Diyet
Muz Diyeti Nedir? Muz Diyeti Kilo Verdirir mi? 25.11.2021

Tek öğün beslenme modeli, diyet listeleri arasında en merak edilenlerdendir. Aslında tek bir malzeme ile değil ana malzemenin yanına ek malzemeler tüketilerek yapılır. Bugün, diyet denince uzak durulması gereken meyvelerden biri muzdur. Peki nasıl oluyor da muz yiyerek zayıflanabiliyor işte orası tam bir muamma. Ancak muz diyetiyle kilo verenlerin yorumları birkaç noktaya dikkat edilmesi gerektiğini işaret ediyor. Muz diyeti hakkında detaylı bilgiye geçmeden önce zayıflama üzerine genel birkaç noktaya değinelim. Zayıflamak, fit bir görünüme sahip olmak ve önceki “siz”e göre müthiş bir değişim geçirmek elbette şahane bir his. Yanında bir de sağlığın geri gelmesi cabası. Gelin görün ki zayıflamak uğruna birçok beslenme hatası da yapılabiliyor. Aç kalarak kilo vermek, bünyeye uygun olmayan diyetler yapmak, detoks kürlerini uzun uzun ve sık sık yapmak, zayıflama çayı altında satılan ancak günün sonunda sağlığı olumsuz etkileyen ürünlerden fayda ummak gibi. Sağlıklı kilo vermenin tek yolu sağlıklı beslenmekten geçer. Düzenli, sağlıklı ve protein bakımından zengin bir diyetin benimsenmesi yağ yakımına olumlu etki edecektir. Yanı sıra egzersizi ya da hareketli yaşam tarzını da hayatımıza sokarak kilo verme sürecini hızlandırmak bizim elimizdedir. Zayıfladığı öne sürülen zayıflama çayları, zayıflama ilaçları,  zayıflatan içecekler sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturacaktır. Günün sonunda kilo veremediğiniz gibi sağlığınızı kaybetme riskiyle de karşılaşabilirsiniz. Detoks kürleri, zayıflama yöntemleri, diyet listeleri hemen her yerde bulunan ve bilinen tüyolardır. Bunlar genel değil kişiye özel olmalıdır. Birine iyi gelen liste ötekinde ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Örneğin hemen her diyet listesinde yer alan yeşil çay gibi. Yeşil çay ödem atma özelliği ile bilinen pek çok bakımdan faydalı olduğu düşünülen bir çaydır. Diyet listelerinde de özellikle ara öğünlerde başı çeker. Ancak herkese aynı etkiyi yapmayabilir. Bazı bünyelerde tansiyonu tetikleyici özelliğe sahiptir yani diğer bir deyişle tansiyonu yükseltebilir. Tam tersi bir tablo da söz konusu olabilir. Maydanoz ve limon ikilisi diyetlerin olmazsa olmaz ödem atma kürlerindendir ancak tansiyon hastalarında rahatsızlık yaratabilir. Bu ve bunun gibi onlarca örneği vermek mümkündür. Bu noktada dikkat edilmesi gereken her bünyenin ayrı özellikte olduğunu bilmek ve buna göre hareket etmektir. Bu bilgilendirmenin ardından bugünkü konumuz olan muz diyeti hakkında detaylara geçelim.

Muz diyeti nedir?

