Diğer
Orkide Bakımı – Orkide Nasıl Bakılır? 23.05.2019

Orkide her evin başköşesinde yer alan çok değerli ve güzel bir çiçektir. Orkidenin bakımı ve çoğaltma süreci özel ister. Bu yüzden pek çok hususa dikkat edilmesi, emek verilerek hassasiyetle çiçeğin yetiştirilmesi gerekir.


Orkide Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

orkide-bakimi-1

Orkide Türkiye’de genellikle Anadolu’da yetişen bir çiçektir. Seracılığı da yoğun olarak yapılmaktadır. Bu çiçeğin Kıbrıs’ın Beş Parmak Dağları’nda da yoğun olarak yetiştiği görülür. Orkide Salepgiller ailesinden gelen bir çiçek türüdür. Orkide serin ve tropik iklimlerde daha kolay yetişen bir süs bitkisidir. Otsu bir bitki olan ve toprakta yetişen orkiden pek çok çeşidi bulunur. Bazı orkideler krolofilsiz bazıları da yumru şeklinde yetişebilir. Orkide çok çeşitli olması nedeniyle de aynı oranda çeşitli bakım yöntemlerine sahiptir. Orkide sarmal şekilde dizilen bir görünüme sahiptir. Yaprakları ise oldukça göz alıcıdır. Orkidenin çiçekleri bileşik salkım, salkım, başak ve tek simetrili olmak üzere pek çok çeşide ayrılabilir. Çiçekler ve yaprak gövdeye tutunarak beslenir.

Oldukça estetik bir görünüme ve güzel bir kokuya sahip olması nedeniyle orkide popülerliği her dönemde koruyan pahalı bir çiçektir. Orkide oldukça zarif bir çiçektir. Hediye amaçlı sıklıkla tercih edilir. Orkide genellikle zarafeti ve sevgiyi simgeleyen bir çiçektir.


Orkidenin Bakımı Nasıl Yapılır?

orkide-bakimi-2

Orkiden düzgün bir şekilde bakılabilmesi için güneş ışığını gören bir ortama ihtiyaç duyulur. Ancak güneş ışığına doğrudan maruz kalmamasına da dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde orkidenin çiçekleri solabilir. Bu nedenle sabah ve akşam güneşiyle aydınlanan bir odada çiçeğin muhafaza edilmesi yeterlidir.

Özellikle ilkbahar aylarında orkide kök vermeye başlar. Bu sebeple ilkbahar dönemi oldukça önemlidir. Orkidenin kireçsiz ve klorsuz suyla sulanması oldukça önemlidir. Bu şekilde sulanarak zarar görmeden büyümesi sağlanabilir. Orkide hafif nemli ortamda hızla büyüme gösterir. Bu sebeple aralıklarla çiçek üzerine kireçsiz, klorsuz sağ suyun püskürtülmesi gerekir. Orkide seyrek aralıklarla budanarak büyümesine izin verilmesi gereken bir çiçektir. Sıkça yapılan budama çiçeğe zarar verir.


Orkidenin Nasıl Sulanması Gerekir?

orkide-bakimi-3

Orkide oldukça hassas yapıda bir çiçektir. Bu yüzden sulamasında da özenli olunması gerekir. Orkide mutlaka durgun olmayan suyla sulanmalıdır. Klorlu ve kireçli musluk suyu da bu çiçek için son derece zararlıdır. Orkide için ideal su oda sıcaklığında dinlenmiş olan sudur. Bu sayede çiçeğin şoklanması engellenmiş olur. Aşırı soğuk veya sıcak su verilirse bitki şoka girerek solabilir.

Orkidenin hangi suyla sulanacağı kadar hangi sıklıkta sulanması gerektiği de oldukça önemli bir husustur. Küçük ölçülerde az az sulanmalıdır. Fazla sulamak orkidenin çürümesine yol açar. Bunun sebebi ise çiçek köklerinin topraktan suyu hızla emmesidir. Hızla emilen su aniden çiçeklere ve yapraklara iletildiğinde çürüme meydana gelir. Her gün 1 çay bardağı kadar oda sıcaklığına gelmiş su ile orkidenin sulanması uygundur.


