Bitkisel
Edamame Nedir? Faydaları Nelerdir? 06.07.2021

Biliyorsunuz konu sağlıklı beslenme olunca yelpaze bir hayli genişliyor. Artık alışılagelmiş lezzetlere olan bağımız biraz biraz azalıyor zira karşımızda artık onlarca seçenek var. Önceleri chia tohumu ya da kinoa gibi ürünler yeni yeni hayatımıza giriş yapmıştır. Şimdi artık her yerde kolayca bulunabilir oldu. Avokado, mango, Hindistan cevizi gibi meyveler tropikal ve erişimi uzak meyveler  olmaktan çıktı, market raflarında ve sofralarımızda yerini aldı. Bu ve benzeri gibi onlarca ürün, konu “sağlıklı yaşam” olunca adeta birbiri ile yarışır hale geldi. Bugün, daha önce adını çok sık duymadığımız ancak onlarca faydayı bünyesinde toplayan bir üründen bahsedeceğiz; edamame. İsterseniz önce edamame nedir, edamame ne demek kısaca bahsedelim. Edamame aslında soya fasulyesinin işlenmemiş haline verilen isimdir. Yani diğer bir deyişle yeşil soya fasulyesi olarak da bilinir. Edamame için bir meze demek doğru olabilir zira yemeklerin yanında çerez gibi yenebilen bir lezzettir. Sıcak ya da soğuk olarak tüketilebildiği gibi tuz ve limon eşliğinde de yenilebilir. Edamame diyet dostu bir atıştırmalıktır aynı zamanda. Çünkü içeriği yüksek oranda protein içerir. Protein diyeti yapanlar için ideal bir atıştırmalıktır. Edamame, Doğu Asya kökenli bir yiyecektir. Kabukları kaynatılır, buğulanır ve tuz ile servis edilebilir. Ancak Japonya’da tuz ile servis edilmez. Edamame karbonhidrat ve kalori olarak düşük sayılabilir ancak protein ve lif bakımından zengindir. Bir kâse hazırlanmış edamame fasulyesi ortalama 190 kalori civarındadır. İçerisinde ortalama 17 gram kadar protein bulunur. Edamame aynı zamanda iyi bir soya proteinidir bu sayede vegan ve vejetaryenler için de ideal bir atıştırmalıktır. Edamamenin faydalarına kısaca bir göz atalım.

Edamamenin faydaları nelerdir?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi diyet dostu tariflerden biridir. Rengi yeşildir. Çoğu edamame, dondurulmuş olarak raflarda yerini alır. Genellikle birkaç dakika kaynatarak ya da buharda pişirilerek tüketilir. Tavada kızartıla da bilir ancak bu elbette kalorisini yükseltecektir. Genellikle bir tutam tuzla hazırlanır. Özellikle çorbalara, güveçlere, salatalara iyi eşlik eder.

1 -    Protein bakımından zengindir

Edamame, protein bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Ortalama bir fincan kadar pişmiş edamame, yaklaşık 18 gram kadar protein içerebilir.

2 -    Kalp ve damar sağlığını korur

Edamame, kolesterol bakımından oldukça düşüktür bu sayede özellikle yüksek kolesterol sorunu yaşayanlar için iyi bir atıştırmalıktır. Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar sağlığına olumlu katkı sağladığı düşünülür.

3 -    Kan şekerini düzenler

Edamame, kan şekeri seviyelerini aşırı bir şekilde yükseltmez. İçerdiği protein ve yağa oranla karbonhidrat bakımından düşüktür. Edamame, diyabetli hastalar için uygun olabilir aynı zamanda düşük karbonhidrat tüketiminin yapıldığı diyet listeleri için de iyi bir seçenektir.

4 -    Vitamin ve mineral bakımından zengindir

Edamame sadece lif değil pek çok vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Özellikle K vitamini ve folat bakımından zengin olması, edamameyi insan sağlığı için faydaları gıdalardan biri yapar.

5 -    Bağışıklık sistemini güçlendirebilir

Özellikle korona virüs pandemisi nedeniyle bağışıklık sistemimizin önemini daha da iyi anladık. Güçlü bir bağışıklık sistemi, virüs ve bakterilerden korunmak için en etkili kalkanımız. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmeliyiz. Edamame, bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalardan biridir. Başta K vitamini olmak üzere birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bu da güçlü bir bağışıklık sistemini beraberinde getirir.

6 -    Kemik sağlığını korur

Edamame, aynı zamanda kemik sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Özellikle ilerleyen yaşlarda görülen kemik erimesine karşı etkili olduğu söylenir.

Edamame zayıflatır mı?

Şunu her zaman söylüyoruz ki tek bir gıda ya da ürün zayıflama üzerinde mucize etki yaratmaz. Zayıflamanın tek yolu sağlıklı beslenme ve egzersizden geçer. Sağlıklı beslenme düzenine eklenen faydalı gıdalar, kilo verme sürecini destekler. Edamame protein ve şif bakımından zengindir. Bu sayede kilo vermeye destek olur. Tok tutucu bir etkisi olduğu için iştahı azaltabilir.

Edamame nasıl yenir?

Edamame, salatalara eklenebilir. Başlı başına bir atıştırmalık olarak de edamame tüketilebilir. 3-5 dakikalık bir pişirme süresi edamame için yeterli olacaktır. Buharda pişirme yöntemi tercih edilebildiği gibi tavada kızartma da yapılabilir. Ancak kızartma yapıldığında kalorisi yükselebilir. Mikro dalgada da pişirilebilir. Kaynar suyun içerisine bir miktar deniz tuzu ve edamame eklenir ve 3-4 dakika kaynatılır. Ardından süzülür ve buzlu suya sokup çıkarılır. Sonra suyu yeniden süzülür ve istenirse limon suyu ilavesi ile servis edilir. Baharatlarla da zenginleştirilebilir.

Edamamenin zararları nelerdir?

Elbette edamamenin de birtakım yan etkileri görülebilir. Örneğin olgunlaşmamış soya fasulyesinden yapıldığı için soya ürünlerine alerjisi olanlar için tehlikeli olabilir. Yanı sıra tiroid fonksiyonuna da etki edilebilir. Edamameyi günlük beslenme rutininize eklemeden önce doktorunuza danışmayı ihmal etmemenizde yarar olacaktır.

Son olarak edamame fasulyesi nereden alınır sorusunun yanıtını verelim. Edamameyi büyük marketlerde bulmak mümkündür. Yanı sıra internet üzerinden de temin edilebilir ancak bu noktada satın aldığınız sitenin güvenilir olmasına mutlaka dikkat edin.

Benzer Yazılar