Bitkisel
Moringa Çayı Nedir? Moringa Çayı Ne İşe Yarar? 19.04.2021

Konu sağlıklı yaşam olunca her yeni güne demleyecek yeni bir çayımız oluyor. Tavşankanı ince belli bardaktaki çayımız baki; yeni gelenler de lezzet ve fayda bakımından geleneksel çayla yarışır halde. Şunu biliyoruz ki çay içmeyi seviyoruz. Hele ki bu çay bizim sağlıklı yaşam mottomuzu destekliyorsa o zaman tadından içilmez bir hal alıyor. Bugüne kadar onlarca çay girdi hayatımıza. En popülerlerinden biri yeşil çay. Ödem atıcı, kilo verdirici, metabolizma hızlandırıcı etkisi derken günlük hayatımızın en meşhur çayı haline geldi. Kilo verirken bizi en çok rahatsız eden şeylerin başında ödem gelir. Kilo olsa bile ödemin yarattığı his oldukça rahatsız edicidir. Haliyle kilo verirken bir yandan ödem atma derdine de düşeriz. Ödem atmak için detokslar, sular, çaylar bir hayli var ki bunlar günlük rutinimize çoktan girdi bile. O çaylardan en bilinenlerinden biri yeşil çay. Yeşil çayın ödem attığı, metabolizmayı hızlandırdığı ve kilo vermeyi desteklediği biliniyor. Kiraz sapı çayı da o meşhur kilo düşmanı çaylardan biri. Kiraz sapı çayının bağırsakları çalıştırıcı etkisiyle birlikte ödemler de hızla gidiyor. Bir de meşhur sular var. Detoks suları olarak bilinen bu kürler kilo vermeyi destekliyor. Günün sonunda karşımıza onlarca çay, kür, su çıkıyor ancak bunların “tek başına” zayıflatma etkisi elbette bulunmuyor. Bu tarz çaylar ve sular yalnızca destekçi olarak görev alıyor hayatımızda. Sağlıklı beslenmenin temeli temiz gıda yemekten geçiyor. Kalorisi az ancak vitamin ve mineral bakımından besleyici gıdaların tüketimine bir de egzersiz eklendi mi kilo vermek kaçınılmaz oluyor. Diyet listeleri, aralıklı oruç listeleri, tek öğün beslenme modelleri derken karşımıza onlarca kür çıkıyor. Bu kürlerin sağlıklı olması için doğru bir beslenme düzeninin olması gerekir. Doğru beslenme de temiz içeriklerden ve vitamin, mineral zengini ürünlerden geçiyor.

Bu kadar çaylardan söz etmişken hayatımıza yeni yeni giren ancak etkileriyle bir hayli göz dolduran bir çaya geçiş yapıyoruz şimdi; moringa çayı. Daha önce duymuş muydunuz? İsterseniz önce moringa çayı nedir, moringa çayı ne demek kısaca değinelim ve ardından şu  “göz dolduran” maddelere bir göz atalım.

Moringa çayı nedir?

Morigna çayı kısa tanımı ile devam edelim. Moringa çayı, Moringa Oleifera isimli bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Son dönemlerde ülkemizde de popüler hale geldi. Moringa bitkisi sadece yapraklarıyla değil köküyle de faydalı bir bitki. Hatta kimi zaman “mucize bitki” olarak da biliniyor. Moringa bitkisinin anavatanı Hindistan’dır. Pakistan, Nepal, Filipinler gibi ülkelerde de yetiştirilir. Doğu ülkelerinde alternatif tıpta da kullanıldığı bilinir. Özellikle diyabet, kalp hastalığı, anemi gibi hastalıkların önlenmesinde etkili rol oynadığı düşünülür. Moringa bitkisinin tüm kısımları yenebilir. Yani sadece yaprağından çay elde edilmekle kalmaz aynı zamanda kök, kabuk, çiçek, meyve gibi diğer kısımları da yenebilir. Daha çok çay halinde tüketilir. Toz haline getirilen yapraklar doğal bir gıda takviyesi olarak da görülebilir. Moringa bitkisi henüz popülerliğe tam anlamıyla ulaşmamış olsa da yakın zamanda pek çok alanda adından sıkça söz ettirecek gibi duruyor.

Moringa çayı neye faydalıdır?

Moringa, yukarıda da söz ettiğimiz gibi geleneksel bir doğal ilaç olarak kullanılır. Birçok hastalığa iyi geldiği ya da hastalıkların oluşumunu önlediği bilinir. Ülkemizde de moringa çayı tüketimi vardır. Özellikle kilo verme üzerindeki etkileri ile dikkat çeker. Moringa yaprağı, mineral ve besin içeriği bakımından da oldukça zengindir ki onu “mucize bitki” yapan etkenlerden biri de budur. Moringa çayını düzenli olarak tüketmenin sağlığa pek çok fayda sağladığı bilinir.

