Bitkisel
Kapari Nedir? Faydaları Nelerdir? 06.07.2021

Gebre otu, kedi tırnağı, menginik gibi pek çok farklı ismi olan kapari bitkisi genellikle turşusu ile bilinir. Kapari turşusu sevilen turşu çeşitlerinden biridir. Kapari denince ilk akla gelen turşu olsa da çay gibi tüketim seçenekleri de vardır. Tüketim kısmına geçmeden önce kapari nedir kısaca bahsedelim. Kapari, Antik Yunan döneminden beri şifa kaynağı olarak görülen bir bitkidir. Gebre otu olarak da bilinen kapari “capparaceae” familyasına ait bir bitki türüdür. Dikenli bir bitkidir. Çiçek açmadan önce küçük tomurcukları toplanır ve tuzlu suda muhafaza edilerek çeşitli şekillerde tüketilir. Kapari sadece gıda sektöründe değil kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde de kullanılan bir bitki türüdür. Kaparinin en sık bilinen formu konserve turşu şeklinde olanıdır. Yanı sıra pizza üstüne serpilebildiği gibi balığın yanında garnitür olarak ya da salatalarda da kullanılır. Ege bölgesinde yetişen kapari aynı zamanda kedi tırnağı, keper ve karga kavunu olarak da bilinir. Kısa boylu olan bitkinin ortalama yaşam süresi 200 yılı bulur.  Gıda sektörünün yanı sıra kozmetik alanda da kullanılan kapari Avrupa garnitürü olarak da bilinir. Genellikle turşu yapımında kullanılıyor olsa da alternatif tıp konusunda da bir hayli tüketimi söz konusudur. Kaparinin birçok faydası bulunur. Şimdi gelin kaparinin yararlarına kısaca bir göz gezdirelim.

Kaparinin faydaları nelerdir?

Konu “kilo  verme” olunca kapari bitkisi de devreye giren ürünlerden biridir zira en önemli özelliklerinden biri tok tutmasıdır. Bu nedenle ilk maddemizi tok tutma olarak verelim.

1 -      Tokluk hissi yaratır

Kilo verme sürecinde en zorlandığımız anlardan biri ani gelen acıkmalardır. Diyette olmamıza inat daha çok karnımız acıkır, tok olsak bile psikolojik olarak bir acıkma hissedilir. Hal böyle olunca ciddi bir direniş söz konusu olur buzdolabına karşı. Tok tutan yiyecekler, bu süreçte en büyük destekçimizdir. Onlardan biri de kapari bitkisidir. Kapari, uzun süre tokluk hissettirebilir. Lif oranı yüksek olduğu için sindirim sorunlarını önlemesinin yanı sıra tokluk hissi verdiğinden zayıflama sürecinde bize destek olur.

2 -      Karaciğeri temizler

Vücudumuzun temel organlarından biri karaciğerimizdir. Karaciğer yağlanması, oldukça tehlikeli sağlık sorunlarına davetiye niteliğinde olabilir. Kapari karaciğeri temizlemesi bakımından önemlidir. Karaciğer yağlanmasının önler ve bölgesel kilo oluşumuna engel olur. Karaciğerin yağlanmasını önlemesi ve karaciğeri temizlemesi bakımından kapari, önemli bir görev üstlenir.

3 -      Akciğeri korur

Akciğerlerimiz zaman içerisinde tahrip olabilir. Hele ki sigara içimi söz konusu ise akciğerler oldukça zarar görebilir. Nefes darlığı gibi çeşitli sorunlar oluşabilir. Bu sorunları önlemek için beslenme rutinine kapari eklenebilir. Kaparinin akciğeri koruduğu ve işlevini daha rahat yerine getirmesine destek olduğu bilinir.

4 -    Adet düzensizliğine iyi gelir

Adet düzensizliğinin altında pek çok neden yatıyor olabilir. Öncelikle bu sorunun kaynağı çözülmeli ve ardından doktorun önerdiği tıbbı destek alınmalıdır. Bazen, bazı ürünler alternatif tıp olarak hayatımızı kolaylaştırabiliyor, kapari de bunlardan biri. Kapari bitkisinin adet düzensizliğine iyi geldiği söyleniyor.

5 -    Mide sorunlarını önler

Kapari için mide dostu bitki demek mümkündür. Kapari çayı, mide krampı ya da mide ağrısı gibi sağlık sorunlarına iyi gelebilir. Lif oranının yüksek olması sindirim sistemi sorunlarına da olumlu etki eder. Yanı sıra flavonoid maddesi bakımından zengin oluşu, antioksidan etkiye neden olur bu sayede vücudun ödem toplamasını da önler.

6 -    Kemik ve dişleri güçlendirir

Kapari birçok hayvansal gıdada olduğu gibi kalsiyum ve magnezyum bakımından zengindir. Kemik ve diş sağlığını koruması bakımından kapari önemli bir yere sahiptir. Özellikle ileriki yaşlarda görülme olasılığı artan kemin ve diş sorunları için kapari tüketimi faydalı olabilir.

7 -    Bağışıklık sistemini güçlendirir

Korona virüs pandemisi nedeniyle bağışıklık sisteminizin güçlü olması artık eskisinden daha da önemli. Çünkü biliyoruz ki güçlü bir bağışıklık sistemi, virüs ve bakterilerin ezeli düşmanıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları bir hayli fazla, bu yollardan biri de kapari tüketimi. Kapari başta A ve K vitamini olmak üzere pek çok vitamin bakımından zengindir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyona karşı güçlü bir kalkan olur.

Kaparinin zararları nelerdir?

Kapari bitkisi her ne kadar alternatif tıp alanında kullanılan ve faydası çok olan bir bitki türü olsa da elbette zararları da söz konusudur. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki kapari bitkisi zehirli otlar grubunda yer alır. Bu nedenle tüketimi konusunda çok dikkatli olmak gerekir. Kapari bitkisinin direkt olarak tüketilmesi birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Kapari tüketmek isteyen kişilerin güvenilir aktarlara giderek işlenmiş kapari almaları daha uygun olabilir. Kapari otu hamile ve emziren anneler için zararlıdır. Yanı sıra çocukların kapari tüketmesi de pek çok sağlık sorununu doğurabilir. Kapari fazla tüketilirse mide sancılarına, baş ağrısına ya da halsizliğe yol açabilir. Kronik hastalığı bulunanlar ya da başka sağlık sorunlarıyla mücadele edenler için kapari tüketimi zararlı olabilir. Bu nedenle kapari bitkisini beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.

Kapari nasıl tüketilir?

Kapariyi tüketmenin birçok yolu vardır. Öncelikle yukarıda da söylediğimiz gibi kapari aynı zamanda zehirli otlar kategorisinde yer alır bu nedenle tüketiminin doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Taze kaparileri öncelikle tuzlu suyun içerisinde bekletmek gerekir. Ardından da sirkeli suya ekleyerek turşu haline getirilebilir. Meyve halinde olan kapariler de turşu yapılabilir. Yanı sıra garnitür olarak balık, kırmızı et ya da beyaz ey gibi yemeklerin yanında da pişirilip tüketilebilir. Domates soslarına tat vermek için de kimi zaman kapari kullanılabilir. Kapari tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışmalı ve bilindik satıcılardan güvenle temin edilmelidir. Aksi halde pek çok sağlık sorunuyla karşılaşma riski ne yazık ki vardır. Diğer bir deyişle kapari nerede satılır sorusunun yanıtı mutlaka güvenilir bir satıcı olmasında gizlidir.

Benzer Yazılar