Diyet
Atkins Diyeti Nedir? Atkins Diyeti ile Kaç Kilo Verilir? 05.10.2021

Konu diyet olunca onlarca liste karşımıza çıkıyor. Kimi “hızlı” kilo verdirmeyi vaat ediyor kim temkinli ama uzun ömürlü… Diyet yapanların her gün yeni bir bilgiye uyandığı bir dönemdeyiz. Kimsenin bilmediği diyetler, detoks kürler, 1 haftada 5 kilo verdiren diyet listesi, hızlı zayıflatan diyet listesi vs. derken karşımıza onlarca diyet türü çıkıyor. Amacımız kilo vermek ve mümkünse bu işi hızlı bir şekilde çözmek olduğundan her duyduğumuzu uygulamaya çalışıyoruz. Mesela son yıllarda bir kabak detoksu furyası çıktı. Çoğumuz 3 günde 3 kilo vaat eden bu kabak diyetini yapmayı denedik. Bazılarımız başarılı oldu, bazılarımız istediği hedefe ulaşamadı. Sonra bir detoks suları rüzgârı esti. Ödemleri yollamayı istedik, bazımız yolladık bazımız olduğumuz yerde saydık. Tüm bunlardan tek bir çıkarımımız oldu; her diyet, herkese hitap etmez. Çünkü diyet bir takım işidir. Her takımın kendine ait bir oyuncusu vardır. Arkadaşımızla metabolizma hızımız birbirini tutmaz ya da ona iyi gelen yiyeceklerin bize iyi geleceğinin garantisi yoktur. Bu nedenledir ki diyet denilen şey, kişiye özel olmalıdır. Bu noktada elbette imkânlar ölçüsünde en doğrusu bir uzmana danışmak ve sağlıklı yaşam felsefesini temelinden öğrenmektir. Kilo vermek için bazı altın kuralları bilmek gerekir. Elbette beyaz ekmek, şeker, tuz ve benzeri gibi gıda maddelerini tüketmemek her diyetin kuralı. Bugün popüler diyet türlerinden biri olan  Atkins diyeti hakkında bilgiler vereceğiz. İsterseniz önce Atkins diyeti nedir kısaca bir değinelim ve ardından diyetin detaylarına geçelim.

Atkins diyeti nedir, nasıl yapılır?

Atkins diyeti karşımıza ilk kez 1970’li yıllarda Dr. Robert Coleman Atkins tarafından çıktı. Dr. Robert Coleman Atkins tarafından yazılan kitapta geçen Atkins diyeti oldukça dikkat çekti.  O zamandan beri de popülerliğini sürdürüyor. Atkins diyetinin temelinde düşük karbonhidrat tüketimi yatıyor. Diyetten ekmeği, makarnayı, pastayı çıkarıyor ve yerine et ve sağlıklı yağ tüketim ilave ediliyor. Karbonhidratsız ve güçlü proteinli bir diyeti ile kısa sürede çok kilo verilebileceğini vaat ediyor bu diyet. Hayatımızdan pastaları, börekleri, kurabiyeleri ve hatta bazı meyveleri çıkarıyoruz bu süreçte. Atkins diyetinin bir iddiası daha var. Eğer diyete harfi harfine uyulursa bünyeye bağlı olarak 2 haftada 7 kilo kaybı olacağı düşünülüyor. Bu kadar kısa zamanda bu kadar hızlı kilo vermenin ne kadar sağlıklı olduğu büyük bir soru işareti olsa da diyet eğer vaadini yerine getirirse bir mucizeye de tanıklık edebiliriz. Düşünün 2 haftada 7 kilo! Atkins diyeti, keskin yasakları olan bir diyet. Detoks diyetlerinde olduğu gibi açlık yok. Yalnızca karbonhidrattan fakir, proteinden zengin bir diyet yapılıyor. Bu süre zarfında yasak listesi epey kabarık. Şimdi gelin listeye yakından bir göz atalım.

Atkins diyeti nasıl yapılır?

Öncelikle bir süre boyunca ekmek, börek, kurabiye, unlu mamul aklınıza ne geliyorsa unutun. Zira Atkins diyetinde bu gıdalar yasak listesinin başında yer alıyor. Yüksek derecede trans yağ içeren, içerisinde glikoz şurubu, mısır şurubu ve koruyucu olan gıdalar yasak. Tuzlu besinler, margarinler, mısır, Ayçiçek yağı da yasaklı listesinde yer alıyor. Buğday, mercimek, kuru fasulye, nohut, pirinç, tam tahıllı ekmekler, pastalar, börekler yok. Muz, elma ya da incir gibi şeker oranı yüksek olan meyveler de tüketilmiyor. Bazı sebzeler de yasak listesinde yer alıyor örneğin patates ve havuç gibi. Evet, bu kadar yasak listesi varken biz şimdi ne yiyeceğiz sorusu haliyle akıllarda büyük bir soru işareti oluyor. Neyse ki kırmızı et, beyaz et ve balık başta olmak üzere protein içeriği yüksek olan gıdalar bu diyette yanımızda olacaklar. Hindi füme gibi gıdaları da tüketebiliyoruz. Peynir, yoğurt, tam yağlı süt, süt ürünleri, avokado, Hindistancevizi yağı, çiğ badem, fındık, fıstık gibi sağlıklı yağ içeren besinleri tüketebiliyoruz. Patates ve havuç gibi şeker içeriği yüksek olan sebzeler hariç pek çok sebzeyi tüketmek serbest. Özellikle enginar, pırasa, fasulye, kabak, patlıcan, salatalık, brokoli, ıspanak, domates ve kuşkonmaz gibi sebzeler göz dolduruyor bu diyette. Kısaca karbonhidratın yok sayıldığı ancak proteinin özgürce yenebildiği bir diyet programıdır. Et, balık, yumurta gibi ürünleri yemek serbest. Atkins diyetini birkaç grupta ele alma mümkündür. Zayıflamanın da aşamaları vardır diğer bir deyişle…

Atkins diyet listesi

Atkins diyet listesini 4 ana gruba ayırmak mümkündür. İlk bölüm tamamen kilo verme amaçlıdır. 14 günlük karbonhidrat diyeti uygulanır. Bu sürede karbonhidrat adına ne varsa tüketilmez. 14 gün boyunca karbonhidrat tüketimi olmamalıdır. Bu ilk bölümde amaç hızlı bir şekilde kilo kaybıdır. Bu aşamada metabolizma hızının artması ve bu sayede yağ yakımının hızlanması hedeflenir. Diyetin bu kısmında günlük olarak maksimum 20 grama kadar karbonhidrat tüketimi makul sayılabilir. Nişasta oranı minimum olan sebze ve salatalarla beslenebilirsiniz. Diyetin ilk kısmında belirlenen kurallara uyulduğu takdirde, ilk aşamada hızlı kilo verilebilir. Atkins diyetinde 6 saatte bir yemek tüketilmesi önerilir. Her gün düzenli olarak 3 öğün idealdir. Başlangıç kısmında meyve, tahıl, ekmek ya da makarna gibi besinler tüketilmez. Fasulye, baklagiller ya da nohut hayatımızdan çıkar. Kahve ve çay gibi kafeinli içecekler yasak değildir ancak içilmemesi önerilir ya da minimum düzeyde içilmesi diyelim. Bol bol su tüketimi, başlangıç aşamasının altın kuralıdır. Atkins diyetinin ikinci kısmı zor kiloları vermeyi hedefler. Sağlıklı ve yine düşük karbonhidratlı bir diyet ile zor kilolar hedef alınır. Üçüncü kısımda artık hedef diyeti sürdürmektir. Diyetten ziyade bir beslenme biçimi oturtmanızı amaçlar. Yine minimum oranda karbonhidrat alımı söz konusudur. Dördüncü ve son kısım ise artık kiloyu koruma evresidir. Artık yaşam boyu kilonuzu korumak için beslenme planı tamamen oturmuştur. Atkins diyeti boyunca karbonhidrat tüketimi belirli bir düzeye indirildiğinden artık kilo kontrolü daha kolay olacaktır. Bu süre boyunca makarna, börek ve hamur işi gibi kilo aldıran yiyeceklere verilen ara, ilerde sağlıklı beslenme rutininin temelini oluşturacaktır.

Atkins diyeti zararları nelerdir?

Atkins diyeti karbonhidrattan düşük, proteinden zengin bir diyet türüdür. Sağlıklı görünüyor olsa da herkes için sağlıklı olduğu anlamını taşımaz. Atkins diyeti yüksek protein içeren bir diyet olduğu için bazı bünyelerde ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Yanı sıra karbonhidrat bakımından düşük olan bir beslenme modeli de bazı bünyelerde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle Atkins diyetini hayatınıza katmadan önce mutlaka doktorunuzdan onay almanız gerekir. Her zaman dediğimiz gibi diyet kişiye özeldir. Mevcut sağlık sorunları ya da kronik rahatsızlıkları olanlar için ciddi bir tehdit oluşturacaktır. Bu nedenle Atkins ve benzeri gibi keskin kuralları olan diyetleri uygulamadan önce mutlaka hekiminizden onay almanız gerekir. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme mutlaka doktor görüşleri ışığında olmalıdır.

Benzer Yazılar