Diyet
Avokado Yağ Yakar mı? Diyette Avokado Yenir mi? 13.10.2021

Arama motorlarında diyette avokado yenir mi, avokado zayıflatır mı, avokado kaç kalori, avokado kilo aldırır mı ve benzeri gibi onlarca soruya rastlıyoruz. Düne kadar varlığından haberimizin olmadığı ama artık sofralarda yerini kolayca alabilen, mucize meyve olarak adlandırabileceğimiz avokado hakkında bilgiler vereceğiz bugün size. Avokado meyvesi, son yıllarda hayatımıza giren meyvelerden biri. Bundan yıllar önce kinoa, chia, mango, Hindistan cevizi ve benzeri gibi gıdalar uzaktan aşina olduğumuz besinlerdendi. Ancak artık günümüzde avokadoyu bulmak oldukça kolay zira pek çok zincir markette satışı var. Hal böyle olunca, daha doğrusu erişim imkânı doğunca avokado meyvesi pek çok insan tarafından merak edilir oldu. Avokado meyvesi hakkında kısa bilgiler vererek yazımıza başlayalım. Avokado, kabuklu kısmı yeşil olan iri çekirdekli bir Meksika meyvesidir. Avokado meyvesinin yağ içeriği yüksektir. Protein bakımından pek çok meyveye göre daha zengindir. Yağ oranının yüksek olması özellikle diyet yapanlar için düşündürücüdür. Ancak avokadonun her ne kadar yağ oranı yüksek olsa da içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde hazmetmesi kolay bir meyvedir. Diyette ölçülü olduğu müddetçe avokado tüketilebilir. Diyet süresince anahtar kelime “ölçü”dür. Diyet, pek çok yasağın olduğu karmaşık bir sistem üzerine kurulu olmamalıdır çünkü bu yasaklar günün sonunda motivasyon kaybı yaşatabilir. Yasak yerine yer değişimi kelimesini kullanmak daha kolay olacaktır. Örneğin diyette olmak demek çikolatayı “yasak listesi”ne koymak demek değildir. Diyette çikolata yenir mi? Yenir. Ancak yukarıda sözünü ettiğimiz yer değişimlerine gereksinim vardır. Beyaz çikolata ya da sütlü çikolata yerine bitter çikolata yerseniz hem tatlı ihtiyacınızı gidermiş olursunuz hem de bitter çikolatanın tok tutma özelliğini keşfedersiniz. Diyette konulan yasaklar, otomatikman olumsuz etki yaratabilir. Bu nedenle yasak yerine yer değişimlerine gitmekte yarar olacaktır. Bir diğer örneğimizi ekmek üzerinden de verebiliriz. Diyette ekmek yenir mi? Yenir. Eğer beyaz ekmek yerine tam tahıllı bir ekmeği tercih ederseniz yediğiniz ekmek sizi tok tutacaktır. Diyette yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi anahtar kelime “ölçü”dür. Ölçülü bir şekilde tükettiğinizde bu tarz yiyecekler diyetinizi bozmayacaktır. Örneğin sade Türk kahvesinin yanında yiyeceğiniz bir parça küçük bitter çikolata tatlı ihtiyacınızı giderecektir. Konu dağılmadan biz yine avokadoya dönelim. Diyette avokado ölçüyü kaçırmamak şartıyla yenebilir. Yağ içeriğinin yüksek olması elbette dikkatli tüketim gerektirecektir. Ancak doğru zamanda doğru miktarda tüketildiğinde, protein bakımından zengin bir yiyecek olduğu da gözden kaçmamalıdır. Malum, diyette protein tüketimi önemlidir. Avokado kilo aldırır mı sorusunun yanıtını verdikten sonra avokadonun kalorisi ile devam edelim isterseniz.

Avokado kaç kaloridir?

Avokado kalorisi yüksek olan meyvelerdendir. Uzun süreli tokluk hissi verdiğinden ve yüksek protein içeriğe sahip olduğundan diyette tercih edilen meyvelerdendir. Kalori bakımından diğer meyvelere oranla daha yüksek bir değerdedir. Diyet yapan kişiler tarafından yarım ya da üçte biri olacak şekilde tüketilebilir. Kilo vermek isteyenler ya da sağlıklı beslenenler için iyi bir ara öğün olabilir. Avokado satın alırken yumuşak olanının alınması genellikle önerilir. Avokado protein, mineral, A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Tok tutma özelliği ile diyete yardımcı olan meyvelerden biridir. Orta porsiyon bir avokado için yaklaşık 50 kaloridir demek mümkündür. Yarım porsiyon avokado ise yaklaşık 100 kalori civarındadır. Ortalama 1000 gram, tam porsiyon bir avokado ise 1400 civarı bir kaloriye sahiptir. Avokado bazen kahvaltılarda da tüketilebilir. Yumurta, iyi bir arkadaşıdır. Avokado salatası da, avokadolu tariflerden popüler olanıdır. Peynir ve domates ile karıştırılıp sabah avokado salatası yenebilir. Avokado kalori yakmaya ya da yağ yakmayı hedeflemez ana amacı tok tutarak diyeti daha kolay kılmaktır. Yanı sıra protein ve mineral içeriğinin zengin olması da vücuda pek çok faydayı sağlayacaktır.

