Bitkisel
Hindistan Cevizi Yağının Faydaları: Kahveye Hindistan Cevizi Yağı Katmak Zayıflatır mı? 15.01.2021

Gün geçmiyor ki yeni yağlar hayatımızı kolaylaştırmak üzere popüler olmasın. Bundan yıllar evvel Hindistan cevizi yağından bihaberken bugün, hemen her yerde karşımıza çıkan güzellik reçetelerinin olmazsa olmazı durumunda. Hindistan cevizi yağını diğer yağlardan farklı kılan birtakım özellikler var ki bugün yazı konumuz tam da bu özellikler. Tatlıların vazgeçilmez aksesuarı olan Hindistan cevizi, artık yağı ile de güzellik rutinlerimizin bir parçası olabiliyor. Hindistan cevizi yağı oldukça işlevsel bir yağdır; cilde de sürülür, saç bakımı da yapılır, kahveye bile katılır. Kahveye katılma kısmı çok ilginç, onu ilerleyen satırlarda paylaşacağız. Önce Hindistan cevizi yağı nedir kısaca bir göz atalım mı?

Hindistan cevizi yağı nedir?

Tam olarak olgunluğa erişmiş hali kahverengi olan Hindistan cevizi, sert ve zor kırılan kabuğunun altında bir şifa kaynağı barındırır. Tadı da bir hayli lezzetli olan Hindistan cevizi meyvesi, kalorisi ile de dikkat çeker. Hindistan cevizi kalorili midir sorusunun yanıtı dudak uçuklatabilir çünkü Hindistan cevizi meyvesi bir hayli kalorisi yüksek meyvelerden biridir. Kahverengi sert kabuğunu kırdıktan sonra içinden beyaz bir etli kısım çıkar. Bu beyaz kısım ezilir ve Hindistan cevizi sütü olarak adlandırılan madde elde edilir. Hindistan cevizi yağını elde etmek oldukça meşakkatli bir süreçtir. Hindistan cevizinin beyaz etli kısmından elde edilen Hindistan cevizi sütü, uzun saatler bekletilir. Bekleme süreci sonunda, sütün en üst katmanında bir yağ birikimi olur. Sütün kaymağı gibi örneklendirebiliriz. Biriken bu yağlı tabaka, Hindistan cevizi yağıdır ve hayatımızı kolaylaştırmak üzere doğal olarak elde edilmiştir. Hindistan cevizi yağı diğer yağlardan farklı bir formdadır. Örneğin badem yağı, zeytinyağı gibi yağlar sıvı kıvamda ve suludur. Ancak Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığındayken katı, beyaz bir kıvamdadır tıpkı tereyağı gibi. Elimize alıp iki parmağımızla ezdiğimiz zaman bizim sıcaklığımızı hemen alır ve kendini bırakır. Hindistan cevizini eskiden sadece tatlılarda, pastalarda ve benzeri gibi tariflerde kullanırdık oysa şimdi Hindistan cevizi sütü ve Hindistan cevizi yağı hayatımızın tam ortasında.

Hindistan cevizi yağının faydaları nelerdir?

