu en az 6 ayda bir, 15 gün süreyle düzenli olarak uygulanırsa istenilen sonuç elde edilebilir ancak bu durum kişiye göre değişiklik gösterebilir. 15 gün düzenli olarak uygulanan soğan kürünün ardından adet düzeni eski normal seyrine dönebilir. Peki adet söktürücü soğan kürü nasıl yapılır? 1 adet orta boy soğan ve 2 bardak su gereklidir. Kesilen soğanlar suya atılır ve 5 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde kaynamaya bırakılır. Ardından ılınması beklenir ve sonra süzülüp düzenli olarak içilir. Öğlen yemeğinden önce 1 bardak kâfidir. 15 gün boyunca düzenli olarak soğan kürü yapılırsa adet düzene girebilir. Soğan, maydanoz, dereotu, alıç gibi bitkiler direkt rahim bölgesini uyarır ve harekete geçirir. Bu sayede adet hızlı bir şekilde sökülür. Aynı zamanda antioksidan içerdikleri için vücutta kan sulandırıcı etkisi de bulunur. Regl ağrısının azalmasına da yardımcı olur. Kişi rahatlar ve adet kanaması da düzene girer. Şimdi gelelim adet söktürücü etkisi bilinen çaylara…

Adet söktürücü çaylar hangileridir?

Bitki çayları yaz, kış her mevsim vazgeçilmezimiz. Kimi zaman yemeği fazla kaçırdığımızda, kimi zaman şişkinlik hissinde, kimi zaman da uykuya geçişi kolaylaştırmak istediğimizde ilk başvurduğumuz alternatiflerden biridir. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bağışıklık sistemimizin kuvvetli kılmak için de bitki çaylarını tüketiyoruz. Bitki çayları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor; bugün konumuz adet söktürücü çaylar. Bazı çaylar, adet söktürücü etkisiyle biliniyor ve kadınlar tarafından tüketiliyor. Peki, adet söktüren çaylar hangileridir?

Biberiye çayı

Soğan suyundan sonra en bilinen adet söktürücü tariflerden biri biberiye çayıdır. Biberiye pek çok faydası olan bir bitkidir. Ancak konu adet söktürme olunca yıldızı daha da parlar. Biberiye adeti söktürmekle kalmaz aynı zamanda regl sancısını azaltan çaylar olarak da hayatımızda yerini alır. Rahimde oluşan kistleri yok ettiği söylenir. Bir fincan kaynar suya bir çay kaşığı biberiye eklemek yeterlidir. Yaklaşık 10 dakika demledikten sonra tüketebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak içine limon da ekleyebilirsiniz malum biraz acı olabilir. Adet görmeye başlayacağınız günden birkaç gün önce içmeye başlarsanız hem adet daha hızlı sökülür hem de regl ağrısını daha az hissedersiniz.

Civanperçemi çayı

Çok bilinen çay türlerinden değildir ancak etkisi oldukça fazladır. Rahim içinin temizlenmesini sağlar yanı sıra kist oluşumunu önlediği bilinir. Rahim ağzı yaraları için de etkili olduğu söylenir. Bir bardak kaynar suya bir tutam civanperçemi ekleyip 10 dakika bekletmek yeterlidir. Tadı acı olduğu için içine bal katmak isteyebilirsiniz.

Adaçayı

En bilinen adet söktürücü çaylardan biri adaçayıdır. Diyet yapanların da gözdesidir aynı zamanda çünkü ödem atıcı etkisi olduğu söylenir. Adaçayı güçlü bir adet söktürücüdür. Aynı zamanda rahimde miyom ve kist oluşumunu da önleyebilir. Bir fincan kaynamış suya bir tutam adaçayı ekleyip 10 dakika beklemek yeterli olacaktır. Adet dönemi yaklaşırken adaçayı içmek, adetin daha rahat sökülmesine yardımcı olabilir.

Sarı kantaron

Sarı kantaron, adet öncesi meydana gelen semptomlar üzerinde etkilidir. Adet krampları her kadının kâbusudur. Sarı kantaron, adet kramplarını azaltır ve regl sancılarını hafifletir. Günümüzde kullanılan en etkili adet söktürücülerden biridir. Bir fincan ılık suya sarı kantaron ekleyip 10 dakika demlemek yeterlidir. Kantaron çayını içmek adet döngüsünü olumlu yönde etkileyebilir.

Kekik çayı

Kekik çayı her derde devadır desek yeri. Öksürüğe, astıma, bronşite ve pek çok solunum yolu hastalığına iyi geldiği gibi adet söktürücü etkisi de vardır. Kekik çayı rahimdeki iltihaplanmayı da önleyebilir. Bir fincan ılık suya bir tutam kekik ilave edilir ve demlenir. Ardından süzülerek içilir.

Mısır püskülü

Mısır püskülü de güçlü adet söktürücülerden biridir. Mısır püskülü aynı zamanda rahatlatıcı etkisiyle bilinir. Bu sayede adet öncesi ve adet dönemi ağrıları için birebirdir. Kaynatılarak tüketilir, sadece regli ağrılarını hafifletmekle kalmaz aynı zamanda akıntıyı da dengeleme özelliğine sahiptir.

Tarçın

Alternatif tıbbın en çok tüketilen baharatlarından biri tarçındır. Adet dönemi için doğal ilaç niteliğindedir. Şişkinliği de önlemekle kalmaz aynı zamanda adet sancılarını hafifletir ve kanamayı düzene sokar.

Zerdeçal

Zerdeçal çayı, etkili bir adet söktürücüdür. Adet kanı akışını hızlandırabilir ve rahatlama sağlar bu sayede adet dönemi çok daha sağlıklı geçer. Bir bardak süte zerdeçal eklenip, bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Yanı sıra çay olarak da tüketmek faydalıdır.

Önemli Not: Adet söktürücü ilaçları ya da adet söktürücü çayları kullanmadan önce gecikmenin kaynağı tespit edilmelidir. Adet gecikmesi basit bir takım hava değişimlerinden kaynaklanabildiği gibi ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi de olabilir. Bu nedenle adet söktürücü ilaçları ya da adet söktürücü çayları doktorun onayı olmadan tüketmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Adet söktürücü bitki ve adet söktürücü çayları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar