Bitkisel
Balkabağının Faydaları Nelerdir? Balkabağı Nasıl Tüketilmelidir? 05.03.2021

Kış aylarında vücudumuz mikroplara daha açık bir hale geliyor. Özellikle korona virüs pandemisinden dolayı sağlığımızı korumak artık eskisinden daha önemli oldu. Mart 2020 yılından beri hayatımızda olan ve korunmak için önlem aldığımız bir süreci yaşıyoruz. Korona virüs aşısının bulunmasıyla umudumuz yeşerirken, tedbir ve kurallara uymaya da devam ediyoruz. Bu noktada sağlığımızı korumak eskisinden daha da önemli. Özellikle bağışıklık sistemimizi korumak ve metabolizmamızı hep canlı tutmak durumundayız. Güçlü bağışıklık sistemi aynı zamanda mikroplara karşı da en etkili silahımız. Bu noktada bağışıklığı korumak için alınması gereken tedbirlerin başında sağlıklı beslenme geliyor. Yalnızca bağışıklık sistemi için değil aynı zamanda vücudun direncini korumak için de önemli. Uzmanların altını çize çize vurguladığı sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme gibi konular artık bir yaşam biçimi haline gelmek durumunda. Sağlıklı kilo vermenin, zayıflamanın yolu da sağlıklı beslenmeden geçiyor. Bu noktada besin değeri bakımından zengin olan yiyecekler elmas gibi parlıyor hayatımızda. Özellikle bazı yiyecekler var ki neredeyse ilaçlar kadar etkili. Yıllar yılı sarımsağın doğal bir antibiyotik olduğunu biliriz örneğin. Sarımsak yemenin faydaları artık o kadar ileri düzeydeki neredeyse ilaçlarla yarışır hale geldi. Keza C vitamini içeren portakal, kivi, mandalina gibi meyveler de en güçlü vitamin haplarıyla yarışacak düzeyde. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir yaşam için doğanın nimetlerinden yararlanabiliriz. Bu noktada devreye sağlıklı yiyeceklere yönelme giriyor. Bugün konumuz çorbasından böreğine, tatlısından kurabiyesine kadar onlarca tarifi süsleyen bir  lezzet; balkabağı. Dilerseniz önce balkabağını yakından tanıyalım.

Balkabağı besin değeri

Günlük hayatta çok sık tüketilen besinlerden biri olan balkabağının faydası oldukça fazla. Balkabağının faydalarına geçmeden önce içeriği hakkında birkaç bilgi paylaşalım. Balkabağı özellikle c vitamini ve lif bakımından zengindir. Tatlı yapımında önemli bir rol oynar. Sadece tatlı değil böreği ile de meşhurdur. Her yiyecekte olduğu gibi balkabağının da dengeli tüketilmesi gerekir. Balkabağı, kabakgiller ailesinin bir üyesidir. Çok iyi bir beta-karoten kaynağıdır. Ayrıca C, K, E vitamini bakımından zengindir. Özellikle magnezyum, fosfor ve demir kaynağıdır. Soğuk kış günlerinin en sevilen besinlerinden birdir, enerji verme özelliği ile bilinir. Kış aylarında metabolizma yavaşlar bu nedenle vücut direnci azalır ve enfeksiyonlara açık hale gelir. Soğuk havalar aynı zamanda cilt sağlığını da olumsuz etkiler. Cilt zamanlar kurur, rengini ve pırıltısını kaybeder. Halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar özellikle kış aylarında. Vücudumuzdaki bu değişimler, mevsim şartlarının bir getirisidir. İşte bu noktada vücudumuzdaki bu değişimleri karşılayabilmesi için devreye faydalı besinler girer ki bunlardan biri balkabağıdır. Balkabağı süper gıda, süper besin olarak bilinir. Yüksek oranda alfa ve beta karoten içermesinin yanı sıra antioksidan bakımından da savunma sisteminin en büyük yardımcılarındandır. C vitamini bakımından zengin olan yiyeceklerden biridir. Yan ısıra vücudu mikroplara karşı koruma özelliğine sahiptir. İyi bir lif kaynağı olması balkabağının sindirim sistemi üzerinde de fayda sağladığını apaçık gösterir. Şimdi gelin balkabağının faydalarına kısaca bir göz atalım.

Balkabağının faydaları nelerdir?

Balkabağının pek çok faydalı besin öğesini içeriğinde barındırır. Balkabağı zayıflatır mı ya da diyette balkabağı yenir mi sorusunun yanıtını en başta verelim. Uzmanlara göre balkabağının 100 gramında yaklaşık 25-26 kalori bulunur. Posa bakımından zengindir bu sayede uzun süre tokluk sağlanmasına neden olur. Gereksiz enerji alımının önüne geçer ve dolayısıyla kilo verme konusunda destek sağlar. Ancak elbette balkabağı tatlısından söz etmiyoruz; balkabağı tatlısının içerisinde çokça şeker olduğu için diyeti desteklediği söylenemez. Ancak balkabağı, uygun şekilde pişirilirse diyet dostudur demek mümkündür. Şimdi gelin balkabağının faydalarını birkaç başlık altında inceleyelim.

1 -      Alerjiye iyi gelir

Mevsimsel alerjiler, çoğu insanın kâbusudur. Özellikle astım gibi hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yer alır. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yollarından biri doğru besinleri doğru oranda tüketmektir. Balkabağı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar bu sayede alerjik reaksiyonların oluşmamasına da destek olur. Antioksidan kapasitesi bakımından yüksektir bu da bağışıklık için önemli bir silahtır.

2 -      Cilt dostudur

Yukarıda kısaca değinmiştik. Kış aylarının olumsuz etkilerinden cildimiz de payına düşeni alır. Soğukların etkisiyle cilt kurur, matlaşır ve renksiz bir görünüm alır. Cildi dışardan kremlerle beslemek önemlidir ancak en önemli fayda içten beslenmekle olur. Balkabağı, soğuyan havaların ciltte yarattığı tahribatı önleme konusunda aktif görev alır. İçerisindeki a vitamini sayesinde cilt korunur. Üstelik balkabağı maskesi sayesinde cilt dışarıdan da onarılabilir. Balkabağını çorba olarak tüketmek, özellikle cildin eski nemini kazanmasında büyük rol oynar.

3 -      Bağırsak hareketlerini düzenler

Posa bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğundan bahsetmiştik. Bu özelliği, balkabağını sindirim dostu bir besin haline getiriyor. Balkabağı püresi ya da balkabağı çorbası uzun süre tok kalmayı destekler yanı sıra bağırsak tembelliği sorunun da önüne geçilmesine yardımcı olur. Özelikle kabızlık gibi şikâyetler, balkabağı yemek faydalı olabilir.

4 -      Göz sağlığını korur

Balkabağının içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller göz sağlığının korunmasına da katkı sağlar. Özellikle ilerde görülebilecek doku tahribatını önlemede aktif rol oynayabilir. A vitamini bakımından zengindir bu özelliği sayesinde gözleri korur.

5 -      Güçlü bir antioksidandır

Güçlü antioksidan kaynaklarından biri de balkabağıdır. Balkabağı, vücutta bulunan bakteri, virüs ve mikropları yok eder. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda vücudu da dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korur.

Balkabağı nasıl tüketilmeli?

Balkabağı çorbası, balkabağı püresi oldukça popülerdir; balkabağı böreği de farklı lezzetlerden biridir. Burada önemli olan balkabağını dozunda ve doğru bir şekilde tüketmektir ki bu noktada bazı püf noktalar vardır. Öncelikle vitamin ve mineral değerlerinin korunması için, balkabağının kabuğunu tüketeceğiniz zaman soyun ve doğrayın. Bu sayede besin değerleri de kaybolmamış olur. Balkabağını fırında ya da buharda kısa sürelerde pişirebilirsiniz. Balkabağı tatlısı yaparken rafine şekerden kaçının. Onun yerine pekmez ya da bal ile de tatlandırabilirsiniz. Hem sağlıklı olacaktır hem de enfes bir aroma katacaktır. Balkabağı kabuğundan ne yapılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Balkabağı kabuğundan şu lezzetler yapılabilir; balkabağı kabuğu kavurması, balkabağı kabuğu kızartması, kurutulmuş kabak kabuğu kavurması ya da yumurtalı kabak kabuğu kavurması.

Balkabağı her ne kadar faydalı bir besin olsa da yine de birtakım zararlar verebilir. Bu nedenle eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa balkabağını rutininize eklemeden önce sizin için zararlı olup olmadığını mutlaka bir uzmana danışın.

Benzer Yazılar