Diyet
Diyette Simit Yenir mi? 19.11.2021

İzmir’e gideriz gevrek deriz, İstanbul’a döneriz simit deriz. İsmi yöresel farklılıklar taşısa da tadı geleneksel olan ve çay saatinde, sabah kahvaltılarında adete gelenek haline gelmiş, susamlı bir misafiri konuk ediyoruz sayfamıza. Acele kahvaltıların şipşak çözümü, uzun kahvaltıların en güzel eşlikçisi… Her mevsim, her dönem, her an ve her koşulda yenebilen simit sofralarımızın vazgeçilmezidir. Tabi konu “vazgeçilmezlik” boyutuna ulaşınca ister istemez diyet yapanların en çok zorlandığı konulardan biri haline geliyor. Susamından mıdır, yuvarlağından mıdır, aromasından mıdır bilinmez ama simit ile araya mesafe koymak gerçek simit severler için oldukça güçtür. Hele ki diyet çanları çalıyorsa günün sonunda her şey simide benzeyebilir! Hal böyle olunca diyet yapanların içini rahatlatacak birkaç bilgi ile bu güzel güne bir avuç susam serpmek istedik. Düşük kalorili beslenme modelini benimseyenler dahil olmak üzere şunu baştan söyleyelim ki simit diyette yenebilen besinlerdendir. Ölçüsünü bildikten, kendimize “dur” diyebilmeyi öğrendikten sonra simit bir hayal olmaktan çıkacaktır. Diyette konulan yasaklar, motivasyon ve moral bakımından bizi sekteye uğratabilir. İçinde yasak sözü geçen yiyecekler silsilesi günün sonunda bıkmamıza yol açabilir. Şöyle yapalım… Diyet demeyelim de sağlıklı yaşam diyelim. Yasak demeyelim de ölçülü tüketim diyelim. Çünkü bu sayede istediğimiz her şeyi yiyebiliriz. Evet, canımız lahmacun mu çekti? Olur, yeriz. Mesela o gün hiç ekmek yemeyiz ve geri kalan öğünlerde dengeli bir beslenme yaparız. Lahmacunu da bir oturuşta 2 tane yemek yerine, yarım olacak şekilde yedik mi tamamdır o iş. Diyet yaparken bu gibi gıdaları doyumluk değil tadımlık tüketirsek ve bunu her gün değil haftanın belirli günü yaparsak kim korkar diyetten? Biz korkmayız mesela. Çünkü kendimizi durdurabiliriz çünkü kendimize hayır diyebiliriz çünkü dengeleme sistemini iyi biliriz. Eğer siz de bol çünkü’lü cümleler kurmayı başarabilirseniz bu diyet işi bir zorunluluk değil sağlıklı yaşam felsefesine dönüşebilir. Simit ile başladığımız, lahmacunda soluklandığımız yazımıza devam ediyoruz. Bugünkü yazı konumuz olan simide dair paylaşacağımız daha çok şey var. Yazının başında diyette simit yenir mi sorusunun yanıtını verelim istedik malum insanın canı çekiyor. Şimdi gelin detaylara geçelim…

Simit kilo aldırır mı?

Simit kilo aldırmaz mı desek daha doğru olur. Elbette simit kilo aldırır, kendimizi kandırmayalım şimdi burada hiç. Eğer bir oturuşta halka halka simit yersek, bir de onların içlerini peynirlerle çikolatalarla doldurursak günün sonunda dolan sadece simit değil gözlerimiz olacaktır zira tartıya çıktığımızda göreceğimiz rakam gözlerimizden bir damla yaş süzdürebilir. Gözyaşları sel olmadan evvel şu simit işine bir dur demek gerekiyor. Simit, içine eklenen ilave lezzetlerle daha da kalorili bir hale gelir. Günde bir adet simit tüketmenin 4 ekmek dilimine eşit olduğu gerçeğini kabul ederek başlayalım. Simidin üzerindeki susam yağı ve simidin genel olarak kalori değeri 4 dilim ekmeği tekabül edebilir. Her gün fazladan 4 dilim ekmek yediğinizi düşünün. Diyette simit yemenin de bir usulü vardır diğer bir deyişle. Diyette simit yiyebilmemiz için evvela onların içini bir boşaltalım. Eğer illa ki bir katık ihtiyacınız varsa çikolata ya da sağlıksız mezeler yerine içine peynir koyun. Domates, salatalık, yeşillik gibi sağlıklı yiyeceklerle zenginleştirin. Bu sayede simidiniz önce göze sonra mideye hitap edecektir. Sonra günün geri kalan öğünlerinde ekmeği keselim ve diğer öğünleri sağlıklı hale getirelim. Diyet günü 1 adet simit yemeniz diyeti tamamen bozduğunuz anlamına gelmez. Ertesi gün dikkat ederseniz direkt olarak kilo almazsınız. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer şey porsiyondur. Simidi sade bile tüketseniz içini boş tutmaya ve yarısından fazlasını yememeye gayret edin. Diyet başlı başına bir “sabır” işidir. Eğer kendinizi tutamayacağınızı ve yarısını değil hepsini yiyeceğinizi düşünüyorsanız o zaman en iyisi simit yeme hakkınızı ödül gününüze bırakın. Hem bu güzel de bir motivasyon olur. Simidi bugüne kadar “ödül günü” yiyebileceğimiz bir besin gibi lanse ettik ancak bunun bir de diyeti olduğunu biliyor muydunuz? Simit diyeti adı verilen bu diyetle, kilo verildiği düşünülüyor. Simit diyeti, son zamanların popüler diyetlerinden biri. Şimdi gelin simit diyeti nedir kısaca bir göz atalım.