Orkide Toprağı Nasıl Seçilmelidir?

orkide-bakimi-4

Orkide yetiştirmede toprak seçimi oldukça önemlidir. Geçirgen yapıdaki toprak tercih edilmelidir. Katı formlu bir toprak orkidenin beslenmesine zarar verir. Çiçeğin kökleri bu tür toprak için uygun olmadığı için çiçek büyüyemeden ölür. Katı, sık formlu toprağın orkide için zararlı olmasının nedeni ise çiçeğin köklerinin topraktaki suyu hızla emmesidir. Toprak sıkı haldeyken bu durum mümkün olmayacağından çiçek yeterli miktardaki suyu alamaz ve ölür.

Orkide için en ideal toprak 4.5-5.5 aralığında PH değerine sahip olan toprak çeşididir. Bu Ph değer aralığında toprak daha asitli bir yapıya sahiptir. Bu durumda çiçeğin köklerinin daha sağlam ve sağlıklı olmasına katkı sağlar.

Orkide köklerinin fazlaca uyarılmasından rahatsız olan bir çiçektir. Bu yüzden kesinlikle sık aralıklarla toprağa gübre verilmemelidir. Toprak değiştirme ile gübre verme işlemi oldukça seyrek aralıklarla yapılmalıdır. Bu zamanlama çiçeğin güçsüz düştüğü dönemler takip edilerek karar verilmelidir. Orkidenin yaprakları canlı ve güçlü bir görünüme sahipken toprak değişimi veya gübre verme işlemi yersizdir.


Orkide Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

orkide-bakimi-5

Sağlıklı bir orkide satın almak oldukça önemlidir. Çiçeğin çeşidine göre fiyatı da değişiklik göstermektedir. Bu sayede herkes ve her bütçe için alınabilecek tutarda orkide mevcuttur. Orkide satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:




  • Genellikle insanlar çiçeği açan ve canlı görünen orkideleri satın alma eğiliminde olurlar. Ancak henüz çiçeği açmamış olan orkidelerin satın alınması yanlış değil aksine yerinde bir seçimdir. Bunun sebebi ise çiçek açmış olan orkidelerin daha az bir ömrünün kalmış olmasıdır. Eğer bir orkide 3’ten fazla sayıda çiçek açmışsa o orkiden satın alınmaması gerekir. Orkidenin üzerinde küçük kandiller bulunur. Kandiller sayesinde çiçeklerin açmak üzere olup olmadığı kolaylıkla anlaşılır. Bunun nedeni ise kandiller açtıktan çok kısa bir süre sonrasında çiçeklerinde açacak olmasıdır. Kandil sayısı ne kadar fazla ise açacak olan çiçek sayısı da o kadar fazla olur. 




  • Satın alınacak olan orkidenin gövdesinin ve dallarının güçlü olmasına dikkat edilmesi gerekir. Zayıf dallar nedeniyle orkide yeteri kadar beslenemeyeceğinden kısa sürede cansızlaşabilir.




  • Canlı ve yeşil yaprakları olan orkidelerin satın alınmasına özen gösterilmelidir. Yeşil yapraklar orkidenin sağlıklı olduğunu kanıtlar. 


Orkide Nasıl Çoğaltılır?

orkide-bakimi-6

Orkide çiçeğinin çoğaltılması için hem evde uygulanan teknikler hem de laboratuar yöntemleri mevcuttur. Evde orkidenin çoğaltılması daha kolay ve kısa zaman alan bir süreçtir. Orkide şu şekillerde çoğaltılabilir:


1. Tohum ile orkide çoğaltma

Orkide dünyanın en küçük tohumu olarak nitelendirilebilecek kadar küçük tohumlara sahiptir. Tohumlar aşırı derecede küçük olduğu için de zor bir çimlenme sürecine sahiptir. Çimlenme süresi ortalama 10-12 yıl olduğu için orkide yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.


2. Doku kültürü ile orkide çoğaltma

Orkidenin bazı kısımlarından kesilen parçalar bir kavanozda bekletilerek çoğalması sağlanır. Kavanozun içerisine eklenen özel solüsyonlar sayesinde çiçeğin çoğalması hedeflenir. Bu yöntem tohuma göre daha hızlı sonuç verir.


3. Ayırarak orkide çoğaltma

Sympodial adlı orkide türü bu yöntemle çoğaltılır. Bu yöntemde kökler tek tek ayrılır. Her kökten ayrı bir gövde büyümesi sağlanır.

Benzer Yazılar