Diyet
Haşlanmış Yumurta Diyeti Nedir? 07.09.2020

Zayıflama, sağlıklı olma, fit olma gibi konular söz konusu olduğunda her geçen gün yeni formüllerin hayatımıza gireceği bir gerçek. Son dönemlerde aralıklı oruç diyetini sıkça duyuyoruz. Ondan önce ketojenik diyet vardı mesela. Şok diyetler, hızlı kilo verdiren diyetler, ödem atan çaylar, ödem atan tarifler, detoks suları, detoks içecekleri derken o kadar geniş bir “fit olma” dünyasının içerisindeyiz ki! Bazıları gerçekten işe yarıyor ve bizi sağlıkla zayıflatıyor. Bazıları ise organlarımızı yorduğu için bize sağlık sorunu olarak geri dönüyor. Hedefimiz kilo vermek, mutabıkız ancak önemli olan sağlıklı kilo vermek. 10 günde 5 kilo verdiren diyetler, şok diyet listeleri derken en büyük zararı kendimize veriyoruz. Bazen gözümüz hiçbir şeyi görmüyor ve tek hedefimiz kilo vermek oluyor ancak devamında oluşan sağlık sorunları ile mücadele ederken en büyük keşkemiz yine o yaptığımız diyetler oluyor. Uzmanlar uyarıyor ve üstüne basa basa söylüyor şok diyetlerin zararını. Vücudu dinlendirmek için yapılan detoks diyetler ya da zayıflama çayları sağlığımızdan götürüyor kilomuzdan değil. Detoks sularının faydalarını görmüyor değiliz, özellikle ödem sorunu olan kişilerde fayda sağlıyor. Ancak uzun süre detoks yapmak vücudun dengesini de bozabiliyor. Yani işin özü diyet yapmak bir denge işidir; dengeli beslenmek, dengeli spor yapmak, dengeli uyumak, dengeli sıvı tüketmek vs. Bugün yine son dönemlerde trend olan bir diyetten bahsedeceğiz size. Aslında diyetin ana malzemesi olmazsa olmazımız yumurta. Hayatımızın her anında karşımıza çıkan yumurta bu sefer diyet olarak çıkıyor. Haşlanmış yumurta diyetiyle kilo verenler var elbette. Ancak ne kadar sağlıklı ve sizin için uygun olduğunu mutlaka uzman hekime danışın. Şimdi gelelim yumurta diyetine…

Haşlanmış yumurta diyeti nedir?

Kısa sürede kilo vermek isteyenlerin gözdesi diyebiliriz. Yumurtanın tok tutucu ve besleyici özelliğinden faydalanılan bir diyet türü olarak çıkıyor karşımıza. Yumurta diyeti, merkezinde haşlanmış yumurta olan ekonomik bir beslenme şeklidir. Yumurtanın besin değerinin ve vitaminlerinin yüksek olması bu diyeti cazip kılan özelliklerdendir. Mükemmel bir protein kaynağı olduğunu da düşünürsek haşlanmış yumurta diyeti kulağa hiç fena gelmiyor diyebiliriz. Yumurta başlı başına bir besin kaynağı ancak diyet ile birleştiğinde metabolizma üzerinde de olumlu etkiler sağlıyor. Yumurta, yağ yakımını destekliyor ve dolayısıyla kişi kısa sürede kilo verebiliyor.

Yumurta diyeti nasıl yapılır?

Şimdi gelelim yumurta diyetinin nasıl yapılacağına… Bol bol haşlanmış yumurta tüketeceğiniz bu diyet türünde en önemli dikkat noktalarından biri gün içerisinde bolca su tüketmek. Diyeti uzun süre yapmak sakıncalı bu nedenle en fazla 2 hafta öneriliyor. Yumurta diyeti başlı başına yeterli olmayabilir. Diyetinizi sporla desteklerseniz çok daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Alkollü, gazlı ya da şekerli gıdalardan uzak durmanız önemli. 2 haftada oldukça kilo verdirdiği iddia edilen diyete dair detaylara geçelim. Yumurta diyetine dair en çok merak edilen şeylerden biri yumurta diyeti ile kaç kilo verilir sorusu. Bu, bünyenize göre değişiklik gösterir ancak 2 haftada 10 kilo ya da 1 haftada 5-6 kilo verdirdiğine yönelik iddialar var. Düşük kalorili bir diyet türü olduğu için yapılan diyet sporla desteklenirse sonuçları daha iyi olabilir. Haşlanmış yumurta diyeti yağsız protein, meyve ve sebze tüketimini de destekler. Yumurtanın yanında mandalina, greyfurt, portakal gibi meyveler de tüketilebilir. Salata ve protein kaynakları ile desteklenen yumurta diyeti ile hızlıca kilo vermek mümkün olabilir.

Haşlanmış yumurta diyetinin zararları

Her ne kadar vücuda yararlı bir yiyecek olsa da elbette her şeyin fazlası zarar. Yumurta çok tüketildiği için kolesterolü yükseltme ihtimali var. Yüksek kolesterolü olan, düzenli ilaç kullanan, karaciğer rahatsızlığı olan ve kronik rahatsızlıkları bulunan kişilere önerilmiyor. Yumurta yüksek protein içeriyor ancak uzun süre tüketildiğinde vücutta kas kaybına da neden olabiliyor. Vücudun kastan kaybetmesi uzmanların en çekindiği noktalardan biri çünkü sağlıklı bir diyette olması gereken yağ kaybı. Yumurta diyetinde vücudun yağdan kaybetmesini önlemek için diyeti diğer besinlerle desteklemek şart.  Ayrıca eğer kişide besin alerjisi varsa yumurta diyeti ciddi bir reaksiyon doğurabilir.

Önemli not: Yapılan her diyet, kişiye göre değişiklik gösterir. Bu diyet herkeste işe yarar gibi bir karar varmak imkânsız. Burada önemli olan hangi diyet türü olursa olsun mutlaka uzman desteği almak. Kendinizi tanıyor olabilirsiniz, neyin iyi gelip neyin gelmediğini de… Tüm bu bilgileri uzman hekiminizle paylaşarak ilerlerseniz çok daha sağlıklı kilo vermiş olursunuz. Şok diyetler hızlı kilo verdirebilir ancak giden sağlık zor toparlanabilir. Bu nedenle bu tarz diyetleri yapmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar