Diyet
İsveç Diyeti Nedir? İsveç Diyeti Nasıl Yapılır? 11.01.2021

Diyet konusu, ideal kilosuna ulaşmak isteyenler için oldukça cazip bir konudur. Cazip olmasının nedeni, her yeni çıkan diyetin denenmek istenmesidir diyebiliriz. Yumurta diyeti, ketojenik diyet, detoks diyeti vs. derken her güne yeni bir diyet listesi ile uyanmak mümkün. Dünya değişiyor ve gelişiyor. Bu değişim de hayatımıza yeni yeni yiyeceklerin ve beraberinde faydaların girmesine olanak sağlıyor. Örneğin yakın zamana kadar Hindistan cevizi bizim için çok uzaklarda olan bir tropik meyveyken bugün hemen her markette bulmak mümkün. Yine düne kadar Hindistan cevizinin faydalarını bilmezken bugün kahvemize eklediğimiz Hindistan cevizi yağı ile yağ yakımımızı destekliyoruz. Benzer durum ananas için de geçerli. Tropikal meyvelerden biri olan ananas meyvesi artık soframıza ulaşabiliyor ve dahası diyet listemizde “ödem atıcı yiyecekler” arasında başı çekiyor. Diyeceğimiz o ki daha önce haberimizin olmadığı ya da uzaklardan bir tını şeklinde duyduğumuz çoğu şey, bugün soframızda yerini alabiliyor. Bu kolay ulaşılabilirlik sayesinde de diyet listeleri hızlı bir güncellemeye giriyor. İşte bu noktada birbirinden farklı diyet listeleri ve diyet tarifler doğuyor. Bugün o diyet tariflerinden biri olan İsveç diyetinden bahsedeceğiz size.
Korona virüs pandemisi nedeniyle uzun aylardır evlerimizdeyiz. Kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için evden dışarı çok gerekmedikçe çıkmıyoruz. Evde vakit geçirmek herkes için bu kadar kolay olmayabiliyor ve bir “oyalanma aktivitesi” olarak kendimizi mutfakta bulabiliyoruz. Karantinanın ilk dönemlerinde evde ekmek tariflerinden, pratik poğaça tariflerine kadar pek çok şey yaptık. Hünerlerimizi sergilemek için iyi bir zamandı ancak işin ucunun kaçacağını bilemezdik. Bu dönemi faydalı geçirenler için her şey şahane ilerlerken, yaptığı onlarca güzel tarifi yiyenler için karantina kiloları denen bir gerçek ortaya çıktı ki kimse bundan hoşnut olmadı. Spor salonlarına gidemediğimiz için alınan kilolar ya evde yakılmaya çalışıldı ya da yeni diyet listeleriyle durum biraz kontrol altına alınmaya çalışıldı. Her halükarda diyet yapmak, hayatın bir parçası haline geldi neticede. Peki yukarıda sözünü ettiğimiz İsveç diyeti nedir ve nasıl yapılır? Şimdi gelin detaylara göz atalım.

İsveç diyeti nedir?

İsveç diyeti “yiyerek kilo verme”nin tam tersidir ve uzun süreli bir açlık gerektirir. Aralıklı oruç diyetinin bir başka versiyonu olarak da düşünmek mümkündür. Belki açlık süresi olarak aralıklı oruç diyetine benzemez ancak düşük kalorili diyetlerden biri olduğu için bu noktada benzerlik gösterebilir. İsveç diyeti uzun süre yapılabilecek bir diyet değildir. Kimi 6 gün yaparken kimi 13 günde finalize eder. İsveç diyeti yapanların bu diyetten çok memnun olduğu söyleniyor ancak herkese göre bu memnuniyet elbette değişecektir. Günlük hayatında zaten fazla yemeyen biri için ideal olabilir ancak çok yiyen birinin birden bu diyete adapte olması zor olacaktır. İsveç diyeti listesi düşük karbonhidrat ve yağ kullanımını içerir. Protein açısından da zengindir. Yapay gıdaların yer almadığı bir listeden oluşur. İddialara göre İsveç diyeti yapanlar, kiloyu 2 yıl boyunca geri almıyorlar çünkü metabolizma hızını tamamen değiştirip farklı bir düzene geçiliyor. Bunun doğruluğu yine kişiye bağlıdır. Diyet bittiği anda eskisinden daha fazla yenirse kilo almak elbette kaçınılmaz olacaktır. İsveç diyetinin kalp değerlerini ve kan şekerini düzenlediği söyleniyor öte yandan 35 yaşın üzerindekiler ve kronik rahatsızlıkları olanlar için de uygun bir diyet olmadığı biliniyor.

İsveç diyeti ile zayıflayanların uyması gereken kurallar

İsveç diyeti ile zayıflamaya karar verildiyse bu noktada birtakım kurallar çıkıyor karşımıza. Öncelikle kahve, yalnızca belirtilen günlerde içilebiliyor. Yanı sıra meşrubat içmek yasak. Günde iki litre su içmek gerekiyor. Diyeti 13 günden fazla sürdürmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor bu nedenle diyet ömürlük değil bir zaman aralığını kapsıyor. Diyet listesinde aynı gün içerisinde öğle ve akşam yemeklerini yer değiştirmek mümkün. Diyetin ağır gelmesi durumunda 6. günde kesilebiliyor. Diyeti kestikten sonra hemen yeniden başlamak yanlış, en az 3 ay zaman geçmesi gerekiyor. Çünkü başında da dediğimiz gibi bu diyet oldukça sıkı bir disiplin gerektiriyor ve aynı zamanda sert bir diyet. Kahve ve çay bulunan diyet listesinde önerilenden fazla çay kahve tüketmek yasak. Eğer listede kahvaltı olarak bir adet sade kahve verildiyse, öğlen de bir adet içmek gibi bir durum mümkün değil yani. Listenin dışına çıkmak ya da bir küçük bisküviden bir şey olmaz diyerek diyeti bozup ertesi gün devam etmek olmaz. İşin özü, İsveç diyetinde kaçamaklara ya da ödüllere yer yok. 

İsveç diyeti nasıl yapılır?

İsveç diyetinde kahvaltı öğününde şekersiz kahve ve çay bulunur ancak her gün çay ya da kahve tüketmek sıkıcı gelirse süt de içilebiliyor. Öğle yemeğinde protein giriyor devreye; haşlanmış yumurta ya da tavuk ve benzeri gibi. Akşam yemeği de öğle yemeğine benzer; haşlanmış bir et yanında brokoli ve benzeri gibi sebze ağırlıklı salatalar. Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı gibi gıdalar aşırı olmadıkça tüketilebilir. İsveç diyeti genel hatlarıyla budur ancak tam anlamıyla diyet listesi diyetisyen tarafından verilebilir.

İsveç diyetinin zararları nelerdir?

Kısa sürede kilo verdiren diyetlerden biri olmasına karşın aynı zamanda bir o kadar da zararlı olabilir. İsveç diyetiyle alınan kalori miktarı vitamin ve mineral açısından yoksundur ancak kolesterol bakımından da zengindir. Vitamin ve mineral alımındaki bu eksiklik ve kolesterol alımındaki bu zenginlik diyabet ve kalp hastalığı riskini arttırabilir yanı sıra vücudun kendini kapatmasına ve az yemeğe odaklanıp metabolizma hızının düşmesine de neden olabilir. 35 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için uygun bir diyet değildir. Bazı gıdaların, vitaminlerin ve minerallerin birden bire kesilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle İsveç diyeti gibi ağır ve sert diyetleri uygulamadan önce mutlaka size uygun olup olmadığını hekiminize danışın. Aksi halde, kilo verip sağlıklı olmak isterken vücudunuza zarar vermiş olabilirsiniz. Diyet listeleri mutlaka kişiye özel hazırlanmalıdır. Başkasının diyet listesini uygulamak yapılan en büyük yanlışlardandır. Bu nedenle zayıflamaya karar verdiğiniz zaman mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekir ki bu süreç hem kolay ilerlesin hem de sağlığınızı korusun. Bu tarz diyetlere başlamadan önce  mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar