Bitkisel
Keçiboynuzu Kürü Nasıl Yapılır? Keçiboynuzu Kürü Faydaları Nelerdir? 09.04.2021

Sağlıklı olmak artık eskisinden daha da önemli bir hal aldı. Korona virüs pandemisi nedeniyle bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, sağlıklı beslenmek, doğru ve temiz içerikli gıdalar yemek artık daha da önem kazandı ve hatta gündemimizin başköşesine oturdu. Korona virüsten korunmanın yollarına baktığımızda karşımıza onlarca şey çıkıyor; maske, mesafe, hijyen, kalabalık ortamlardan uzak durmak ve benzeri gibi. Bunların içerisinde en önemli olan şeylerden biri de bağışıklık sistemimizi güçlü kılmak. Çünkü sağlam bir bağışıklık, virüslerin yarattığı ya da yaratacağı tahribatı önlemek için en önemli savunma kalkanlarımızdan biri. Hal böyle olunca gerek vücudu toksinlerden arındırmak gerekse bağışıklık sistemimizi güçlü kılmak için her gün bir hayli araştırma halinde oluyoruz. Bugün çok sık bilinmeyen ancak faydaları oldukça çok olan bir kürden bahsedeceğiz size; keçiboynuzu kürü. Keçiboynuzu oldukça faydalı besinlerden biri; pekmez olarak da tüketilebiliyor. Keçiboynuzu pekmezi son yılların favori doğal reçetelerinden biri olarak karşımızda. Bu sefer de keçiboynuzu kürü adından sıkça söz ettirmeye başladı. İsterseniz önce keçiboynuzu hakkında kısa bilgiler verelim.

Keçiboynuzu kürü

Keçiboynuzu, şeker yerine kullanılabilen ve pek çok şifası bilinen bir bitkidir. Hurmada olduğu gibi keçiboynuzu da şeker yerine tatlılarda ya da tariflerde kullanılabilir. Özellikle yukarıda da sözünü ettiğimiz keçiboynuzu pekmezi, kan yapıcı özelliği ile mutfaklarımızda yerini alır. Çok eski zamanlarda da şeker yerine direkt keçiboynuzu tüketilirdi ki bu durum günümüze de yansıyor. Artık tatlandırıcı içermesi gereken tariflerde hurma ve keçiboynuzundan yararlanabiliyoruz. Keçiboynuzunun yaklaşık 4 bin yıl öncesine dayandığı söylenir. O zamandan günümüze kadar şifa kaynağı bitki olarak nam salmıştır demek mümkündür. Aslında baklagiller ailesinin bir üyesidir. Vücuda enerji verir ve birçok hastalığın iyileşme sürecini hızlandırabilir. Şimdi gelelim keçiboynuzu kürü nasıl yapılır sorusunun yanıtına.

Keçiboynuzu kürü tarifi

Keçiboynuzu kürü yapmak için gereken malzemeler ortalama 500 ml temiz içme suyu, 4-5 adet keçiboynuzudur. Keçiboynuzu aktarlarda satılan bir bitkidir, orada kolayca temin edilebilir. Bir tencereye içme suyunu koyun ve kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra altını kısın. Kurutulmuş keçiboynuzlarını parçalara ayırın ve tencerenin içerisine ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve 2-3 dakika daha kaynatmaya devem edin. Daha sonra ocaktan alın ve 15-20 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Demlenme süresinin ardından süzgeçle süzerek temiz bir kaba alın. Keçiboynuzu kürü hazır! Hazırlanan kür biraz ılındıktan sonra içilebilir. Kür her gün taze taze hazırlanmalıdır. 1 hafta uyguladıktan sonra mutlaka ara verilmelidir. Sık kullanım için uygun değildir. Mutlaka ilk kürün ardından bir süre ara verilmelidir. Keçiboynuzu bazı bünyelerde alerjik etki yaratabilir. Yanı sıra kronik rahatsızlıkları ya da bunun dışında bir sağlık sorunu bulunanlar için de oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle keçiboynuzu kürünü yapmadan önce mutlaka hekime danışın. Aksi halde yarar görmek isterken zararla da karşılaşabilirsiniz. Şunu unutmamak gerekir ki “herkese iyi gelen” bir bitki ya da gıda yoktur; her gıdanın veya bitkinin bir yan etkisi olabilir. Bu nedenle gerek keçiboynuzu kürü gerekse farklı kürleri uygulamadan önce mutlaka hekiminize danışmalı ve onayını almalısınız.

Keçiboynuzu kürü faydaları nelerdir?

Keçiboynuzu kürünün pek çok faydası bulunur. Birkaç madde halinde bu faydalardan bahsedelim.

·         Balgam sökücü özelliği ile akciğere fayda sağlar. Keçiboynuzu kürü için iyi bir akciğer temizleyicisidir demek mümkündür. Keçiboynuzu kürü kullananlar bu bakımdan fayda görür.

·         Vücutta biriken radyasyonun yanı sıra toksinlerin de atılmasını sağlayabilir.  Öte yandan detoks özelliği de bulunur.

·         Diş ve diş eti sağlığı için faydalı olduğu söylenir. Özellikle hasarlı hücreleri onarma özelliğine sahip olduğu bilinir.

·         Doğal bir antioksidan ve antibiyotik kaynağıdır. Keçiboynuzu özellikle soğuk algınlığına, gribe ve öksürüğe iyi gelir.

·         Enfeksiyonlara karşı güçlü bir savaşçıdır, vücudu korur.

·         Keçiboynuzunun nefes darlığına iyi geldiği bilinir.

·         Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur.

·         Bağırsaklarda zararlı bakterilerin oluşumunu engelleyebilir bu sayede bağırsak dostudur demek de mümkündür.

·         Yüksek oranda kalsiyum içerir bu da kemik sağlığını korumada önemli bir yardımcıdır.

·         Hücrelerin onarılmasını hızlandırır ve yenileme sürecine olumlu katkıda bulunur.

·         Cilt sağlığını da desteklediği bilinir; özellikle yaşlanma belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir.

Benzer Yazılar