Diyet
Asit Reflüsü (GERD) Diyeti 05.03.2017

Asit Reflüsü (GERD) Diyeti

Gastroözofageal reflü hastalığı (kısaca GERD), 5 yetişkinin yaklaşık 1inde  asit reflü olarak da bilinen günlük kalıcı mide ekşimesi oluşturmasıdır. Enflamasyon ve mide işlev bozukluğunun neden olduğu bu kronik durum, yemek borusunu eriten doku hasarına yol açar.

GERD Nedir?

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), "Mide içeriğinin yemek borusuna anormal geri akışla veya omurilik ağzına (gırtlak dahil) veya akciğerlerin ötesine geçmesiyle oluşan semptomlar veya mukozal hasar" olarak tanımlanır. GÖRH ile ilgili semptomlar çevrede görülür Her gün toplam yetişkin nüfusun yüzde 10-20'si ve daha yüksek yüzdesi, bir miktar asit reflü semptomlarıyla en az ayda bir savaş verir. GERD çözümlenmemiş bırakılırsa, Barrett özofagusu, özofagus kanseri riski, özofagusta ülser ve daha fazlası gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Çoğu, GERD'in mide ekşimesi veya asit reflüsü ile aynı şey olduğunu düşünmektedir. Bununla birlikte, basitçe uzun süre asit geri kaynağının bir yan ürünü olmaktan ziyade, GÖRH'nin yükselen iltihaplanma seviyelerine bağlı olduğunu gösteren kanıtlar vardır. Bu iltihap genellikle zayıf bağırsak sağlığından kaynaklanır. Bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokusuna saldırmasına neden olabilir. Bir başka deyişle, tedavi edilmemiş asit reflüsü ilerledikçe ve yemek borusunda hasara neden olarak GÖRH'ye katkıda bulunabilir. Ancak, diğer yaşam tarzı ve diyet faktörleri de ortaya çıkıyor gibi görünüyor.

Asit Reflüsü (GERD) Belirtileri

- Göğüs ağrısı, ağrılı yanma hissi ("mide ekşimesi") boğazda veya göğüste

- Bazen hırıltılı solunum, astım semptomları, kronik öksürme ve solunum güçlüğü

- Normal yutma veya yeme bozukluğu

- Ağızda ekşi bir tat

- Aşırı salivasyon

- Diş erozyonu

- Bazen özofagus hasarı ve boğazdaki veya solunum sistemi içindeki ciddi doku sorunu gibi komplikasyonlar

GERD Diyet Planı

İlaçları kullanmayı seçip edinmemeseniz de, semptomların tekrar tekrar geri gelmesini önlemek için öncelikle asit reflüsü ve GÖRH'nin gerçek kök nedenlerini, özellikle de yüksek seviyedeki iltihaplanmayı tedavi etmeyi denemelisiniz.  Duyarlılık nedeniyle reaksiyona neden olabilecek "zararlı’’ gıdalardan, sentetik içerikli paketlenmiş gıdalardan ve doğal besin maddelerini soyulmuş gıdalardan kaçınmalısınız. Onların yerine, sindirim sistemini iyileştirmeye ve komplikasyonları azaltmaya yardımcı olan iltihap arındırıcı gıdalardan zengin bir GERD diyeti uygulamalısınız.

GERD Tedavisinde En İyi Gıdalar:

Organik ve kimyasal zirai ilaçlardan veya herbisitlerden arınmış, eklenen içerikleir az olan gıdaları seçmeye çalışın (etiketleri okuyun) Genel olarak, çok sayıda antioksidan, anti-inflamatuar bileşik, su ve fiber içeren bitki temelli bir diyet daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir. Bunlar, serbest radikal hasarını kontrol etmek, mikrobiyomda sağlıklı bakterileri korumak, besleyici eksikliklerini sınırlamak ve kolesterol ve kan basıncını kontrol altında tutmak için önemlidir. Kullandığınız hayvansal ürünlerin miktarına (süt, et, işlenmiş söğüş, yumurta, peynir vs.) dikkat edin. Hayvan ürünleri, GERD hastaları için düzgün bir şekilde sindirmeyi zorlaştırmaktadır.

