Yaşam ve Stil
Adet Döneminde Kilo Artışı Olur mu? 07.09.2020

Özenli bir hafta geçiriyorsunuz; yediklerinize içtiklerinize dikkat ettiğiniz yetmezmiş gibi üzerine bir de spor yaptınız. Tartıda mucize olmasa da mutlaka bir oynama hayal ediyorsunuz. Büyük gün yanı tartı gününüz geliyor. Heyecanla tartıya çıkıyorsunuz fakat o da ne bırakın kilo vermeyi üzerine bir de kilo almışsınız! Önce büyük bir moral bozukluğu karşılıyor. Onca günün aç kalmışlıkları, az yemeleri, sporda helak olmaları yerini kilo artışına bırakmış. Emeğinize yanmaya başlamadan önce geçen ayı düşünün. Ayın kaçında adet olmanız gerekiyordu? Vereceğiniz cevap, aslında moral ve motivasyonunuza anında olumlu etki edecek çünkü regl dönemi yaklaşınca vücutta bir takım değişimler görülür. Bu hormonal değişimler de kilonuza yalancı bir artış sağlar. Aslında vücudunuz suyu tuttuğu için ödem fazlalığıdır bu sonuç. Hatta diyetisyenler regl dönemi yaklaştığında ya da regliyken mevcut kiloyu 1-2 kilo eksi olarak düşünür çünkü bilinir ki adet sonrası vücut eski haline döner.

Adet döneminde neden kilo alırız?

Her ay tartının 2 hatta 3 kilo fazla gösterdiğine şahit oluruz çoğumuz. Adet döneminin bize armağanlarından (!) biridir bu durum. Peki bu kilo artışı neden olur? Aslında burada en önemli neden östrojen hormonunun yüksek seviyeleri görmesidir. Menstral döngünün son haftasına girildiğinde yani regl olmadan önceki 1 hafta vücut aşırı derecede östrojen salgılamaya başlar. Bu hormon o kadar yükselir ki vücudumuzda şişkinlik ve ödem artar. Regl olmaya başladığınız andan itibaren bu seviyeler düşer ve vücut kendine gelir. Nasıl ki regl dönemi yaklaştığında ruh halimizde sinir sistemimizde değişimler olur, bedenimiz de bu değişimlere ayak uydurur. Adet döneminde tartılmak her zaman yalancı kiloyu işaret eder. İdeal tartılma zamanı regl bittikten 2 ya da 3 gün sonradır. Regl döneminde salgılanan hormonlar aynı zamanda göğüs büyümesine ve hassasiyete de neden olur. Hormon göğüsleri büyütür ve bu bile tartıya 200 – 300 gram olarak yansır. Adet döneminin olmazsa olmazı abur cuburlardır. Özellikle tatlı krizleri çok görülür ve bu da sürekli yemeye yol açar. Bundan kaynaklanan bir kilo artışı da olabilir elbette ancak kötü haber şu ki eğer abur cuburu fazla kaçırırsanız adet dönemi ödeminin arkasına sığınamazsınız; kilo artışı doğrudan yediklerinizle alakalı olabilir. Adet döneminde görülen halsizlik ve ağrılar da birtakım egzersiz rutinlerini sekteye uğratabilir. Hareketsizlik de yediklerimizi yakamamaya yol açar ve bunun da tartıya yansıması kaçınılmazdır.

Adet döneminde kaç kilo artar?

Bu durum kişiden kişiye değişir. Bazılarında 1 kiloluk artış görülürken bazı bünyelerde 3 ve hatta 4 kiloya kadar çıkabilir. Bu nedenle kesin bir rakam vermek doğru olmaz. Bu şişkinlik regl ile birlikte azalır ve regl dönemi bittikten sonra 2-3 gün içerisinde vücut tamamen kendini toparlamış olur. Peki adet döneminde kilo vermek mümkün mü? Uzmanlara göre adet döneminde de kilo vermeye devam edilebilir. Diyet programına harfiyen uyulmaya devam edilirse regl döneminde kilo verilebilir. Bu dönemdeki yoğun kanama bazı demir eksikliklerine yol açabilir bu nedenle adet döneminde birtakım ek gıdalara geçilebilir. Bunun için uzman hekiminiz sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

Benzer Yazılar