Bitkisel
Trabzon Hurmasının (Cennet Hurması) Faydaları Nelerdir? 08.03.2021

Trabzon hurması, Japon hurması, cennet hurması ya da Akdeniz hurması olarak bilinir. Yöresel adı ambe ya da amme olarak geçer. Akdeniz Bölgesi gibi bölgelerde yetişen bir ağaç türünün meyvesine verilen isimdir. Hurma olarak bilinir ancak başka isimleri de vardır. Türkiye’de ilk olarak Hatay bölgesinde yetiştirilmiştir. Hurma meyvesinin ağacı, kış mevsiminde yaprağını döken geniş tepeli seyrek dallı bir ağaçtır. Yaygın olarak cennet hurması ya da Trabzon hurması olarak bilinen bu hurma çeşidinin faydaları oldukça fazladır. Bugün, cennet hurması ya da Trabzon hurması adı altında aşina olduğumuz bu hurma çeşidinin faydalarına değineceğiz.

Trabzon hurmasının faydaları nelerdir?

Hurma, Farsça Khurmalu yani erik hurması adından gelir. Cennet hurması özellikle a vitamini ve karbonhidrat bakımından zengindir.  Trabzon hurmasının faydalarına geçmeden önce cennet hurması kalorisi hakkında kısaca bilgi verelim keza ilerleyen satırlarda kilo vermek üzerindeki etkisine de değineceğiz. Yaklaşık 100 gram kadar cennet hurmasında 3,5 gram civarında lif bulunur. Antioksidan bakımından zengin olan cennet hurmasının 100 gramı yaklaşık 70 kalori içerir. Bu noktada cennet hurmasını, kalorisi düşük meyveler sınıfına koymak uygun olacaktır. Özellikle kilo verdirme konusunda adından söz ettiren cennet hurmasının faydalarını birkaç başlık altında inceleyerek yazımıza devam edelim.

1 -      Kilo vermeyi destekler

Madem kilo vermekten bahsettik o zaman ilk maddemiz de bu olsun. Cennet hurması kalorisi düşük besinlerden biridir ve çok az yağ içeriğine sahiptir. Bu nedenle diyet yapanlar için iyi bir seçenektir. Fazlası mutlak zarar doğuracaktır bu nedenle diyette Trabzon hurması tüketirken mutlaka ölçülü olmak gerekir.

2 -      Bağışıklığı güçlendirir

Özellikle korona virüs pandemisi ile yoğrulduğumuz şu günlerde en önemli şeylerden biri güçlü bağışıklıktır. Bağışıklığın güçlü olması, pek çok hastalığı önlemedeki en etkili silahlarımızdan biridir. Bu noktada bağışıklık sistemini güçlendiren besinler de ön plana çıkar. Özellikle c vitamini bakımından zengin olan Trabzon hurması bu konuda iyi bir örnektir. Vücudun ihtiyaç duyduğu c vitamini seviyesini önemli ölçüde karşılar. Bu sayede vücut, hastalıklara karşı daha dirençli olur.

3 -      Sindirim sistemini düzenler

Düzenli ve sağlıklı bir sindirim sistemi, kilo vermeyi destekleyen en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle sindirim sistemimizi besleyecek, koruyacak besinler tüketmeye gayret etmeliyiz. Bu noktada Trabzon hurması iyi bir savaşçıdır. Trabzon hurması sindirim sistemi üzerinde pek çok olumlu etkiye sahiptir. Bağırsak hareketlerini düzenler ve dengeler. Faydalı lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin korunmasına katkı sağlar.

4 -      Şeker hastalarına iyi gelebilir

Özellikle diyabet hastaları kısa sürede açlık hissine kapılabilir ve bu durum şeker hastalarında sık rastlanan bir durumdur. Trabzon hurması zengin bir lif içeriğine sahiptir bu sayede açlık seviyelerini dengeler ve tok kalmaya yardımcı olur.

5 -      Göz sağlığını korur

Göz sağlığını korumak için destek olur. Trabzon hurmasının içinde göz sağlığı için gerekli ve yararlı olan vitaminler bulunur. Bu vitaminler sayesinde özellikle yaş alımına bağlı olarak gelişen göz hastalıklarına karşı kişiyi korur. Düzenli olarak Trabzon hurması tüketmek, uzun yıllar göz sağlığını koruma yolunda atılacak etkili bir adımdır.