Muz diyeti nedir kısaca bahsedelim. Adından da anlaşılacağı üzere başrolün muz olduğu bir beslenme şeklidir. Muz diyetinde muz başroldedir ancak tek öğün ve tek gıda değildir. Beraberinde yeşilliklerle tüketilebilen bir diyet şeklidir. Vaadi oldukça iddialıdır; 4 günde 4 kiloya yakın verdirdiği söylenir ancak elbette bu bünyeden bünyeye değişiklik gösterecektir. Şimdi gelin muz diyeti hakkında detaylara geçelim. Muz diyetini uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri su tüketimidir. Muz tüketiminin yanında mutlaka su da içmek gerekir. Çünkü muz bir süre sonra sindirim sorunu yaratabilir. Muz diyeti yaparken bazı yeşilliklerden destek alınabilir. Sabahları genellikle ılık bir bardak limonlu su ile güne başlanır. Ardından kahvaltı ile güne devam edilir. Kahvaltıda az yağlı süt ve muz tüketilir. Ara öğün olarak yeşil çayın yanında yine yarım muz tüketilir. Öğlen yemeği olarak mevsime uygun bir salata seçilir ve yarım muz bu lezzetli öğüne eşlik eder. Ara öğün olarak yine yarım muz tüketilir. Akşam yemeğinde de yağsız mevsim salatası ve yarım muz tüketilir. Gün bitmeye yakın istenirse yeniden ara öğün yapılabilir. Muz diyeti kişiye özel programlanabilen bir diyettir bu nedenle biz direkt diyet listesi vermek yerine aşağı yukarı nasıl bir diyet olduğunu anlatmaya çalıştık.  Muz diyeti mevsim salatası ile çeşitlendirilebilen bir diyettir. 4 günden fazla yapılması önerilmez. Muz faydalı bir meyve olsa da fazla tüketimde birtakım zararlar doğurabilir, bunları ilerleyen satırlarda anlatacağız. 4 gün gibi kısa bir sürede 4 kilo verdirdiği söylenir ancak bu kilonun tamamının yağdan olması mucize olacaktır zira yağdan kilo yakmak ancak ve ancak sağlıklı beslenme ile olur. Muz diyeti sağlıksızdır diyemeyiz ancak uzun süre yapmak birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Günün sonunda muz faydalı bir meyve olsa da mutlaka fazla tüketiminde birtakım sağlık sorunları oluşacaktır. Muz aynı zamanda tok tutan bir meyve olduğundan diyette tüketilebilen meyvelerden de biridir aynı zamanda. Bağırsakların çalışmasına katkı sağlayabilir ve sindirim sistemin sağlıklı kılar. Öte yandan aşırı tüketildiğinde sindirim sisteminin düzeninde bozulmaya yol açabilir. Bu nedenle diyette muzu tüketirken ölçülü olmakta yarar olacaktır. Muzun çokça tüketildiği muz diyetinde su miktarını mutlaka dikkatli yapın; bu diyet süresince bol su içmek etkili olacaktır.

Muz diyetinin zararları nelerdir?

Elbette her gıdada olduğu gibi “fazla tüketim” muzda da karşımıza çıkıyor. Muzun fazla tüketilmesi birtakım sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Mideyi fazla doldurduğu için mide rahatsızlığı da oluşabilir. Muz diyetinde başrol muzda olduğu için kronik rahatsızlığı bulunanlar, mide sorunu ya da sindirim sistemi sorunu olanlar için tehlikeli olabilir. Muz diyeti dahil olmak üzere bu tip bir diyet listesi uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır. Çünkü diyet “herkese göre” değil “kişiye göre” yapılmalıdır. Her bünyenin kendine özgü özellikleri vardır. Bazısına iyi gelen bir başkasına iyi gelmeyebilir. Bu nedenle muz diyeti ve bu tarz diyetleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır. Eğer kalıcı ve sağlıklı kilo vermek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey sağlıklı yaşam felsefesini benimsemek olacaktır. Elbette aralarda bu tarz kürlerden ya da detoks sularından faydalanılabilir ancak kalıcı çözüm için daima sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek gerekecektir. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra egzersizi de hayatımıza katarak kilo verme sürecini hızlandırabiliriz. Egzersiz yapmadan da kilo verilebilir ve diyette egzersiz şart değildir ancak günün sonunda bu süreci hızlandırmak ve vücudun şekle girmesi bakımından egzersiz de önemli bir destekçidir. Gün içerisinde yapılan basit bir yürüyüşün bile faydası olacaktır. Egzersiz demek ağır antrenmanlar demek değildir; hareket etmek daima diyetin destekçisi olacaktır. Diyet sırasında verilen kilolar vücutta bazı deformelere yol açabilir. Örneğin büyük kilolar verenlerde sarkmalar görülebilir. Bu sarkmaların oluşmasını önlemek için egzersizi rutininize eklemeniz yeterli olacaktır.

Benzer Yazılar