- Taze sebzelerin, özellikle enginar, yapraklı yeşillik, havuç, kabak, tatlı patates, kuşkonmaz, yeşil fasulye, bezelye, salatalık ve rezene gibi tüm renkleri ve çeşitlerini tüketebilirsiniz.

- Sebzeler, meyveler, fasulye, kepekli tahıllar, fındık ve tohumlar da dahil olmak üzere yüksek lifli yiyeceklerde bunlara dahildir.

- Yalın proteinler (eğer bu semptomları azaltmaya yardımcı olursa yağda daha düşük kesikler tercih edin). Yağsız etler, meralarla yetiştirilen kümes hayvanları, vahşi balıklar, ıslatılmış fasulye (onları tolere ederseniz) ‘den uzak durmalısınız. Ve yoğurt tüketmelisiniz.

- Omurilik sistemi iyileşmesine yardımcı olmak için amino asitler, birçok mineral ve elektrolit, antioksidan ve kollajen sağlayan kemik suyu tüketmelisiniz .

- Meyveler elma, armut, kavun, çilek gibi. Semptomlarınızı izleyin, çünkü bazen narenciye ve domates gibi meyveler ağrıyı kötüleştirebilir.

- Birçok fermantasyon ürünü olan elma sirkesi mide asidinin dengelenmesine yardımcı olur.

- Yosun, deniz yosunu ve spirulina gibi deniz sebzeleri. Bunlar mide asidinin üretimini düzenlemeye yardımcı olabilir.

- Zeytin ya da hindistancevizi yağı, avokado, hindistan cevizi sütü, fıstık ve chia, badem ya da keten tohumları gibi sağlıklı yağlar.

- Probiotik gıdalar, kültürlü sebzeler, yoğurt veya kefir ve kombucha gibi gıdalar tüketebilirsiniz.

GERD Diyetinde Kaçınılması Gereken Gıdalar:

İşlenmiş süt ürünleri (çiğ veya fermente süt, iyi tolere edilebilir), hububat  veya gluteni,  yumurta veya fıstık içeren yiyecek ürünlerini ve işlenmiş gıdalarda bulunan sentetik katkı maddelerini yaygın olarak alerjilere veya duyarlığa neden olan gıdalar.

Kafeinli içecekler ve karbonatlı içecekler: Bunlar çoğunlukla şekerlendirilirler ve ayrıca GERD ile ilişkili rahatsız edici ya da gazlı ağrıları daha da kötüleştirebilen hava içerirler.

Bazı insanlar yumurta akı veya krem ​​şurubu tükettikten sonra semptomların kötüleştiğini hissederler ve bu da ‘GI‘ kanalının içinde hava tutabilir.

- Alkol: Özel reaksiyonunuza bağlı olarak, bira, şarap ve likör, özellikle yatmadan önce tüketildiğinde semptomlara katkıda bulunabilir.

- Kakao ve çikolata

- Yüksek sodyum içeren gıdalar

- Hızlı gıdalar, peynir, işlenmiş etler ve kızarmış yiyecekler gibi çok yağlı gıdalar

- Çerezler, cips, tahıl çubukları gibi paketlenmiş aperitifler dahil rafine edilmiş tahıl ürünleri

- Bazen cayenne, tarçın, biber, sıcak sos ile yapılanlar gibi baharatlı gıdalar vs.

- Narenciye veya meyve suları

- Domatesle hazırlanmış domates ürünleri veya gıda ürünleri

- Bazı durumlarda sarımsak, soğan veya nane

GERD Diyeti Yaşam Stili

1. Daha Küçük Lokmalar İle Yavaş Tüketim

Ağır öğünler yemeniz yerine, gün boyunca yemek yemeyi deneyin. İçtiğinizde ya da yediğinizde yavaşlayın, dikkatle yemeye dikkat edin ve yutmadan önce yiyeceklerinizi iyice çiğnemeyi deneyin. Bu aynı zamanda daha fazla mide asidinin serbest bırakılmasını tetikleyebilecek aşırı yemden kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Yemek yerken oturun ve sindirim sistemini rahatlatmaya çalışın. İçecekleri içerken,  mideye daha fazla gaz tutabilecek bir içecek tüketmeye çalışmayın. Aynı nedenle, yemekler arasında sakız çiğneme, sigara içmemeye çalışın.