Simit diyeti nedir?

Bir adedinde ortalama 300’e yakın kalori bulunan simidin başrolde olduğu bir diyet biçimidir. Kalorisi, susamı, yağı derken başlı başına bir kalori sebebi olarak düşünülen simit ile diyet yapmak oldukça şaşırtıcı olsa gerek. Ancak yapanlar olduğuna göre ve hatta bu diyet popüler bir hale geldiğine göre yakından bir göz atmakta yarar var. Baştan söyleyelim ki simit diyetinde yalnızca simit yok. Diğer desin değerlerinden mahrum kalmamak adına az kalorili birkaç besin daha ekleniyor listeye. Listenin içinde tavuk ve et de var bu sayede protein ihtiyacı da karşılanmış oluyor. Ortalama 900-950 kalorilik bir program demek mümkün. Tabi başrol simit olunca bu diyeti yapması daha keyifli olabiliyor. Simit diyeti kaç kilo verdirir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Söylenene göre simit diyeti ile 3 günde 2-3 kilo vermek mümkünmüş. İnandırıcılığı şüphe yaratsa da biz yine de diyetin detaylarından bahsedelim.

Simit diyeti nasıl yapılır?

Simit diyeti için net bir liste vermek doğru olmayacaktır. Ancak genellikle sabahları yarım simit, öğlenleri tam simit ve yağsız salata, akşamları da yarım simit ve et olarak şekillenebilir. Günler değiştikçe diyette yer değişimleri söz konusu olabilir. Örneğin bir gün tavuk yenirse ertesi gün kırmızı et yenebilir. Burada önemli olan suyun düzenli tüketilmesi. Susam yağı başlı başına bir yağ olduğundan yemeklerde ve salatalarsa yağ tüketilmiyor. Yağsız salata favori besin. Simit diyetini uzun süre yapmak sakıncalıdır. Diyetten sonra mutlaka ara vermek gerekiyor. Diyet süresince salataya yağ eklenmiyor ancak limon, elma sirkesi eklenebilir. Yemekleri hazırlarken Ayçiçek yağı değil zeytinyağı kullanılmalı o da çok az… Et ya da tavuğun derisi kesinlikle tüketilmiyor. Diyete genellikle bir egzersiz eşlik ediyor. Bu kısa bir yürüyüş de olabilir bir egzersiz programı da; maksat hareket etmek. Simit çeşidi olarak tahıllı simitten destek alınabilir. Evde kendi simidinizi kendiniz yaparsanız elbette daha sağlıklı olacaktır.

Önemli Not: Simit diyeti herkese göre bir diyet değildir. Bu nedenle simit diyetini uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır. Özellikle kronik rahatsızlığınız ya da her hangi bir sağlık sorununuz varsa ciddi tehlike doğurabilir. Simit diyeti dahil olmak üzere hangi diyeti uygularsanız uygulayın mutlaka işin uzmanına danışarak hareket edin. Kilo vermek güzeldir ancak bu kiloyu sağlıklı vermek hepsinden önemlidir. Arama motorlarında hızlı ve etkili kilo verdirdiği söylenen onlarca diyet listesi vardır ancak hepsi gerçeği yansıtmayabilir. Bu nedenle diyet yaparken mutlaka doktorunuzdan destek almanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar