Yaşam ve Stil
Dezenfektan Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 10.01.2021

Mart 2020… Bu tarihi yaşayanların uzun süre hafızalarından silinmeyecek tatsız anıları olacağı aşikâr. 2020’nin Mart ayında Çin’in Wuhan kentinde çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını hala devam ediyor. Korona virüs aşısı bulunması içimize umut serperken hala sokağa çıkarken aynı endişeleri yaşamamıza mani olmuyor ne yazık ki. Bir seneye yaklaştığımız korona virüs salgını ile olan mücadelemizde önemli bir yol kat ettik. Artık daha fazla şeye hakimiz, kendimizi nasıl koruyacağımızı biliyoruz ve dahası bilincimiz daha da yerinde. Hijyen kurallarına son derece uyuyor, sosyal mesafe konusunda kendimizi artık otomatiğe almış durumdayız. Sosyal mesafe artık bizim “göz kararı” alabileceğimiz bir mesafe haline geldi; yanımıza kim yaklaşsa gardımız her an hazır. Maske desek artık vazgeçilmez aksesuarımız. Günün birinde korona virüs pandemisi tamamen hayatımızdan çıktığında ilk maskesi sokağa çıkacağımız gün kim bilir ne kadar ilginç olacak. Düşünsenize neredeyse 1 yıldır en önemli aksesuarlarımızdan biri haline geldi. O günlere dair umutlarımız yeşermeye başladı. Sağlık çalışanlarımızın özverileri, bilinçli insanlarımızın katkıları ve uzmanlarımızla virüsü yeneceğimiz günler artık yakında. Korona virüs salgınının bize en büyük öğretilerinden biri şüphesiz hijyen oldu. Evet, temizlik her zaman önemliydi ancak şunu itiraf etmek gerekir ki gelen kargoların üzerine dezenfektan sıkmak bizi başka bir boyuta geçirdi. Ellerimizi dezenfekte etmekten, kargoları temizlemekten, üstümüze başımıza ekstra titizlik göstermekten bir hal olduk! Hal böyle olunca da hayatımıza giren dezenfektanlar, yeni normalimizin vazgeçilmezleri arasında girdi. Bugün, hemen herkesin cebinde bulunan dezenfektanlar kendimizi koruyacağımız yegâne silahlarımızdan. Fakat elbette dezenfektanların da doğru ve kararında kullanılması önemli. Bugün, dezenfektan kullanımı hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle dezenfektan nedir ve ne işe yarar kısaca değinelim.

Dezenfektan nedir? Dezenfektan ne işe yarar?

Dezenfektanlar, yüzeylerde bulunan virüs ve bakterileri temizlemek ve etkisiz hale getirmek için kullanılan antimikrobiyal kimyasal ürünlere verilen isimdir. Dezenfeksiyon ya da sterilizasyon gibi tüm mikroorganizmaları yok etmez ayrıca dirençli bakterilere karşı da çok büyük etkileri yoktur ancak yüzeylerde bulunan bakteri, virüs, mantar, küf ya da pas gibi bulaşıcı mikroorganizmaları yok etmeye yarar. Formülünde aktif bileşenler vardır. Bu bileşenler mikropların hücre duvarını tahrip eder ya da metabolizmalarını etkiler. Bu sayede etkisiz hale gelirler. Korona virüs salgının devam ettiği bugünlerde dezenfektan kullanımı hiç olmadığı kadar fazla. Dezenfektanın olmadığı koşullarda sabun da iyi bir çözümdür. Dezenfektan kullanmadan önce ellerin sabunla yıkanması ve ardından uygulanan dezenfektanın da minimum ölçülerde olması önerilir. Kimyasal bir madde olan dezenfektan ellerde aşınmalara yol açabilir. Bazı görüşlere göre el dezenfektanı kullanmak, bağışıklığın da düşmesine yol açabiliyor ancak bununla ilgili net bir açıklama henüz yok. Ellere dezenfektan kullandıktan sonra hiçbir yere dokunmadan kuruması gerekir. Dezenfektanın kuruması için elleri havada sallamaya gerek yoktur, elleri kendi halinde kurumaya bırakmak en etkilisidir. Dezenfektanlar nerelerde kullanılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Dezenfektanlar cisimlere, aletlere ya da yüzeylere kullanılabilir. Cildi dezenfekte etmek için kullanılan el dezenfektanları da vardır ki son günlerde vazgeçilmezlerimizdendir. Şimdi gelelim dezenfektan kullanımına…

Dezenfektan nasıl kullanılır?

Dezenfektan kullanımıyla alakalı birçok öneri vardır. Örneğin dezenfektan kullanmadan önce elleri sabunla yıkamak ve ardından dezenfektan uygulamak ya da dezenfektan uyguladıktan sonra elleri kendi kendine kurumaya bırakmak ve benzeri gibi. Peki dezenfektan nasıl kullanılır? Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki dezenfektan çok sık kullanılmaması gerekir. Evet, mikropları temizler ancak günün sonunda bir kimyasaldır. Fazla kullanım olursa iyi bakterilerin de ölmesine neden olabilir ki bu da birtakım komplikasyonlar doğurabilir. El dezenfektanları elleri temizler ancak her dezenfektan cilde uygulanmaz. Bunun için mutlaka cilde uygulanabilenlerden alınmalıdır. İç mekânda kullanılan dezenfektanlar eğer başka temizlik ürünleriyle bir arada kullanılırsa ya da karıştırılırsa bu durumda kimyasal reaksiyonlar meydana gelebilir ki bu da zehirlenmeye kadar varabilir. Kalitesinden emin olduğunuz dezenfektanları kullanın ne yazık ki korona virüs pandemisi sırasında bazı merdiven altı ürünler de piyasaya çıktı. Koruma özelliği olmayan sahte maskeler ya da içeriği belli olmayan zararlı dezenfektanlar gibi. Bu nedenle mutlaka dezenfektan almadan önce aldığını marka hakkında bilgi sahibi olun. Dezenfektanı yüzeyleri temizlemek için kullanacaksanız mutlaka eldiven takın aksi halde içeriğindeki güçlü kimyasallar ellerinizin tahriş olmasına yol açabilir. Dezenfektanla yüzey temizliği yaptıktan sonra mutlaka pencereleri açın ve o havayı kesinlikle solumayın. Dezenfektan ile yerleri ya da yüzeyleri silerken bazen gözümüze damlacıklar sıçrayabilir. Bunu önlemek için koruyucu gözlük takabilirsiniz. Uzmanlara göre korona virüsten korumanın en etkili yollarından biri elleri düzenli olarak yıkamak. Bunun yanında doğru dezenfektan kullanımı. Korona virüsten korunmak için etkili dezenfektanlardan biri çamaşır suyudur ki korona virüsten önce de evimizin olmazsa olmaz temizlik malzemelerindendir aynı zamanda. Çamaşır suyunu kullanırken de dikkatli olmak gerekir. Çamaşır suyunun sulandırılarak kullanılması önerilir. Yanı sıra son kullanma tarihine de mutlaka bakılmalıdır. Çamaşır suyu ile evi dezenfekte ederken mutlaka eldiven giyilmelidir ayrıca amonyak ya da başka malzemelerle karıştırılmaması gerekir. Aksi halde kimyasal reaksiyona neden olabilir. Korona virüse karşı en etkili silahımız temizliktir. Dezenfektan, sabun ve benzeri gibi temizlik ürünleri de bu mücadelede bizlere eşlik eden yol arkadaşlarımız!

El dezenfektanı nedir?

Korona virüsle mücadele döneminde hayatımıza giren bir diğer dezenfektan çeşidi; el dezenfektanları. El dezenfektanları herhangi bir temas anında hastalık oluşturan mikropların suya ihtiyaç duymadan deri üzerinde atılmasına yarayan bir kimyasaldır. El dezenfektanı, ellerimizi yıkayamadığımız zamanlarda en büyük kurtarıcılarımızdandır. Özellikle seyahatlerde! El dezenfektanlarının içinde alkol bulunur. El dezenfektanı satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında da bu alkol oranı gelir. En iyi el dezenfektanı, antiseptik özelliği olan dezenfektanlardır ve güvenle kullanılabilir. Alkol bazlı el dezenfektanları mikropları birkaç saniye içinde öldürür. El dezenfektanlarının alkol oranı 60 ila 90 derece arasında olmalıdır. Özellikle mağaza girişlerinde ya da AVM girişlerinde mutlaka dezenfektan noktalarında gidip el dezenfektanı kullanılmalıdır. Piyasada parfümlü olarak satılan el dezenfektanları da vardır ancak bunlar uygun değildir. Çünkü dezenfektanlar solunmamalıdır. Ele uygulandıktan sonra kendi kendine kurumalıdır ve koklanmamalıdır.

El dezenfektanı nasıl kullanılır?

Burada dikkat edilmesi gereken çok sık kullanılmamasıdır. Temas halinde kullanılmalıdır. El dezenfektanını kullanırken dikkat edilmesi gerekenlere gelince… Avuç içi ve dışına, parmak aralarına ve bileklere uygulama yapıldıktan sonra tüm elinize yayabilirsiniz. Çok kısa sürede buharlaşacaktır. Elinizde yapışkan his bırakmaz. Bıraksa bile bir süre sonra uçacaktır. Bakterileri de birkaç saniye içinde öldürecektir.

Dezenfektanların zararları nelerdir?

Korona virüs pandemisi sebebiyle dezenfektanlar artık günlük hayatımızın vazgeçilmezi. Mikropları kırıyor ancak sağlığımıza olumsuz etkileri de olabilir. Korona virüsten korunmak için kullanılan dezenfektanlar kimi zaman ciddi birer tehdit olabilir. Dezenfektanlar bakterileri ve virüsleri öldürüyor ancak öte yandan sağlıklı hücrelere de zarar verebiliyor. Bu nedenle dezenfektan kullanımına da dikkat etmek gerekiyor. Mutlaka doktora danışmanızda yarar var. Yanı sıra alınan dezenfektan ürünün üretim yeri ve üretim tarihine de dikkat etmek gerekiyor. Tarihi geçen ya da üretim yeri belli olmayan, isimsiz ve merdiven altı tabir edilen dezenfektanlar insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Şunu unutmamak gerekir ki en güzel dezenfeksiyon işlemi bol su ve sabunla ellerin yıkanmasıdır. Yüzey dezenfeksiyonları da abartıya kaçmadan kullanılabilir ancak virüsten korunmanın en etkili yolu hijyen kurallarına, sosyal mesafeye dikkat etmek ve maske kullanmaktır.
 

Benzer Yazılar