Diyet
Diyette Haşlanmış Patates Yenir mi? 09.08.2021

Diyet sırasında en büyük sorunlardan biri ansızın hissedilen açlık duygusudur. Aslında tok bile olsak, diyette olmanın verdiği psikoloji ile anlamsız bir açlık hissi psikolojik olarak oluşabilir. Bu açlık hissi her zaman aç olduğumuz anlamına gelmez. Vücut susuz kalmışsa ve su ihtiyacı varsa da açlık hissedilebilir. Açlığın gerçek açlık mı yoksa susuzluk mu olduğunu anlamak için öncesinde bir bardak su içmekte yarar olacaktır. Ani açlık krizleri yaşanınca ister istemez tok tutan yiyeceklere bir yönelme oluyor. En tok tutanlardan biri olan ve aynı zamanda protein deposu olan yumurta, diyet döneminde en büyük destekçilerimizden biridir. Günün belirli bir saatinde bilhassa sabah kahvaltıda yenen yumurta uzun süreli tokluk sağlayacaktır. Tok tutan gıdalardan bir diğeri de haşlanmış patatestir. Haşlanmış patates genelde sindirim sorunları olduğunda ya da hasta olduğumuzda imdadımıza koşar ancak aynı zamanda tok tutma özelliğine de sahiptir. Bugün sizlerle diyette haşlanmış patates yenir mi, haşlanmış patatesi kalorisi, haşlanmış patates kilo yapar mı, haşlanmış patates kilo aldırır mı gibi soruların yanıtlarına değineceğiz. Söze önce haşlanmış patates kaç kaloridir sorusunun yanıtı ile başlayalım.

Haşlanmış patatesi kalori

Haşlanmış patatesin kalorisi, patatesin boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterir. 100 gram kadar haşlanmış patates ortalama 93 kalori civarındadır. Orta porsiyon olarak tanımlayabileceğimiz 200 gramlık bir patates ortalama 180 kalori civarında olabilir. Büyük porsiyon olarak tanımlayabileceğimiz 300 gramlık bir haşlanmış patates ise ortalama 270 kalori dolaylarında olabilir. Haşlanmış patatesin nişasta içeriği yüksektir ancak yağ içermez. Patates yemek istiyorsanız ve diyetteyseniz bunun en sağlıklı yollarından biri haşlanmış patatestir. Haşlanmış patates demir, folik asit, lif ve potasyum gibi mineralleri içerir. İçerisindeki lif, tok tutmaya yardımcı olur.

Haşlanmış patatesin faydaları nelerdir?

Haşlanmış patates, besin değerinin büyük bir kısmını karbonhidrattan alır. Bu seviye bir karbonhidrat diyet yapanlar için bir soru işareti olsa da yine de patates kızartmasına göre çok daha sağlıklı olacaktır. Bir haşlanmış patateste karbonhidrat, protein, lif, sodyum, potasyum, kalsiyum, C vitamini, demir gibi besin öğeleri bulunur. Haşlanmış patatesin nişasta oranı yüksek olduğu için sınırlı tüketmekte yarar olacaktır. Haşlanmış patates özellikle ishale ve mide sorunlarına iyi gelir. Yanı sıra bağırsak hareketlerini düzenlemesi bakımından da tercih edilen yiyeceklerdendir. Sindirim sistemi sorunları, bağırsak sorunları gibi sağlık problemlerinde etkin rol oynar.

Haşlanmış patates kilo aldırır mı?

Bu sorunun yanıtı “evet” olacaktır ancak bir farkla… Haşlanmış patates fazla tüketilirse elbette kilo yapacaktır zira içerisindeki nişasta masum değildir. Ancak öte yandan kalorisi düşük yiyeceklerden de biridir. Haşlanmış patatesi kalorili yapan eklentileridir. Eğer üzerine bol tuz, bol garnitür ve benzeri gibi eklentiler ilave ederseniz elbette kalorisi masumluktan çıkacaktır. Ancak haşlanmış patatesi yağsız, tuzsuz ve ilavesiz bir şekilde haşlarsanız daha az ve makul bir kalori ile uzun süre tokluk sağlarsınız. Taze yeşillikler ve limon ile haşlanmış patatese farklı aromalar katabilirsiniz. Ancak patatesin üzerine konan tuz, tüm dengeleri alt üst edecektir. Diyetteyken tuz tüketimini sınırlamanızda yarar olacaktır. Her ne kadar nişastalı bir sebze olsa da yağ içermez. Lif oranı yüksek olduğu için de diyette tok kalmaya yarayabilir. Haşlanmış patatesi yağ ile haşlanır, içerisine süt ya da tereyağı gibi eklentiler ilave edilirse o zaman haşlanmış patates kilo aldırır. Patatesin besin değerlerinden faydalanabilmek için yağsız bir şekilde tüketmek gerekir. Bu sayede diyetinizi bozmadığınız gibi açlık konusunda yaşadığınız sıkıntıyı da minimuma indirirsiniz.

Önemli Not: Eğer kronik bir rahatsızlığınız, şeker sorusunuz, insülin direnci ya da benzeri gibi bir sağlık sorununuz varsa haşlanmış patatesi diyet listenize eklemeden önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır. Çünkü dediğimiz gibi nişasta oranı yüksek olan yiyeceklerden biridir.

Benzer Yazılar