Belirli aralıklarla aktarın kapısını çalmaktan hoşlanan, her türlü şifayı önce bitkilerde arayan ve doğaya organik bir eczane gözüyle bakanlar için her yeni gün keşfedilecek yeni bir şey var. Doğal tedavi meraklılarının yolu yakın zamanda at kestanesi ve at kestanesi kremi ile de kesişmiş olabilir. Kılcal damarlar ve dolaşım sistemi üzerindeki etkileri nedeniyle bu doğal ürün; özellikle varis derdinden muzdarip olanların yakın markajı altında. Toplum içinde pek dillendirilmeyen basur hastalığı da at kestanesi kremi ile anılabiliyor. Kimi zaman; cilt sağlığı ve nazı yaraların iyileşmesinde de at kestanesinin olumlu etkilerinden söz edilebiliyor. Tabii bu noktada dikkate alınması gereken en önemli uyarı; doktor tavsiyesi olmadan cilt üzerinde herhangi bir ürün denemesi yapmamak. Özellikle kesik ve ülserli deride bu kremin kullanılması gibi yanlış uygulamalar ne yazık ki çok yaygın. At kestanesinin uygun bir türü, ancak uygun biçimde seyreltilerek hazırlanmazsa ölümcül dereceye yükselen olumsuz etkileri bulunabiliyor.
At Kestanesi Nedir?
Çokça merak edilen ve araştırılan at kestanesi kremine geçmeden önce; kremin ana maddesi olan at kestanesine yakından bakabiliriz. At kestanesi, tohumundan kabuğuna, çiçeklerinden yapraklarına kadar ilaç yapımında kullanılan bir bitkinin adı. Bu bitkinin geleneksel tıptaki hikayesi yüzlerce yıla dayanıyor. 1800’lü yıllar ise; ilaç içeriklerine de at kestanesinin eklenebildiği ve Amerikalı doktorların bu bitkiyi tanımaya başladığı yıllar olarak tarihe geçmiş durumda. Yetiştiği bölge ağırlıklı olarak Kuzey Amerika olan at kestanesinin 13 farklı türü var. Ön Asya’dan Himalayalar ve Kafkaslar; batıda ise Balkanların ortasına kadar yetişen at kestanesi türleri bulunuyor. İşlenmemiş at kestanesi yenilmeye uygun değil. Bu madde insan sağlığı için zehirli etki gösterebilir. Çiğ olarak tüketilen at kestanesi, kişiyi ölüme kadar götürebilir. At kestanesi, ancak standardize edilmiş biçimde güvenli ibaresi bulunan ürünler aracılığıyla vücuda uygulanabiliyor.
At Kestanesi Kremi Faydaları Nelerdir?
Söz konusu kan dolaşımı ve damarlar olunca; at kestanesinin etkileri varis ve hemoroid gibi sorunlarda çözüm önerisi haline gelebiliyor. Halk arasında basur olarak da bilinen hastalığın bir tür damar hastalığı olması nedeniyle bu çözüm sunuluyor. Erkeklerde prostat sorunu kadınlarda ise adet dönemi, at kestanesine başvurulan bir dönemi beraberinde getirebiiyor. Hem kremin hem de diğer at kestanesi yan ürünlerinin nasıl kullanılabileceği konusunda uzman görüşü almak şart.
Enfeksiyonlarla mücadele, iltihap kurutma, ödemi önleme, bağırsak ve mesane sorunlarını en aza indirme gibi farklı kullanım amaçları da at kestanesinden yapılan krem ya da yağ gibi ürünler için geçerli. Egzama ve cilt yaraları yine aynı kapsamda düşünülebilir ancak yaranın niteliğine göre dermatolog görüşü almadan uygulama yapmak asla söz konusu olmamalı.
Özellikle krem formundaki at kestanesi; varis, hemoroid ya da şişmiş damar hastalığı gibi hastalıklardan muzdarip kişiler için daha önce bu konuda deneyim sahibi olanlar tarafından önerilebilecek bir seçenek. Ancak krem şeklinde de olsa, at kestanesi çok güçlü bir madde olduğu için doz aşımı ya da diğer maddelerle etkileşimi diğer tüm doğal bitkilere göre daha büyük risk teşkil edebilir.
At Kestanesi Kremi Zararları Nelerdir?
At kestanesinin çiğ olarak yenildiğinde ölüme kadar giden olumsuz etkilerinin olabileceğinden söz etmiştik. Krem formu buna göre çok daha masum kalsa da; etken maddenin gücü sağlığa farklı açılardan zarar da verebiliyor. Örneğin; kan pıhtılaşmasını azaltma potansiyeli bulunan bu ürün, diğer ilaçlarla etkileşime girerek yan etkilere yol açabilir. Kronik olarak ilaç kullanan tansiyon, şeker ya da kalp hastaları bu kapsamda dikkatli olmalı. Hamilelere ve emziren annelere de at kestanesi kreminin bilinçsizce kullanımı önerilmiyor. At kestanesi içindeki esculetin isimli madde mide bulantısı, baş ağrısı, koma ve felç gibi istenmeyen etkilere ve ağır sonuçlara yol açabiliyor.
At Kestanesi Kremi Nasıl Yapılır?
At kestanesi kreminin yapımında izlenen farklı alternatifler olsa da; at kestanelerini yumuşatmak için bir gece önceden sıcak suda bekletmek yaygın bir uygulama. Kestaneler ardından daha kolay soyularak dövülmeye hazır hale geliyor. Yapım aşamasında yağ formuna daha yakın sonuçlar için zeytinyağında; ya da krem formunu yakalamak için elma sirkesinde kestaneleri bekletme işlemini yapabilirsiniz. Kantaron yağı kullanarak at kestanesi kremi hazırlayanlar da var. Bekleme süresi 20-25 gün kadar uzun bir süre diyebiliriz. Bekleme sırasında karışımı belirli aralıklarla çalkalamakta fayda var. Kremin aldığı kıvam da sürenin dolduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Hazırlama aşamasında genellikle bir litrelik kavanozlar kullanılıp yarı yarıya at kestanesi ile dolduruluyor.
At kestanesi kremi piyasada da uygun denilebilecek bir fiyat aralığında satışa sunuluyor. At kestanesi zehirli bir ürün olduğu için; risk almamayı tercih edebilirsiniz. Hazır aldığınız kremde çok yoğun ya da gereğinden fazla seyrek bir karışım hazırlamadığınızdan emin olarak uygulama yapmanız mümkün. Basur, varis, ağrı ya da iltihap için kullanılması amaçlanan kremlerin içerikleri de piyasadaki kremlerde çeşitli etken maddeler ile desteklenebiliyor.
At Kestanesi Kremi Nasıl Uygulanır?
At kestanesi kremi, ciltteki problemli ve şiş bölgelere doktor onayından sonra masaj eşliğinde uygulanıyor. Baş, sırt, bel ya da eklem ağrısı gibi durumlarda da gevşeme isteyen yere kremi uygulamak en doğrusu. Regl dönemindeki kadınlar; karınlarına masaj yapmayı tercih edebiliyor. At kestanesi ile ilgili en önemli detaylardan biri; yalnızca haricen kullanılan bir ürün olması. Bu bitki asla ağız yoluyla alınmıyor. Krem halini cilde uygulama sıklığı ise; kullanılan yere ve duruma göre günde bir ya da iki defayı geçmemeli.