2. Yatmadan Önce Yemek Yemeyin

Günün son yemeğini bitirip gece uykusu arasında en az birkaç saat kendinizi rahatlatmaya çalışın. Yedikten hemen sonra yatmak veya yatmadan önce egzersiz yapmak için eğilmek, birçok insan için GÖRH semptomlarını kötüleştirebilir. Yatmadan yaklaşık 3 saat önce küçük bir akşam yemeği tüketip sindirimi kolaylaştırmak için rahatlamak en iyisidir.

3. Su Alımınızı Arttırın

Birçoğu, özellikle su yerine çok fazla kafein, şekerli içecekler ya da alkol yerine geçtiğinde, bu durumun daha düşük GERD semptomlarına yardımcı olduğunu ve sindirimi genel olarak iyileştirdiğini keşfetti.

4. Sıkı Tutan Giysilerden Kaçının

Yedikten sonra sıkı kıyafetler giymek karınınıza baskı yapabilir ve sindirim sisteminde ağrıya neden olabilir. Kolayca hareket etmenizi ve rahatça oturmanızı sağlayan rahat pantolon giymeyi deneyin.

5. Stresinizi Yönetin ve Yeterli Dayanağı Alın

Stres, hormon üretimini değiştirerek, sigara içmeye ya da alkol kullanımına yönelten, uykuya ve daha fazlasına müdahale ederek sindirime büyük ölçüde müdahele edebilir. Stresle daha iyi başa çıkmanın yollarını bulun. Rahatlamak için rutini değiştirmeyi deneyin. Masajlar veya kendine-masaj yapma, egzersiz yapma, meditasyon yapma, akupunktur, anksiyete karşıtı uçucu yağlar kullanma ve daha fazla dinlenme alışkanlığının yardımı olabilir. Ayrıca sorunlarınızın kök salmak için bir terapistle konuşmayı deneyebilirsiniz.

6. Sigarayı Bırakın ve Alkol Tüketimi Hakkında Dikkatli Olun

Sigara içenler, sigara içmeyenlere kıyasla GÖRH ve diğer inflamatuar durumların gelişme riski açısından oldukça yüksektir. Ve GÖRH hastası olan birçok insan, az miktarda alkol bile belirtileri tetikleyebileceğini bulur. Alkol, sindirim sistemini kurutabilir, stres ve iltihaplanmayı artırabilir, kilo almaya katkıda bulunur ve gaz, şişkinlik, mide bulantısı ve uyku güçlüğü gibi belirtileri kötüleştirebilir.

7. Düzenli Egzersiz Yapın

GERD, yerleşik bir yaşam tarzı yaşayanlarda daha sık görülür. Bu kilolu ve zayıf, besin yetersiz bir diyet tüketirlerse, özellikle gelişebilir. Sindirim sağlığını iyileştirmeye gelince, egzersiz yapmak için birçok sebep vardır: dolaşımı arttırmak, inflamasyonu azaltmak, stres yönetimi, kilonuzu kontrol etme, kardiyovasküler sistemi güçlendirme, uyku kalitesini geliştirme ve daha fazlası.

8. Sağlıklı Bir Ağırlığa Ulaşın ve Koruyun

Araştırmalar, obezite ile GÖRH arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Eğer kiloluysanız, yaşam tarzı değişiklikleri yapmak için çalışın. Örneğin, diyetinizi bütün gıdalara vurgu yapan ve egzersiz yaparak değiştirin. Stres ve dengeleyici hormonları diğer yollarla sınırlamak da sağlıklı değişikliklerdir.

9. Yatağınızın Başını Kaldırın

Uyurken asidin geri akışını durdurup durdurmayacağını görmek için başınızı 6-12 inç yukarı kaldırın.

10. Doktorunuzla İlaçlarınız Hakkında Tartışın

Yüksek miktarlarda alınırsa NSAID'ler veya hormon replasman ilaçları gibi belirli ilaçların kullanımını durdurmanız yararlı olabilir. Herhangi bir ilacın ya da tezgah üstü ilaçların semptomlarınızı daha da kötüleştirebileceği hakkında doktorunuzla konuşun. Ayrıca, bunun yerine ne yapılması gerektiği konusunda seçenekleri tartışın.

Benzer Yazılar