Şimdi gelelim Hindistan cevizi yağının bu kadar popüler olmasının altında yatan sebeplere. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Hindistan cevizi sadece cilde iyi gelmekle kalmaz, saça, tırnak etlerine, topuklara, dirseklere kısaca vücudun neme ihtiyaç duyan her yerine iyi gelir. Hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asitleri olarak bilinen kaprilik, laurik ve capric asit yönünden zengindir. Bu nedenle Hindistan cevizi yağı bilinen en sağlıklı yağlar arasında üst sıralarda yer alır. Sağlıklı yağ asitleri nedeniyle kan basıncını dengeler ve kalp hastalığını önlemeye destek sağlar. Alzheimer hastalığının etkilerini yavaşlattığı söylenir. İçeriğinde zengin bileşenleri vardır bu bileşenler bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlar. Bağışıklık sistemimizi korumanın artık bir “zorunluluk” olduğu bu korona virüs salgını dönemlerinde oldukça önemli bir detaydır bu. Kansere karşı da güçlü bir savaşçı olduğu söylenir. Kanserden koruyan gıdalardan biri olarak gösterilir hatta. Hindistan cevizi yağı biraz kokulu bir yağdır bu nedenle ağır bir yağ gibi durur. Ancak sindirimi oldukça kolaydır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına olumlu etki eder. Hatta reflüye bile iyi geldiği söylenir. Vücut için iyi bir enerji kaynağıdır ki son dönemlerde enerji açığımız da bir hayli fazla malum. Karantina günlerinde bağışıklığı arttırmak ya da enerji depolamak için Hindistan cevizi yağı akla gelen ilk yağlardan biri olabilir. Cildi beslemek denince ilk akla gelen yağlardan biri Hindistan cevizi yağıdır. Özellikle kış mevsiminin kendini hissettirdiği bugünlerde doğal bir nemlendiriciye ihtiyacımız vardır. Piyasada bulunan pek çok nemlendirici krem markasına göre çok daha fazla nemlendirme sağlar desek yeridir. Ellerin kuruluğunu giderdiği gibi dirsekler için de Hindistan cevizi yağından fayda sağlanabilir. Yanı sıra topuklar için de şahane bir nemlendiricidir. Kapalı ayakkabılar, kalın kışlık botlar içinde oradan oraya savrulan ayaklarımız için iyi bir dinlendirici olabilir. Hindistan cevizi yağı denince ilk akla gelen saçları beslemesi ve parlatmasıdır kuşkusuz. Saçların donukluğunu, cansızlığını, kuruluğunu anında gideren mucizevi bir yağdır. Özellikle uç kısımlarda kurumalar ve kırılmalar varsa saçlarınıza yapacağınız en büyük iyiliklerden biri Hindistan cevizi yağı sürmek olacaktır. 

Hindistan cevizi yağının saça faydaları nelerdir?

Kış mevsiminin sert esen rüzgârları sadece cildimizi kurutmakla kalmıyor, saçlarımıza da bu kuruluğu yansıtıyor. Saçlarımız kırılgan olabiliyor ve özellikle mevsimlere bağlı olarak dökülmeler görülebiliyor. Saç bakımı yaptırmak için korona virüs pandemisi döneminde kuaföre gitmek istemiyor olabilirsiniz. Evde saç bakımı yapmak için ihtiyacınız olan en önemli şeylerden biri Hindistan cevizi yağı. Bir parça Hindistan cevizi yağını saç uçlarınıza sürün ve biraz bekletin. Eğer saç tipiniz uygunsa saç diplerinize de sürebilirsiniz. 10-15 dakika beklettikten sonra saçlarınızı yıkayın. Hindistan cevizi yağının saçınızda yağlı bir görünüm bırakmasını engellemek için önce saçlarınızı “kuruyken” şampuanlayın. İyice köpürttükten sonra su değdirin ve bu durulayın. Böylece yağ, saçlarınızdan daha kolay arınacaktır. Hindistan cevizi yağıyla şahane bir saç bakımı yapabilirsiniz. Saçınıza yapacağınız Hindistan cevizi yağı bakımı ile saçlarınız daha parlak ve yumuşak olacaktır. Bu arada illa bakım yapmak zorunda değilsiniz; Hindistan cevizi yağını saça kullanmanın başka formları da var. Eğer saçlarınız çok elektrikleniyorsa ya da buklelerinizin daha belirgin olmasını istiyorsanız bir parça Hindistan cevizi yağını saç uçlarınıza sürebilir ve bu sayede kabarmasını engelleyebilirsiniz. Işıktı da yanınıza kar kalacaktır!

