Bitkisel
Buğday Çimi Nedir? 19.11.2020

Buğday çimi daha önce duymuş muydunuz? Son zamanlarda popülaritesi bir hayli yüksek olan tohumlardan biri buğday çimi. Normal çim ile elbette farklı. Buğday çimi yetiştirmek için buğday çimi tohumu almanız yeterli. Dilerseniz önce buğday çimi nedir kısaca bir göz atalım. Buğday çimleri, buğday tohumlarının yetiştirilmesi sonucu ortaya çıkan yapraklarından elde edilen bir çim çeşididir. 15-20 cm eriştiklerinde kesilir ve tohum kısımlarından ayrılırlar. Buğday çimi harika bir toksin atıcıdır. Yanı sıra vücudu temizler. Buğday çimi için “yoğunlaştırılmış sebze” de denebilir. Çünkü sebzelerden alınan vitaminin kat be kat fazlasını buğday çiminden almamız mümkündür. Aynı zamanda güneş konsantresi olarak da bilinir çünkü içinde ortalama %70 oranında klorofil bulunur. Besin değeri oldukça yüksektir. Buğday çimi suyu, ortalama 1,5 kilo kadar yeşil yapraklı sebzeye eş değer olabilir. Yani besin değeri tüm sebze ve meyvelere oranla çok daha fazladır. A, B, C, E vitaminleri bakımından zengin olan buğday çimi aynı zamanda kalsiyum, fosfor, magnezyum da içerir. B17 ile kanser hücreleri ile savaşır. Kanımızın pH dengesini düzenler bu sayede kanın alkali olmasını sağlar. Kanda taşınan oksijen miktarının artmasına yardımcı olur böylece tüm vücudumuzda sağlık sağlar Güçlü bir antioksidanları yanı sıra anti-aging bakımından da etkilidir. Vücuda enerji verir. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır ayrıca gaz ve şişkinlik gibi sorunlara da iyi gelebilir. Diş sağlığını koruması bakımından etkilidir, dişleri korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Korona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde bağışıklık sistemimizi korumak eskisinden daha önemli. Bu noktada bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi bakımından buğday çimi güçlü bir destekçidir diyebiliriz.

Buğday çimi ne işe yarar?

Buğday çimi yoğun bir vitamin kaynağıdır. Buğday çimi yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi yoğunlaştırılmış bir kürdür denebilir. Buğday çiminin faydasından bahsettik şimdi de akıllara gelen ilk sorulardan birinin yanıtı ile devam edelim; buğday çimi yenir mi? Buğday çimi direkt olarak çıtır çıtır yenen bir besin değildir. Buğday çiminin suyu çıkarılır ve bu şekilde tüketilir. Buğday çiminin çok azında bile ideal oranda vitamin ve mineral bulunur yani sağlıklı olmak adına büyük miktar buğday çimi içmeye gerek yoktur; azı bile kâfi derecede şifalıdır. İnternette paylaşılan buğday çimi suyu içenlerin yorumlarından da anlaşılacağı üzere buğday çimi pratik bir büyüme sürecine sahiptir. Yani buğday çimi yetiştirmek meşakkatli bir iş değildir yeter ki uygun ortam sağlansın, gereken ilgi gösterilsin. Peki, buğday çimi suyu nasıl yapılır şimdi gelin bu sorunun yanıtı ile devam edelim.

Buğday çimi suyu nasıl yapılır?

Buğday çimi suyu yapmak için farklı yöntemler mevcuttur. Buğday çimini su olarak tüketmek istemiyorsanız salatalarınıza ya da yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Özellikle buğday çimi salatası bir hayli revaçta! Çim suyu sıkma makinesi ile çimin suyu rahatlıkla çıkarılabilir ancak malum hepimizin evinin olmazsa olmazı çim suyu sıkma makinesi değildir! Burada devreye blender girer. Buğday çimlerini ve biraz suyu blender’a koyun ve karıştırın. Sonra tülbentten geçirin ve süzün. Çıkan suyu afiyetle içebilirsiniz.

Doğadan gelen her şeyin bizlere sonsuz fayda sağlayacağı bir gerçek ancak kimi besinlerin sağlığımız için tehlike oluşturma ihtimali de hayatımızın bir gerçeği. Buğday çimi suyu pek çok bakımdan faydalıdır ancak fazlası da bir o kadar zararlıdır. Buğday çimi suyunun zararlarına baktığımızda ilk göze çarpan mide bulantısı olacaktır. Yanı sıra çim alerjisi olanların da uzak durması gereken besinlerdendir. Her ne kadar doğal bir besin olsa da kullanmadan önce mutlaka doktorunuzun onayını almanız önemlidir. Piyasada buğday çimi tozu, buğday çimi sirkesi, buğday çimi yağı gibi farklı formlarda buğday çimi çeşidi vardır. Sizin için hangisinin uygun olacağı bilgisini doktorunuzdan alabilirsiniz.

Son olarak merak edilen bir sorunun da yanıtını verelim; buğday çimi suyu zayıflatır mı? Buğday çimi suyu metabolizmayı hızlandırır bu sayede yaptığınız diyetin iyi bir destekçisi olabilir. Ancak hiçbir besin ya da su, başlı başına bir zayıflatma kaynağı değildir. Bu nedenle bu tarz sular, diyetin ve sağlıklı beslenmenin bir parçası niteliğindedir.

Benzer Yazılar