Avokadonun faydaları nelerdir?

Avokado yalnız diyet yapanların ya da sağlıklı beslenenlerin değil pek çok kişinin faydalandığı bir meyvedir. Kalp ve göz sağlığını koruması bakımından dikkat çekici bir özelliğe sahiptir. Korona virüs pandemisini yaşadığımı şu günlerde bağışıklık sisteminin önemini daha iyi anladık. Biliyoruz ki güçlü bir bağışıklık, hastalıkları önlemede en etkili güçlerimizden biri. Hal böyle olunca bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerin tüketilmesi artık daha da önemli bir hal alıyor. Bu noktada avokado iyi bir destekçi olabilir. Avokadonun bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinir. Kabızlık sorunu diyet yapanların sık yaşadığı sorunlardan biridir. Kabızlık aynı zamanda tartıda fazla çıkmaya neden olduğundan motivasyonu da direkt olarak etkiler. Hal böyle olunca kabızlığa iyi gelen meyveler tüketmek fayda sağlayacaktır. Bunlardan biri avokadodur. Avokado, zengin içeriği ile kabızlık sorununa çare olabilir. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışa atılması bakımından da yarar sağlar. Avokadonun vücutta biriken zararlı maddeleri etkisiz hale getirdiği düşünülür. Avokadoyu mucize meyvelerden biri yapan bir diğer neden ise yaşlanma sürecini yavaşlatma özelliğidir. Avokadonun yaşlanma belirtilerini azalttığı ve hastalıkları önlediği düşünülür.  Avokado Omega 3 bakımından zengindir. İçerdiği vitamin ve mineraller ile dengeli ve sağlıklı bir beslenme sağlar. Vücudun karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasının düzenlenmesini sağlamaya yardımcıdır. Avokado K vitamini bakımından zengin bir yiyecektir. Vücudun K vitamini ihtiyacını karşılamak için ideal meyvelerden biridir. Günde bir adet avokado tüketmenin kalp sağlığına fayda sağladığı düşünülür. Avokado aynı zamanda kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye de katkı sağlayabilir. Yazımızın başında avokadonun tok tutma özelliğinden bahsetmiştik. Avokadoda bulunan lifler tok kalmayı destekler. Avokadonun faydalarından biri de stres üzerinedir. Vücuttaki stresi azalttığı düşünülür. Avokadonun içinde bulunan yağ asitleri ve lifler, beslenme kalitenizi arttırabilir.

Avokado zayıflatır mı?

Şunu unutmamak gerekir ki avokado ya da bir başka meyve tek başına zayıflamaya yaramaz. Avokado başlı başına zayıflatmaz. Ancak düzenli tüketildiğinde vücuda fayda sağlar. Avokado meyvesi kilo verme üzerinde olumlu etkilere elbette sahiptir ancak dediğimiz gibi tek başına kilo verilmesini sağlamaz. Avokado, kilo verme amaçlı yapılan diyetlerde iyi bir eşlikçidir; diyet sırasında tok kalmayı sağlar ve vücuda faydalı proteinlerin kazanılmasına destek olur. Avokado kalori oranı yüksek bir meyvedir. Bu nedenle diyette tüketmeden önce bir uzmana danışmak gerekir. Özet geçmek gerekirse avokado zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlıklı yaşamı destekleyen bir meyvedir. Diyette avokado yenebilir ancak bu noktada önemli olan ölçülü bir şekilde tüketmektir. Avokado fazla tüketildiğinde kilo aldırabilir. Bu nedenle diyet listenize ekleyeceğiniz avokado miktarına çok dikkat etmeniz gerekir.

Önemli Not: Her ne kadar doğal bir gıda olsa da her meyvenin kendi içinde zararları olabilir. Avokado fazla tüketildiğinde bir takım olumsuzluklara yol açabilir. Kilo aldırma potansiyelinin olmasının yanında, aşırı tüketilmesi vücuda zarar verebilir. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa, ilaç kullanıyorsanız, sağlık sorununuz ya da bir alerjiniz varsa avokadoyu beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Benzer Yazılar