Diyet
Maden Suyu Zayıflatır mı? Diyette Maden Suyu Ne Zaman İçilmeli? 12.11.2021

Diyette en sık içilen içeceklerden biri maden sularıdır. Maden suyu, içeriğindeki doğal minerallerle diyet süresince bizi destekler. Asitli içecekler ve hatta kimi zaman işlenmiş meyve suları diyeti sekteye uğratabilir. İçerisinde bulunan şekerler, neredeyse normal bir öğünle yarışır halde olabilir. Diyet yapanların gerek sindirim için gerekse tokluk için içtikleri içeceklerden biri maden suyudur. Maden suyu sade olduğu müddetçe fayda sağlayacaktır. Diyette meyveli soda içmek kilo aldırır mı sorusu sıklıkla merak edilir. Meyveli soda ve maden suyu birbirinden farklı içeriklerdir. Meyveli sodaların içinde bulunan şeker o an size iyi hissettirse de daha çabuk acıkmanıza neden olacaktır. Ayrıca meyveli sodaların kalorisini de hesaba katmak gerekir. Bir asitli içecek kadar olmasa da meyveli sodalar da ciddi kaloriler barındırabilir. Diyette sağlıklı kilo vermek ve ödemlerden doğal yollarla kurtulmak için en etkili yöntem su içmektir. Suyun haricinde yeşil çay ya da kiraz sapı gibi bitki çaylarından da zaman zaman destek alınabilir. Bugün diyette tüketilmesi faydalı olduğu düşünülen maden suları hakkında bilgiler vereceğiz.

Maden suyu ne işe yarar?

Yemeklerden sonra midenin rahatlaması için en etkili içeceklerden biri maden suyudur. Maden suyunun doğal aroması ve mineral içeriği midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyunun içinde bulunan mineraller aynı zamanda diyet yapanların da yararlanabileceği türdendir. Diyette maden suyu ne zaman içilmeli sorusunun yanıtı ile devam edelim. Diyet listesine maden suyu ekleyen ancak bunu ne zaman tüketmesi gerektiğine emin olmayanlar için bu konuya da kısaca değinelim. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki ödem atmanın, sağlıklı zayıflamanın ve sağlıklı yaşamın en önemli anahtarı su içmektir. Ödem atmanın doğal ve zararsız yolu su içmekten geçer. Ancak kimi zaman bazı bitki çaylarından da destek elbette alınır. Vücudun gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan minerallerin karşılanması bakımından maden suyu önemli bir yere sahiptir. Güne başlarken, gün ortasında ya da vücudun susuz kaldığı günlerde maden suyu tüketilebilir. Maden suyunun pH değeri sayesinde vücut daha zinde kalacaktır. Zayıflama döneminde özellikle maden suyundan destek alınmasının önemli nedenleri vardır. Maden suyunun faydaları ile yazımıza devam edelim.

Maden suyunun faydaları nelerdir?

Maden suyu özellikle diyette önerilir. Bunun başlıca nedenlerinden biri tokluk hissi yaratmasıdır. Doğru saatlerde doğru besinler tüketmek ve beslenme rutinine maden suyunu katmak açlık hissini önemli ölçüde giderecektir. Vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri alması kadar bunları sindirmesi de önemlidir. Çünkü diyette sağlıklı bir sindirim sistemi çok önemlidir. Kilo vermeyi kolaylaştıran ve kilo vermenin önündeki engelleri kaldıran şeylerden biri düzenli çalışan sindirim sistemidir. Maden suyu, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Diyet yemeklerinin her zaman doyurucu olduğu söylenemez. Özellikle düşük kalorili diyetlerde her zaman tokluk hissedilmez. Yemeklerden sonra açlık hissiniz devam ediyorsa maden suyu imdadınıza koşacaktır. Maden suyunun yapısı, açlık krizlerinin dizginlenmesini sağlar. Yemeklerden sonra aniden gelen “doymadım” hissi için maden suyu içmek fayda sağlayabilir. Maden suyunun aynı zamanda tatlı krizlerini önlediğini biliyor muydunuz? Diyet sırasında en çok hissedilen şeylerden biri tatlı krizleridir. Ne zaman ve ne şekilde geleceği belli olmayan bu tatlı krizleri, pek çok kez diyeti çöpe atmaya bile neden olabilir. Tatlı krizlerini bastırmak için elmanın üzerine serpilen tarçın fayda etmiyorsa bir de maden suyunu deneyebilirsiniz. Maden suyu genellikle tatlı krizlerine iyi gelir. Yukarıda kısaca bahsettiğimiz sindirim sistemi sorunlarına biraz daha değinelim. Maden suyunun sindirimi kolaylaştırdığı düşünülür. Yemek sırasında, öncesinde ya da sonrasında maden suyunun içine bir parça limon ve tuz atarak daha sağlıklı bir içecek tüketebilirsiniz. Diyette en sık rastlanan sorunlardan biri şişkinliktir. Her ne kadar az yediğinizi düşünseniz de sebepli sebepsiz şişkinlik hissi oluşabilir. Bu kimi zaman yediklerinizden kaynaklanır kimi zaman mevsimsel olur. Dönemsel ve mevsimsel koşullara bağlı olarak vücutta ödem oluşabilir. Düzenli olarak tüketilen maden suyu bu ödemlere de oldukça fayda sağlayacaktır. Maden suyunun ödemi ve şişkinliği azalttığı düşünülür. Eğer yemekten hemen sonra, hiç ara vermeden maden suyu içerseniz şişkinlik hissiniz artabilir. Yemeklerden sonra mutlaka en az 1 saat boşluk bırakmanız gerekir ki mideniz dinlensin. Maden suyunun aynı zamanda yaş yakıcı antioksidan olduğu düşünülür. Bu düşünce şüphesiz yeşil çay ve maden suyunun buluşmasından doğar. Yeşil çay ve maden suyunun birleşimi ile hazırlanan detoks sularının yağları yakıcı özelliği olduğu düşünülür. Yanı sıra antioksidan etki oluşturabilir.  Göbek çevresindeki yağlardan şikâyet edenler için de maden suyu ve ayran ikilisi düşünülebilir. Maden suyu ve ayranın karışımından elde edilen içeceğin göbek yağları üzerinde etkili olduğu düşünülür.

Sabah aç karna maden suyu zayıflatır mı?

Sabah aç karnına içilen bazı içeceklerin zayıflama üzerinde etkisi olduğu düşünülür. Bazı kaynaklara göre sabah aç karna Türk kahvesi içmek yağ yakımına katkı sağlayabilir. Maden suyunun da aç karna tüketilmesi birtakım sağlık sorunlarını doğurabilir. Ülser gibi mide sorunu yaşıyorsanız ya da tansiyon probleminiz varsa maden suyunun tüketilmesi tavsiye edilmez. Maden suyu alkali yapısı ile mide asidini nötralize eder ve bu sayede sindirim sistemine fayda sağlar ancak öte yandan birtakım tepkimelere de yol açabilir. Ülser ve benzeri gibi mide rahatsızlıklarında maden suyu tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle maden suyunu nasıl, ne zaman ve hangi koşullarda tüketmeniz gerektiğini doktorunuza sormanızda yarar olacaktır.

Maden suyunun zararları nelerdir?

Maden suyu her ne kadar doğal içerikli bir içecek olsa da fazlası birtakım zararlar doğurabilir. Özellikle fazla tüketilen maden suyunun midede birtakım rahatsızlıklara yol açtığı bilinir. Gaz sorunu yaşanabilir ya da mide yanması görülebilir. Maden suyu faydalı bir içecek olsa da mutlaka dozunda tüketilmelidir. Çünkü faydalı olduğu kadar, fazla tüketildiğinde zararlı da olacaktır. Maden suyu herkese göre değildir. Kronik rahatsızlığı olanlar, sağlık sorunu yaşayanlar için maden suyunun tüketilmesi sakıncalı olabilir. Bu gibi durumlarda maden suyunu diyet listenize eklemeden önce doktorunuzun onayını almanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar