Bitkisel
Hyarülonik Asit Nedir? Hyarülonik Asit Ne İşe Yarar? 16.11.2020

Sağlıklı olmamızın ne büyük bir nimet olduğunu ziyadesiyle anladığımız günlerdeyiz. Korona virüs pandemisi nedeniyle evlerimizde olduğumuz ve sağlığımızı normalden çok daha fazla düşündüğümüz bir süreci yaşıyoruz. Bir yandan korona virüs salgınından korunmanın yolları olan maske ve sosyal mesafeyi hayatımızın bir parçası yaparken öte yandan bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve vücudumuzu her türlü virüse karşı güçlü kılmak için elimizden geleni yapıyoruz. Konu sağlık olunca her geçen gün yeni bir şey öğreniyoruz. Dünya değişirken, teknoloji gelişirken vücudumuz da bu değişime ayak uyduruyor ister istemez. Özellikle cildimiz her geçen gün biraz daha değişiyor. Vücudumuzda üretilen mucizeler, yılların etkisi ile azalabiliyor ve dolaylı olarak bizi dışardan ek takviye almaya mecbur kılabiliyor. Soğuk kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte cildimize gereken özeni göstermek iki katı önem taşıyor. Konu cilt sağlığı olunca, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir asit türünden bahsedeceğiz bugün size; hyarülonik asit. Bugün, piyasaya sunulan kremlerin içeriğine baktığımızda sıkça karşımıza çıkan ve marka vaadi konusunda bir hayli adından söz ettiren bir madde hyarülonik asit. Gelin önce hyarülonik asit ne demek kısaca bahsedelim.

Hyarülonik asit nedir, kısaca…

Hyarülonik asit ne demek kısaca tanımlayalım önce… Hyarülonik asit, cilt bakımının popüler trendlerinden biri. Vücudumuzda bağ dokusunda, eklemlerde ve ciltte doğal olarak yer alıyor. Kendi ağırlığının ortalama 1000 katı kadar su tutabilen hyarülonik asit, cildi nemlendiriyor ve esneklik kazanmasını sağlıyor. Hyarülonik asit, vücudumuzda doğal olarak bulunan bir bileşendir. Bu bileşen, cildimizin nemlenmesini ve yumuşak olmasını sağlar. Hyarülonik asit eklemlerimizin yanı sıra gözlerimize, saç tellerimizde de bolca mevcut. Ancak yaşın ilerlemesiyle  birlikte hyarülonik asit üretimi de azalabiliyor. Vücutta yeteri kadar hyarülonik asit üretimi olmayınca da birtakım cilt sorunları oluşuyor. Bu noktada dışarıdan takviyeler devreye giriyor.

Hyarülonik asit faydaları nelerdir?

Hyarülonik asit cilt için gerekli maddelerden biridir. Bu maddeler yaşlanmanın etkilerini geciktirmeye yardımcı olur ve cildin derinlemesine nemlendirir. Düzenli kullanıldığında cildin daha esnek olmasını sağlar. Cildi canlandırır ve doğallığını korumasına yardımcı olur. Hyarülonik asit aynı zamanda bir sivilce düşmanıdır da diyebiliriz. Sivilce izlerinin yok olmasını sağlarken, yeni sivilce oluşumuna da engel olur. Bu sayede cilt daha berrak, pürüzsüz ve ensek gözükür. Cildi dış etkenlere karşı koruyan da bir özelliği vardır. Güçlü bir antioksidandır bu sayede dıştan gelecek etkenlere karşı da cildi korur. Hyarülonik asit aynı zamanda anti bakteriyel bir maddedir. Son zamanlarda anti bakteriyel kelimesi hayatımızın tam ortasında.

Hyarülonik asit nasıl kullanılır?

Hyarülonik asit içeren kremler ile hyarülonik asit maddesini harici olarak alabilirsiniz. Krem ve serum formundaki çoğu cilt bakım ürününde hyarülonik asit maddesi bulunur. Cilt bakımında kullanılan hyarülonik asit kremler, günlük olarak kullanılabilir. Bu sayede cildinizde gözle görülür bir değişim olur. Hyarülonik asit serumlar ise daha çok cildin nem kaybettiği dönemlerde uygulanabilir örneğin mevsim geçişlerinde. Özellikle bahar aylarında hyarülonik asitli kremler cildiniz için yeterli olmayabilir bu durumda serum formunda kremler kullanmanız daha etkili olabilir.

Hyarülonik asit içeren kremler her ne kadar cildin daha sağlıklı olmasını sağlıyor olsa da bazı durumlarda alerjik reaksiyonlar da görülebilir. Herkese iyi gelen cilt kremi diye bir kavram yoktur çünkü herkesin cilt tipi kendine özgüdür. Bu nedenle trend olan kremleri kullanmadan önce mutlaka içeriğini okuyun ve dahası doktorunuzun onayı olmadan kullanmayın. Cildinizin neye ihtiyaç duyduğunu ve nasıl bir krem kullanmanız gerektiğini doktorunuz size söyleyecektir. Ezbere değil, hekime danışarak alacağınız kozmetik ya da medikal ürünler cildinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacaktır.

Benzer Yazılar