Diğer
Patates Suyunun Faydaları Nelerdir? 07.11.2020

Son yıllarda giderek daha da popüler hale geldi detoks suları. Kimi zaman suyun içine elma ve limon atıp kendimize bir detoks içeceği yaptık kimi zaman zencefilin mucizevi gücünden yararlanarak karışımlar hazırladık. Eskiden meyvelerin suyunu sıkıp vitaminlerimizi lezzetli bir şekilde alırken bugün artık hemen hemen her şeyin suyunu sıkıp kendimize bir şifa buluyoruz. Maydanoz kürleri, zencefilli kürler ya da zayıflamaya yardımcı detoks kürleri bir yanda dursun bugün konumuz patatesi suyu. Patates, bugün hemen her yemeğe yakışan lezzetlerden biri. Sindirim sistemi bozukluğunda örneğin ishal durumunda, haşlanmış patates en büyük destekçimiz iken başımız ağrıdığında da patates dilimlerini kafamıza sarmak suretiyle şifa buluyoruz. Yani dememiz o ki patates sadece sofralara lezzet katmakla kalmıyor pek çok sağlık sorunumuza da iyi geliyor. Daha önce patatesin suyunu sıkıp içmeyi denediniz mi bilmiyoruz ancak bildiğimiz şu ki faydalarını okuduktan sonra mutlaka denemek isteyeceksiniz.

Patates suyunun faydaları

%80’i su ve %20’si karbonhidratlardan oluşan çiğ patates aynı zamanda kalsiyum, sodyum, bakır, demir bakımından da zengindir. Patates suyunun sağlığa oldukça faydası var. Sabah aç karna patates suyu içmek kabızlık, şişkinlik ya da mide yanması gibi sorunlara iyi geliyor. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor ve yüksek tansiyona da iyi geliyor. Patates suyunun faydalarını maddeler halinde sıralayalım.

  • Toksin atar
  • Patates suyu, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını destekler. Karaciğer ve safranın temizlenmesinde önemli rol oynar. Aynı zamanda idrar yollarında taş oluşmasını da önler.
  • Cilde iyi gelir
  • Özellikle kaşıntı, isilik gibi cilt sorunlarına iyi geldiği bilinir. Yatıştırıcı bir özelliği vardır bu nedenle cilt kuruluğuna da iyi gelir. Kuruluktan kaynaklanan batma hissi için de birebirdir.
  • Ağrıları azaltır
  • Yukarıda baş ağrısından bahsetmiştik. Özellikle migren ataklarında başa halka şeklinde patates sarmak ağrıyı büyük oranda hafifletecektir. Patates suyu aynı zamanda bel, sırt ve eklem ağrılarını da önleyebilir hatta giderebilir. Bu bakımdan iyi bir antiflamatuardır.
  • Sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir
  • Kabızlık, ishal, şişkinlik ya da mide yanması gibi sorunlarda patates suyu oldukça faydalıdır. Hazımsızlık sorunlarına da iyi gelir. Sabahları bir bardak çiğ patates suyu içmek reflü gibi mide sorunlarına da iyi gelebilir.
  • Saçları besler
  • Özellikle mevsim geçişlerinde en sık karşılaştığımız sorunlardan biri saç dökülmesi. Patates suyu saç köklerini besler, yeniler ve daha gür ve sağlıklı saçlara kavuşmanıza yardımcı olur. Bazı tariflerde patates suyunun yumurta akı ve bal ile karıştırılması durumunda saçlara oldukça fayda sağladığı yer alır.
  • Yüksek tansiyonu düşürür
  • Tansiyon sorununuz varsa hele ki yüksek tansiyondan şikâyetçiyseniz patates güçlü bir destekçi olabilir. Patates, iyi bir potasyum kaynağı olması bakımından yüksek tansiyona oldukça faydalıdır.
  • Gözaltı morluklarıyla savaşır
  • Uykusuzluk, stres ve yorgunluğun bize en büyük getirilerinden (!) biri olan gözaltı morluklarına karşı en etkili yöntemlerden biri patates. Patates suyu sayesinde gözaltı morlukları oluşumu önlenebilir. Patates suyuna pamuğu batırıp ardından gözaltlarınıza uygularsanız gözaltı morluğu oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

Patates suyu her ne kadar doğal bir su olsa da elbette etkisi bünyeye göre değişir. Çiğ patates suyunun zararları da olabilir. Patates suyunu tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar