Bitkisel
Granola Nedir? Granola Sağlıklı mı? 22.03.2021

Gün geçmiyor ki yeni besinler hayatımıza girmesin! Son dönemlerin popüler yiyeceklerinden biri granola. En başından anlatalım… Şu bir gerçek ki zaman hızlı ilerliyor ve biz gün içerisinde onlarca şeyi aynı anda yapmak zorunda kalıyoruz. Korona virüs pandemisi hayatımızda yerini ne yazık ki korurken, öte yandan işlerimize de devam etmek durumundayız. Korona virüs pandemisinin aksattığı işleri sığdırmamız gereken 24 saatimiz var! Haliyle zaman, her şeyin ötesine geçiyor sağlıklı beslenme de buna dahil. Kimi zaman evden geç çıkmak durumunda kalıyoruz ya da uyku daha cazip geliyor kahvaltıdan. Zaten aksamaya bahane arayan sağlıklı yaşam mottomuz için her bir engelimiz oluyor nedense. Kimi zaman son dakikada işe yetişmeye çalışırken buluyoruz kendimizi kimi zaman iş yerinde bizi bekleyen işlerle bakışırken! Hal böyle olunca uzun ve sağlıklı kahvaltı her zaman yapılamayabiliyor. İçten içe bunun öneminin farkındayız elbette ancak bunu her zaman uygulayamayabiliyoruz, bu da bir gerçek. İşte böyle zamanlarda elimiz hemen “karın doyursun yeter” mantığıyla poğaçaya, simide uzanabiliyor. Hâlbuki bunun yerine yine aynı hızda tüketilebilecek ve yapımı kolay ve bir o kadar sağlıklı alternatifler de var. Simit, poğaça, börek gibi  “sonu olmayan” ve ayrıca bir süre sonra daha da acıktıran yiyecekler tüketmek yerine daha sağlıklı ve sizi gün içerisinde enerji tutacak ürünlere yönelmekte her zaman fayda var. Sağlıklı beslenmenin önündeki en büyük engellerden biri olan zaman sorunu da ortadan kalkıyor çünkü az sonra anlatacağımız tarifi yapmak yalnızca birkaç dakikanızı alacak. Başlığımızdan da anlaşılacağı üzere bugün konumuz pratik lezzetlerden biri olan granola. Granola nedir, granola ne demek gibi detaylara geçmeden önce bu kavramın nasıl ortaya çıktığına bir göz atalım isterseniz. Granula ya da granola olarak bilinen isimler 19.yüzyılın sonlarına doğru Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıktı. Aslında tam tahıllı gıdalar için tescilli ticari markalardan ibaretlerdir. Granula, 1860’lı yıllarda Dr. James Caleb Jackson tarafından icat edildi. O günden bugüne gelişerek ve değişerek devam etti. Granola o dönemlerde daha çok yürüyüş yapan, seyahat eden insanlar tarafından kullanılırdı. Bunun sebebi besleyici, sağlıklı, hafif ve saklanması kolay bir gıda ihtiyacının olmasıydı. Granola bunları en iyi karşılayan yiyeceklerden biriydi. Zaman içerisinde popülerliği arttı ve günümüzün en çok tüketilen yiyeceklerinden biri haline geldi. Üstelik diyet listelerinde de kendine yer buldu; kalorisi yüksek olmasına karşın, ideal oranda ve doğru ölçüde tüketildiğinde uzun süre tokluk ve enerji verdiği biliniyor. Şimdi gelelim granola nedir anlatmaya…

Granola nedir? Granola nasıl tüketilir?

Granola, granula ve benzeri gibi isimlerle bilinir. Aslında granola için standart bir tarif ya da formül yoktur çünkü granola bir kıtır karışımdır. Bu karışımın içerisinde yulaf ezmesi, fındık, badem, ceviz, yulaf gibi bazı yağlı tohumlar ve kurutulmuş meyveler vardır. Bu karışım fırına atılır ve çıtır bir forma gelmesi sağlanır. Bu sayede granola oluşmuş olur. Granola hazır satılan bir yiyecektir ancak evde granola yapımı da oldukça kolaydır. Granola, içerisinde yulaf, kuru yemiş ve kuru meyve bulunan oldukça doyurucu ve besleyici bir besindir. Özellikle hızlı kahvaltıların en iyi alternatiflerinden biridir. Yulaf ezmesi kadar masum değildir ve aslında kalorisi de vardır ancak dozunda tüketildiğinde bir sorun yaratmaz. Bu nedenle diyette olanlar için de granola iyi bir alternatiftir demek mümkündür. Granola ve süt karışımı uzun süre tok kalmayı sağlayacaktır. Özellikle kahvaltıda granola tüketmenin pek çok faydası vardır. Ancak granola 2-3 kaşıktan fazla olmamalıdır çünkü her bir kaşık ekstra kalori getirecektir. Zamanı olmayanların en lezzetli kahvaltı alternatiflerinden biri olan granolanın pek çok faydası vardır. Şimdi gelin granolanın faydalarına kısaca göz atalım.

Granolanın faydaları nelerdir?

Granola besleyici ve tok tutucu özelliği le bilinir. Bu sayede kilo vermeye çalışanlar için de ideal bir besindir demek mümkündür. Granola besin değerlerine baktığımızda; diyet lifi, sodyum, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, vitamin grubu gibi zengin bir içeriğe sahip olduğunu görüyoruz. Tokluğu sağlayan en önemli etkenlerden biri de içerisindeki diyet lif. Güne enerji dolu bir başlangıç yapmak isteyenlerin vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Kolay hazırlanması, zamandan tasarruf edilmesinin yanı sıra sağlıklı olması bakımından da oldukça popülerdir. Granola yalnızca sabah kahvaltılarında yenir gibi bir şart da yoktur. Günün herhangi bir saatinde öğün yerine geçebilir. Yalnız geç saatlerde yemek yemek sakıncalıdır ki bu durum yalnızda granola için geçerli değildir. Gece yenen yemeklerin hem sindirimi zorlaşır hem de vücuda etkisi daha sert olur. Bu nedenle granola yemek için ideal saat kahvaltı saatidir demek mümkündür. Zaten enerji vermesinden sebep, gün boyunca daha faydalı olacaktır. Şimdi gelelim bu herkesin öve öve bitiremediği granolanın faydalarına…

1 -      Sindirim dostudur!

İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde tam bir sindirim dostudur demek mümkündür. Sindirimi kolaylaştırır, bağırsakların çalışmasına katkı sağlar. İçeriğindeki diyet lifler aynı zamanda sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da katkı sağlar.

2 -      Karaciğeri destekler!

Karaciğerin çalışmasını düzenler bu sayede karaciğere fayda sağlar. Granola, tam tahıllar içinde en değerli besin kaynaklarından biridir. Bu fayda yalnızca sindirim sistemine değil aynı zamanda karaciğer sağlığına da katkı sağlar.

3 -      Kilo vermeye yardımcı olur!

En merak edilen sorulardan biri granola zayıflatır mı sorusudur. Hiçbir besin tek başına zayıflatma özelliğine sahip değildir mutlaka sağlıklı yaşam ve sporla desteklenmelidir. Hal böyle olunca granola için tek başına bir mucizedir demek doğru olmaz. Ancak iştahın artmasını sağlayan ghrelin adlı hormonun fazla üretimini önler demek mümkündür. Bu sayede açlık kontrol altına alınır. Yulaf ve kuru meyveler midede tokluk yaratır böylece granola uzun süre tok kalmanızı sağlar. Tokluk, fazla kalori alımını da engelleyeceğinden dolaylı olarak granolanın kilo vermeyi desteklediğini söylemek mümkündür.

4 -      Enerji verir!

Gün içerisinde en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri de enerjidir. Enerjimiz yüksek olursa iş yerindeki verimimiz de artar. Bu nedenle bizi yoran, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmamız gerekir. Bunun yerine granola gibi hafif yiyecekleri tercih edebiliriz. Ayrıca gün içerisinde ihtiyacımız olan enerjiyi de yine bu lezzetli kıtırlardan alabiliriz.

5 -      Abur cubur isteğini keser

Diyet yapanların, zayıflamaya çalışanların en büyük zorluklarından biri de abur cubur isteğine karşı koymaktır. Günün belirli saatlerinde gelen abur cubur yeme isteğini kesmenin en etkili yollarından biri granoladır. Granola, kan şekerini dengeler ve aynı zamanda tokluk sağlar. Bu sayede abur cubur tüketmek isteyenler için iyi bir iştah kesicidir demek mümkündür.

6 -      Ruh halini düzenler!

Korona virüsün vücudumuzda, hayatımıza yarattığı olumsuzlukların biri de ruh halimizdeki çalkalanma diyebilir miyiz? Korku, tedirginlik, endişe derken hayatımıza onlarca duyguyu getirdi ne yazık ki. Sağlıklı beslenmek, ruhumuza ve sağlığımıza yapacağımız en büyük yatırımlardan biri. Sağlıklı besinler tüketerek önce vücut sağlığımızı koruruz sonra da ruh sağlığımızı. Granola içerisinde yulaf, çekirdek ve kuru yemişleri barındırır. Bu ürünler anksiyete, gerginlik, stres ya da depresyona gibi sorunların etkilerini azaltmaya yarayabilir. Granolanın sinir sistemini desteklediği düşünülür.

7 -      Hafızayı güçlendirir!

Granolanın içerisinde bulunan faydalı vitamin ve mineraller, beyin fonksiyonlarını güçlendirmeye yarayabilir. Ayrıca hafıza sorunları ya da konsantrasyon eksiklikleri gibi durumların da oluşumunu önleyebilir.

Her zaman söylediğimiz gibi hangi besin olursa olsun dozunda tüketmek önemlidir. Granola faydalı bir yiyecektir ancak fazla tüketimi zarar doğurabilir. Granolayı günlük beslenme rutininize katmadan önce, sizin için uygun olup olmadığı konusunda bir uzmana danışmanızda yarar olacaktır. Diyette granola ne kadar yenmeli sorusunun yanıtı kişiye özel olacaktır bu nedenle bu sorunun yanıtını mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar