Dünya lipoliz fırtınası ile savrulurken ülkemize de nihayet bu rüzgar geldi. Nihayet diyoruz çünkü lipoliz, inatçı yağlar için bıçak altına yatmadan uygulanan etkili bir yöntem. Öncelikle lipoliz nedir kısaca bahsedelim. Türkiye’de oldukça popülerleşmeye başlayan lipoliz yöntemi gıdı, yanak, gözaltı torbaları, kol, koltuk altı kenarı, basen ve karına uygulanan bir yöntemdir. Liposuction ile çağrışım yapar ancak liposuction da “yağ aldırma” vardır, lipoliz ise cerrahi bir işlem değildir. Lipoliz, yağı parçalamak ve bölgesel olarak yağların eritilmesine yarar sağlamak için kullanılan bir yöntemdir. Enjeksiyon işe yağ hücrelerine enzim verilir ve yağın parçalanması sağlanır. Lipolizin ardından ciltte bir dalgalanma ya da eşitsizlik görünmez çünkü bu enjekte yağın her bir yerine ulaşır. Lipoliz işleminin ardından hasta günlük yaşamına devam edebilir. Lipolizin yan etkileri vardır elbette ancak kalıcı olmaz; kızarma, yanma ya da lipoliz işlemi uygulanan bölgede hassasiyet gibi bazı semptomlar görülebilir. Kimler lipoliz yaptırabilir sorusunun yanıtı ile devam edelim. 18 yaşından küçük hastalar, gebe ya da emziren kadınlar, şeker veya kanser hastalıklarına sahip kişiler, karaciğer ya da böbrek yetmezliği olan hastalar yaptıramaz. Bu hasta grupları haricinde testlerden geçen ve doktor onayı alan herkes lipoliz yöntemiyle birikmiş yağlarından kısa sürede kurtulabilir.
Soğuk lipoliz nedir?
Yine son zamanlarda adını duyduğumuz lipoliz yöntemlerinden biriyle devam edelim; soğuk lipoliz. Öncelikle soğuk lipoliz nedir kısaca tanımlayalım. Soğuk lipoliz göbek, yan bölge, alt karın, sırt, basen ya da bacak gibi bölgelerde oluşan yağ birikimlerini tek seansta büyük oranda azaltan bir tedavi yöntemidir. Bölgesel yağlardan kurtulmak için en etkili yöntemlerden biri soğuk lipolizdir. Vücutta istenmeyen yağ birikimi olan yağları, etrafındaki dokulara zarar vermeden soğutur. Bir cihaz işlemi ile yapılır. Ortalama 40-45 dakika sürebilir. Soğuk lipoliz 18 yaşından küçüklere uygulanmaz. Ayrıca bazı kronik rahatsızlıklara sahip kişilere de uygulanmayabilir. Örneğin kanser hastaları için uygun bir yöntem değildir.
Soğuk lipoliz zararları
Her işlemde olduğu gibi soğuk lipoliz işleminde de birtakım yan etkiler görülebilir. Hastaların birçoğu klinikten mutlu ayrılırken bir kısmında ciddi sorunlar da oluşabilir. Soğuk lipolizin zararları denince ilk akla gelen soğuk lipoliz yanığıdır. Soğutma işlemi de aynı zamanda yakıcı bir etki yaratabilir. Buz yanığı, kar yanığı ve benzeri gibi soğuk yanıkları duymuşsunuzdur. İşte bu soğuk lipolizde de birtakım soğuk yanıkları oluşabilir. Soğuk lipoliz uygulamasında dünyada birçok alternatif vardır. Örneğin -8 derecede yapılan soğuk lipoliz uygulaması dünyada kabul görmüştür ve zarar vermeden yağları yakacak güçtedir. Burada önemli olan yağları yakmak kadar dokuları da korumaktır. Bu nedenle dereceyle ilgili bir sorun varsa yanıklar oluşabilir. Bu işlem soğuk lipoliz adı altında güvenilir olmayan makinelerle yapılırsa pek çok yan etki de doğuracaktır. Yanık oluşturmanın yanı sıra hastanın vücudunda morarmalar görülebilir. Ancak eğer vakumla beraber yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi -8 derecede yapılırsa ciddi sorunlarla karşılaşılma ihtimali düşük olacaktır.
Önemli not: Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi soğuk lipoliz uygulaması herkese yapılmaz. Özellikle kanser, böbrek hastalıkları ya da benzeri kronik hastalıkları olan kişiler için tehlikelidir. Lipoliz uygulaması yaptırmadan önce gittiğiniz klinikten emin olmanız gerekir. Aksi halde vücudunuzda lipoliz yanığı oluşabilir ya da morarmalar görülebilir. Soğuk lipoliz yağ yakımı için etkili bir yöntemedir. Son zamanlarda piyasalarda soğuk lipoliz jellerine de rastlıyoruz. Ancak lipoliz tedavisine başlamadan önce mutlaka doktora başvurup tetkikler yaptırmanız gerekir. Doktorunuzdan onay almadan herhangi bir işlem yaptırmayın aksi halde yağlardan kurtulmak isterken başka sorunların oluşmasına yol açabilirsiniz.