6 -      Tansiyonu toparlar

Tansiyon, yaş göz etmeksizin ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bugün genç yaşta bile tansiyon problemi görülebilir. Kolesterol ve tansiyon için faydalı besinlerden biri Trabzon hurmasıdır. Düzenli olarak Trabzon hurması tüketmek tansiyon ve kolesterol sorunundan kaynaklanan rahatsızlıkları önlemede etkili olabilir.

7 -      Antioksidan kaynağıdır

Trabzon hurması aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vücuttaki zararlı toksinleri atması özelliği ile bilinir. Trabzon hurması likopen, beta-karoten ve a vitamini gibi pek çok faydalı vitamini içerir. Bu sayede vücudun toksinlerden arınmasını sağlar ve başta karaciğer olmak üzere tüm organların daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

8 -      Karaciğeri temizler

Karaciğerden söz açılmışken devam edelim. Cennet hurması, zararlı oksijen kaynaklı serbest radikalleri temizleyen antioksidanlar bakımından zengindir biraz önce de söylediğimiz gibi. Toksik maddelerin etkisini azaltmakta etkili rol oynar. Hücre hasarının önüne geçer ve böylece vücut bir nevi detoks yapmış olur. Karaciğeri temizleyen en etkili yiyeceklerden biridir.

9 -      Enerji verir

Trabzon hurmasının aynı zamanda bir enerji kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Trabzon hurmasının içinde yüksek potasyum bulunur. Doğal bir enerji verici olarak kabul edilir. Yorgunluk ve stresin azalmasında da rol oynadığı söylenir.

10 -   Kabızlığı önler

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi sindirim dostu bir yiyecektir. Lif içeriğinin yüksek olması sayesinde mide ve bağırsak sisteminin çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Özellikle bağırsakta oluşan sorunların giderilmesinde etkili olduğu bilinir.

Trabzon hurmasının zararları nelerdir?

Elbette her yiyecek dozunda tüketildikçe fayda sağlayacaktır. Yararlı bir besin diye aşırı tüketimi vücudunuza zarar verecektir. Trabzon hurması protein, yağ, karbonhidrat, demir ve vitamin açısından zengin bir besin türüdür. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak eğer fazla tüketilirse bu durumda mide asidiyle etkileşime geçer ve sindirim sorunları oluşur. Mide, Trabzon hurmasını sindiremez ve kabızlık oluşur. Yani aslında sindirim sistemini düzenleme etkisiyle bilinirken, aşırı tüketim neticesinde zararı yine sindirim sistemine olacaktır. Bu nedenle Trabzon hurmasını aşırı tüketmekten kaçınmak hayati önem taşır.

Trabzon hurması, cennet hurması pek çok faydası ile bilinir ancak elbette yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi birtakım zararları da söz konusu olabilir. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa Trabzon hurmasını beslenme rutininize katmadan önce mutlaka bir doktora danışmanızda yarar olacaktır.

Cennet hurması nasıl yenir?

Cennet hurmasını kuru ya da yaş olarak tüketebilirsiniz. Cennet hurmasını dilimleyerek yemek zor olabilir bu gibi zamanlarda püre haline getirebilir ve bu şekilde tüketebilirsiniz. Üstelik cennet hurmasını püre halinde tüketmek, c vitaminini doğrudan almanın en lezzetli yollarından biridir. Cennet hurmasıyla lezzetli kekler de yapabilirsiniz. Yine cennet hurması püresini kullanabilirsiniz ve kek harcına katarak şahane lezzetler elde edebilirsiniz. Cennet hurması nasıl tüketilir sorusunun bir diğer lezzetli yanıtı ile devam edelim; cennet hurması içeceğine ne dersiniz? Cennet hurmasını püre haline getirip bir şişe soda ile keyifli bir içecek yapabilirsiniz. Yanı sıra cennet hurmalı milkshake tarifi de popüler hurma tariflerinden biridir. Cennet hurmalı muhallebi tarifi, cennet hurmalı kurabiye tarifleri, cennet hurmalı salata tarifleri, cennet hurması reçeli tarifi derken karşımıza cennet hurması ile yapılan onlarca lezzetli tarif çıkıyor. Damak tadınıza hangisi uyarsa!

Benzer Yazılar