Diyet
Diyette Dondurma Yenir mi? 03.09.2021

Diyete başlanınca günlük rutinden ilk elenenlerden biri dondurmalar oluyor. Yaz sıcağında en yakın arkadaşımız olan dondurmaya vedalaşmak elbette kolay değil. Özellikle yazın bol hararetli ve nemli sıcaklarında bir dondurma ile hem ferahlıyor hem tatlı ihtiyacımızı gideriyoruz. Tabi konu diyet olunca hayatımızdan çıkarmak zorunda olduğumuzu düşündüğümüz bazı yiyecekler oluyor. Mesela daha önce blog yazımızda diyette makarna yenir mi sorusunun yanıtını vermiştik. Normal şartlarda diyette makarna direkt olarak kesilir, en azından bilinen budur. Ancak bu, diyette doğru bilinen yanlışlardan biridir. Diyet, hayatı kısıtlamak ve sevilen lezzetlerden mahrum kalmak değildir. Porsiyon kontrolü yapılarak pekâlâ hemen her şey tüketilebilir. Diyet moral ve motivasyon işidir aynı zamanda. Eğer sevdiğimiz yemekleri bıçak gibi hayatımızdan kesip atarsak mutsuz da olabiliriz. Bunun yerine porsiyon kontrolü yaparak çok daha sağlıklı ilerleyebiliriz. Makarnadan bahsediyorduk… Örneğin günlük 1 dilim ekmek hakkımızdan feragat ederek 3-4 kaşık makarna tüketebiliriz.  Makarnanın suyuna yağ atmadan, soslar eklemeden, tuz ilavesi yapmadan sade bir şekilde haftada 1 gün öğle öğününde tüketebiliriz. Makarnanın yanına protein ilave edersek uzun süre tokluk da sağlamış oluruz. Makarna örneğinden de yola çıkabileceğimiz gibi diyette uygulanan katı kurallar bir süre sonra motivasyon kaybına yol açabilir. Bunun yerine belirli bir kilo hedefine haftalık olarak ulaştıktan sonra kendimize ödül verebiliriz. Zaten sağlıklı bir beslenme düzenine eşlik eden egzersiz ile kilo vermek çok daha kolay olacaktır. Şimdi gelelim bugünkü konumuza. Tıpkı makarnada olduğu gibi benzer düşünce dondurmada da vardır. Diyette dondurma ne kadar yenmeli, diyette külah dondurma yenir mi, dondurma diyeti bozar mı, dondurma kilo aldırır mı gibi onlarca soru var. Şimdi gelin teker teker değinelim.

Dondurma diyeti bozar mı?

Öncelikle şunu söylemek gerekir; hiçbir yiyecek tek başına diyeti bozma gücüne sahip değildir. Şöyle izah edelim… Canınız dondurma çekti ve yediniz. Bu sizin diyetinizi bozduğunuz anlamına gelmez; günün geri kalan öğünlerinde kalorinizi daha düşük alırsanız yediğiniz dondurmanın size bir zararı olmaz. Dondurmalar aynı zamanda meyve yerine de geçebilir. Bu nedenle tek bir öğünde dondurma yemiş olmanız tüm diyeti çöpe atmanız anlamına gelmez. Günün geri kalanında ve ertesi gün dengeli bir şekilde beslenmeye devam edersiniz dondurma kilo aldırmayacaktır. Aynı şekilde diyelim dondurma yediniz… Bunu kolayca yakabilirsiniz! Yapacağınız egzersiz ile dondurmanın kalorisini yakabilirsiniz. Dondurmanın besin değerleri ile devam edelim. Dondurma besin değeri yüksek olan tatlılardan biridir. İçeriğinde protein ve karbonhidrat bulunur. Yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri bakımından zengindir. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerir. Diğer tatlılarla kıyasladığımızda dondurma daha masum bir tatlı kalır. Dondurmanın kalori değeri un ve şekerden yapılan tatlılara göre daha azdır ve ağızda daha taze bir tat bırakır. Hafif olması nedeniyle mideyi de yormaz. Peki dondurma kaç kaloridir? 100 gram kadar sütlü dondurma ortalama 180-190 kalori içerebilir. Külah ise yaklaşık 20 kaloridir. 2 top light dondurma yaklaşık 1 porsiyon meyveye eş değerdir. Meyveli ve sütlü olan dondurmalar genellikle daha düşük yağa sahiptir. Bu nedenle dondurma seçimi yaparken sütlü ve meyveli olanlardan tercih edebilirsiniz.

Dondurma kilo aldırır mı?

Dondurma masum tatlılardan biridir. Ancak her yiyecekte olduğu gibi dondurmayı da kalorili yapan yüksek miktarda tüketilmesidir. Haftada birkaç kez yenen dondurma kilo aldırmaz ancak her gün ve çok fazla dondurma yenirse elbette kilo aldırır. Dondurma yediğiniz günlerde, günün geri kalan öğünleri için kalori hesabı yapın. Günün geri kalanında dengeli ve sağlıklı beslenmeye devam ederseniz ayrıca bir de egzersizi hayatınıza dahil ederseniz hem diyetinizi bozmamış hem de sevdiğiniz lezzetlerden mahrum kalmamış olursunuz.

Benzer Yazılar