1 -      Diyabeti önlemeye yardımcı olabilir

Diyabeti önler gibi keskin cümleler kuramıyor olsa da diyabeti önlemede güçlü bir yardımcıdır demek daha doğru olacaktır. Moringa çayının içerisinde bulunan faydalı bileşikler ve asitler sayesinde glikoz seviyelerinin ve hormonların kontrolü sağlanır. Bu sayede diyabet gibi günlük hayatı etkileyecek hastalıklardan da korunulmuş olur.

2 -      Sindirim sistemini düzenleyebilir

Sindirim problemleri, günü kâbusa çevirmek için yeterli bir sebeptir! Bir türlü hazmedilemeyen yiyecekler, şişkinlik, düzensiz bağırsak hareketleri derken oldukça rahatsız edici anlar yaşatır. Moringa çayının sindirim dostu olduğu söylenir. Sindirim sisteminin çalışmasını düzenler ve kabızlık sorununu ortadan kaldırmaya yarar.

3 -      Metabolizmayı hızlandırabilir

Metabolizmanın hızlı olması kilo verme sürecindeki en büyük kazançtır. Metabolizma ne kadar hızlı çalışırsa, kilo verme süreci de o kadar hızlı ilerler. Moringa çayı, metabolizma hızlandıran çaylardan biridir. Vücutta yağ depolanmasını engellemesinin yanı sıra tokluk hissi verir. Tokluk hissi, diyet yapanların özlem duyduğu hislerden biri olduğu için bu özellik ekstra mutlu ediyor!

4 -      Doğal bir anti-aging kaynağıdır

Sağlıklı yaş almak, en büyük zenginliklerden biridir. Yaşlılığın izlerini kimi zaman fiziksel olarak hissedebiliriz. Bunu önlemek için de birtakım yöntemler deneriz. Bu yöntemleri olabildiğince doğal yapmayı tercih edenler için moringa çayı iyi bir seçenek olabilir. Moringa yaprağı, doğal bir anti-aging’tir yani yaşlanma karşıtı bir etki yaratır. Düzenli olarak moringa çayı içenlerin ciltlerinde gözle görülür yenilenme fark edilebilir. Özellikle cildin yaşlanmasını yavaşlattığı bilinir. Yanı sıra saç ve tırnakta da benzer etkiyi yaratabilir. Saçlar uzayabilir, sağlıklı olabilir ve güçlenebilir.

5 -      Beyin fonksiyonlarını koruyabilir

Alzheimer, önlenmesi güç olan hastalıklardan biridir. Alzheimer hastalarının tamamen iyileşmesi sağlanamasa da mevcut durumun korunması bile onlar için önemlidir. Moringa çayının beyin fonksiyonlarını koruduğu düşünülür. Bu sayede Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde de doğal bir ilaç olarak kullanılabileceği söylenir.

6 -      Bağışıklık sistemini güçlendirebilir

Korona virüs pandemisi ile uğraştığımız şu aylarda en ihtiyacımız olan şeylerden biri güçlü bir bağışıklık sistemi. Moringa çayının bağışıklık sistemi üzerinde güçlü etkiler gösterebilir. Çünkü yoğun bir antioksidan içeriğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Özellikle mevsim geçişlerinde enfeksiyonlara karşı korunmak, eskisinden daha da önemli.

Moringa çayı ne zaman içilir?

Şimdi geldik işin tadım ve tüketim kısmına. Moringa çayı ülkemizde daha çok poşet çay şeklinde satılır bu nedenle kullanımı kolaydır. Poşet çayın üzerine kaynar su döküp 4-5 dakika demlenmesini beklemeniz yeterli olacaktır. Her gün düzenli olarak sabah ya da akşam moringa çayı tüketilebilir. Ancak her çayda olduğu gibi moringa çayında da miktar önemlidir; birden fazla bardak moringa çayı tüketmek zararlı sonuçlar doğuracaktır. Bu noktada aşağıda kısaca zararlarından da bahsedelim.

Moringa çayı zararları nelerdir?

Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi moringa çayında da bir takım yan etkiler mevcuttur ve “herkese göre değildir”. Öncesinde mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Özellikle kronik hastalığı olanlar için tehlikelidir. Moringa çayını beslenme rutininize katmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz. Peki nadir de olsa görülen moringa çayının yan etkileri nelerdir? Moringa çayı midede ekşime yapabilir ya da ishal görülebilir. Yanı sıra mide bulantısı ya da mide rahatsızlığı gibi sorunlar da görülebilir. Özellikle hamilelerin moringa çayı içmesi kesinlikle yasaktır ve çok tehlikelidir. Şunu unutmamak gerekir ki “herkese göre, herkese uygun” bir besin ya da içecek yok denecek kadar azdır. Çünkü olumlu ve olumsuz etkiler tamamen kişinin bünyesine bağlı olarak etki edecektir. Örneğin yeşil çay aslında faydalı çaylardan biridir ancak bazı bünyelerde tansiyon sorunu yaratabilir. Bu nedenle tüketeceğiniz ürün ne olursa olsun mutlaka doktor gözetiminde olması, sağlığınız için alabileceğiniz en etkili önlemlerden biridir.

Benzer Yazılar