Hindistan cevizi yağının cilde faydaları

Yukarıda Hindistan cevizi yağının cilde olan faydalarından bahsetmiştik şimdi gelin biraz daha detay verelim. Hindistan cevizi yağı ile şahane bir cilt bakımına ne dersiniz? Bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını bir yemek kaşığı esmer şeker ile karıştırıp şahane bir vücut peelingi elde edebilirsiniz. Bu karışım yüzünüz için uygun olmayabilir çünkü esmer şekerin taneleri cildinizi çizebilir. Vücudunuza yapacağınız peeling ile cildiniz neme doyacak ve pürüzsüzleşecektir. Hindistan cevizi yağı aynı zamanda diş bakımında da etkilidir. Anti bakteriyel ve antifungal özelliğinden dolayı seyreltilerek ağız bakım suyu olarak kullanılabilir. Son dönemlerde Hindistan cevizi yağlı diş macunlarının piyasaya çıkmasından da diş bakımı konusunda ne kadar etkili olduğu sonucuna varmak mümkündür.

Hindistan cevizi yağı zayıflama kürü

Hindistan cevizi yağı diyet listelerinin de vazgeçilmezidir. Aslında ilginç olan şu; Hindistan cevizi meyvesi bu kadar kaloriliyken, Hindistan cevizi yağı nasıl diyet listelerine eklenebiliyor? Bu konu biraz karışık. Ancak bilinen şu ki bugün diyet listelerinde mutlaka kendine bir yer ediniyor bu mucize yağ. Hindistan cevizi yağının metabolizma hızlandırdığı söylenir. Günde maksimum iki tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilirse Hindistan cevizi yağı yemenin faydalarını görebiliriz. Ancak bu noktada ölçüyü kaçırmamak lazım elbette. Hindistan cevizi yağı kahve ile birlikte tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırdığı söyleniyor. İştahı kontrol altına alırken aynı zamanda kalori yakımını da destekliyor. Özellikle spordan 30 dakika önce Hindistan cevizi yağlı Türk kahvesi içmenin oldukça etkili olduğu söylenir. Türk kahvesinin yanı sıra filtre kahve ya da granül kahve içerisine de bir tatlı kaşığı kadar Hindistan cevizi yağı eklenebilir. Bu sayede metabolizmanın çalışma hızı artabilir. Aynı zamanda aromatik yağlardan biri de olduğu için kahvenize şahane bir lezzet de katacaktır. Hindistan cevizi yağlı kahve, şahane bir ara öğün olabilir çünkü aynı zamanda iştahı da kesecektir. Hindistan cevizi yağı ile iştah kontrolü sağlamak mümkündür. Elbette her yararlı şeyin fazlasının zarar getireceğini hatırlatarak Hindistan cevizi yağının olası zararlarına da bir göz atalım.

Hindistan cevizi yağının zararları nelerdir?

Hindistan cevizi yağı pek çok faydası olan bir yağ türüdür. Ancak şunu unutmamak gerekir ki kalorisi yüksektir. Bu nedenle eğer kontrolsüzce tüketilirse bırakın kilo vermeyi üzerine kilo almaya bile neden olabilir. Fazla tüketilmesi durumunda karaciğeri yorabilir ve beyin ya da sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Hindistan cevizi yağı organik bir yağdır ancak bu alerji yapma ihtimalini sıfırlamaz. Hindistan cevizi yağı bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu durum yemek için de geçerli saça ya da cilde sürmek için de. Yanı sıra fazla miktarda tüketilmesi durumunda kalp ve damar sağlığını da olumsuz etkileyecektir. Öte yandan yüksek ısı ile karşı karşıya kalırsa trans yağlara benzer bir özellik gösterebilir. Hindistan cevizi yağının cilde olan faydaları saymakla bitmez ancak tam tersi etki göstermesi de söz konusu olabilir. Örneğin yağ bezeleri oluşabilir. Özellikle göz çevresine dikkat etmek gerekir. Her faydalı şey içinde mutlaka bir miktar da olsa zarar barındırabilir. Bu nedenle Hindistan cevizi yağını beslenmenize ya da güzellik rutininize ilave etmeden önce bu yağın sizin için uygun olup olmadığını mutlaka doktorunuza danışın. Aksi halde fayda görmek isterken zararla karşılaşmanız olasıdır. Özetle, Hindistan cevizi yağı herkeste mucize sonuçlar doğurmayabilir bu nedenle öncesinde mutlaka doktor tavsiyesi almanızı öneririz.

Benzer Yazılar