Diğer
At Kılı Fırçası Nedir? At Kılı Fırçası Ne İşe Yarar? 05.01.2021

Şunu biliyoruz ki biraz karışık bir dönemden geçiyoruz. Korona virüs pandemisi nedeniyle karantinada kaldığımız bir süreçteyiz. Korona virüs aşının bulunması ve uygulama aşamasına geçilmesiyle yeşeren umutlarımız, korona virüsün bir gün son bulacağı düşüncesiyle çiçek açıyor. Yazıya neden korona virüsten girdik, açıklayalım bağlantıyı. Ülke olarak birtakım yasaklardan geçiyoruz. Uzmanların önerisiyle evlerimizde kalmaya devam ediyoruz hem kendi sağlığımızı korumak için hem de etrafımızdakilerin. Hal böyle olunca evde geçirdiğimiz zaman bir hayli fazla oluyor. Kabul edelim, ilk zamanlar pek çoğumuz bu karantina sürecini ekmek, poğaça, börek ya da farklı yemek tarifleri yaparak geçirdik. Bunların en büyük getirisi (!) olan karantina kilolarına hiç girmiyoruz. O dönemi acemilik dönemimiz olarak ilan edersek bugüne daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçebiliriz. Birkaç gün önce iş yerimizde giderken birden virüsün hızla yayılması sonrasında ne yapacağımızı bilemediğimiz korku, endişe, merak ve panik duygularını aynı anda yaşadığımız zor bir süreçti ilk zamanlar. Şimdi daha bilinçliyiz ve kendimizi korumanın yolları konusunda artık eminiz. Eskiden hayatımızda olmayan 14 gün kuralı, karantina, korona virüs, entübe, vaka sayısı ve benzeri gibi kelimeler günlük hayatımızda en çok kurduğumuz cümlelerin içinde yer alır hale geldi. Bu da aslında biraz duruma olan alışma sürecimizi hızlandırdı. Diyeceğimiz o ki ilk zamanlara göre daha temkinliyiz ve kendimizi nasıl korumamız gerektiği konusunda daha bilinçliyiz. Korona virüsün varlığını ve hayatımızda bir süre daha kalacağı gerçeğini kabul ederek yaşantımıza daha doğrusu “yeni normal”imize devam ediyoruz. Öte yandan gelişen teknoloji ve uzmanlar sayesinde korona virüsten kurtulacağımıza dair inancımız da sonsuz. 
Şimdi gelelim tüm bunları neden anlattığımıza… Malum, bu zor sürecin en büyük etkilerinden biri ruhumuza oldu. Stresin başı çektiği günlerde, vücudumuzda bir takım etki-tepkiler görüldü. Kimimiz stresten uçuklara sarıldık, kimimizin bağışıklığı epey düştü. Bağışıklığı kuvvetlendirmek için doğadan güç aldık ve elimizden geleni yaptık. Peki ya cildimiz ne alemde? Bu süreçte cildimize iyi bakabildik mi? Canımızı kurtarmanın derdine düşmüşken kendimizi biraz ihmal etmiş olabiliriz. Ancak kendimize iyi bakarak, en güzel hediyeyi vermiş oluruz; moral depolamak da cabası. Karantina dönemini yeniden yaşadığımız şu günleri gelin daha verimli geçirelim. Sağlıklı beslenelim, kilo verelim, şu ödemlerden kurtulalım, can sıkıcı aknelerle vedalaşalım, kızarık ciltlerimizi bir güzel yatıştıralım. Korona virüsü hayatımızdan yollarken en güzel halimizde olalım. Peki, ama nasıl? Söylediğimiz gibi önce işe cildimizden başlıyoruz. Cilt güzelliği için son yılların popüler yöntemlerinden ve/veya uygulamalarından biri olan at kılı fırçası hakkında bilgi vereceğiz bugün size.

At kılı fırçası nedir?

Güzellik merkezlerine gidip profesyonel cihazlarda, profesyonel bakımları yaptıracak cesaretimiz henüz olmayabilir. Kuaföre bile giderken 10 kere düşünüp karar almak durumunda kaldığımız bir dönemdeyiz ki yakın zamana kadar zaten güzellik merkezleri kapalıydı. Hal böyle olunca insanın evi gibisi yok diyoruz ve evde güzelleşme tüyolarına yöneliyoruz. Cildimize şahane maskeler yaparak hem ruhumuzu hem yüzümüzü rahatlatıyoruz. Konu vücut sağlığı olunca at kılı fırçası bir mucize gibi dokunuyor hayatlarımıza. At kılı fırçası nedir kısaca bahsederek bir giriş yapalım konuya. Adı üzerinde at kıllarından yapılan, vücuda peeling etkisi yaratan ve kan dolaşımını arttırarak sağlıklı, nefes alan cilde sahip olmamızı sağlayan bir fırça türüdür. Son yıllarda bir hayli popüler olmasının nedeni sağladığı yararlar şüphesiz. At kılı fırçası markalarının günden güne artmasıyla daha da popüler bir hale geldi. At fırçası, bir “kuru fırçalama” tekniğidir. Yani at kılı fırçasını kullanırken kuru bir cilde uygulamanız gerekir. Üzerine duş jeli ya da sabun ekleyip köpürtülerek yapılan bir işlem değildir. At kılı fırçası nasıl uygulanır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Banyodan önce uygulanan bir fırçalama tekniğidir. Sabah ve akşam günde iki kez kullanılması önerilir. At kılı fırçasını kullanmaya ayaklardan başlanır. İç bacak, kol, omur ve karın gibi bölgelerde de kullanılabilir. Fırçayı bastırarak kullanmaktan kaçının aksi halde cildiniz tahriş olabilir. Hafif hareketlerde, bastırmadan cildinize masaj yapabilirsiniz. İlerleyen sürelerde, cildiniz de eliniz de at kılı fırçasını kullanmaya alıştığında masaj süresini ve basıncı az da olsa arttırabilirsiniz. Masaj bittikten sonra krem ya da vücut yağı ile cildinizi nemlendirebilirsiniz. Özellikle selülit oluşumunun önüne geçmesi bakımından önemli bir uygulamadır. At kılı fırçasını kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri aynı bölge üzerinde çok sık masaj yapmak. Bu, derinizin kızarmasına ve tahriş olmasına yol açar. Eğer aşırı hassas ve alerjik bir cildiniz varsa at kılı fırçası size uygun olmayabilir. 

At kılı fırçasının yararları nelerdir?

Öncelikle en bilinen özelliği ile başlayalım; at kılı fırçası tamı bir selülit savar olarak görev yapar. Kan dolaşımına doğrudan etki ettiği için o portakal kabuğu görünümünün oluşmasını engeller. Eğer selülitiniz varsa, düzenli olarak at kılı fırçasıyla yapılan masaj bu sorununuzu ortadan kaldırabilir. Gelelim diğer faydalarına… At kılı fırçasının en önemli özelliklerinden biri vücutta peeling etkisi yaratmasıdır. Ölü deriyi yok eder ve cildinizin nefes almasını sağlar. Ayrıca cildi pürüzsüzleştirir ve dahası parlatır. At kılı fırçasının kan akışını hızlandırma özelliği sayesinde cildiniz daha sıkı ve canlı görünür. Kıl dönmesi gibi sorunlarınız varsa at kılı fırçasıyla bunları da önleyebilirsiniz. Tabi basit kıl dönmelerinden bahsediyoruz. Büyük çaplı ve cerrahi gerektiren kıl dönmelerinden değil. At kılı fırçası yüze sürülür mü sorusunun yanıtı ile devam edelim. Bu kadar fayda sağlayan ve ölü derilerden kurtulup cildi parlatmaya yarayan bir fırçanın yüzde kullanılma ihtimali bile insanı heyecanlandırıyor. Ancak ne yazık ki at kılı fırçası yüzde kullanım için doğru değildir. Yüz derimiz ince ve hassastır. At kılı fırçası yüzümüze zarar verebilir, tahrişe yol açabilir hatta daha ileri boyutta yaralanmalara da neden olabilir. Bu nedenle at kılı fırçasını yüzünüzde uygulamanız sakıncalıdır. Kuru fırçalama yöntemiyle kollar, bacaklar, karın gibi bölgelerde ölü deri gider ve gözenekler açılır. Ancak yüzde bu uygulama oldukça tehlikeli sonuçlar doğuracaktır. 

At kılı fırçası kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

At kılı fırçası çatlaklara iyi gelir mi, at kılı fırçası varise iyi gelir mi ve benzeri gibi pek çok soru akılları kurcalıyor. Elbette at kılı fırçasının faydaları saymakla bitmez ancak bu demek değildir ki herkes ve her cilt tipi için uygundur. At kılı fırçasını kullanmadan önce mutlaka doktora danışmanız gerekir. Böyle basit bir fırçalama için doktora danışmak belki size ilk etapta mantıklı gelmeyebilir ancak altta yatan cilt problemleri, kronik hastalıklar ve benzeri gibi durumlar at kılı fırçasından yarar değil zarar görmenize neden olabilir. Örneğin akneli bir cilt tipiniz varsa ve vücudunuzda da bu sivilcelenmeler görülüyorsa bu durumda at kılı kullanımı zararlı olacaktır. Fırçayla yaptığınız her darbede, sivilcedeki bakterileri vücudun diğer bölgelerine taşıyabilirsiniz. Bu nedenle eğer bir cilt sorununuz varsa ya da cildinizi bir bebeğinki kadar hassas ve alerjik yapıdaysa at kılı fırçasını kullanmadan önce mutlaka doktora danışmanızda yarar olacaktır. At kılı fırçası denince özellikle hayvan severlerin aklında tek bir soru canlanıyor; at kılı fırçası atlara zarar verir mi? At kılı fırçaları genellikle atın yelesinden alınan kıllarla yapılır bu nedenle ata her hangi bir zarar vermediği gibi canının acımasına da neden olmaz. Bu nedenle at kılı fırçasının atlara zarar vermediğini belirtmekte yarar olacaktır. 
Yazımızın sonunda şu sorunun yanıtına da yer verelim; hamilelikte at fırçası kılı kullanılır mı? Hamileyken saç boyatılır mı, hamileyken oje sürülür mü ve benzeri gibi pek çok soruya rastlamak mümkün. Hamilelikte ilaç kullanımı, oje sürülmesi ya da saç boyatılması ve benzeri gibi soruların yanıtlarını mutlaka doktorunuzdan alın. Hamilelikte at kılı fırçası kullanımının zararları da yararları da kişiye ve geçirdiği hamilelik sürecine bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle hamileyken at kılı fırçası kullanımı konusunda en doğru bilgi için mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar