Güzellik
Kastilya Sabunu Nedir? Kastilya Sabunu Ne işe Yarar? 12.12.2020

Doğaya ve doğala dönüşü belki de en hiddetli yaşadığımız dönemlerden birindeyiz. Korona virüs pandemisi ile boğuştuğumuz ve hasta olmamak için elimizden gelenin çok daha fazlasını yapmaya gayret ediyoruz. Bağışıklığımızı koruma altına almak için vitaminlerden destek alırken, normalde belki de o kadar sık tüketmediğimiz meyve ve sebzeleri soframızın tacı haline getirdik. Sadece sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uymakla kalmıyor aynı zamanda bu kuralları ileriki hayatımız için bir yaşam stili haline getirmeye çalışıyoruz. Sağlıklı yaşamayı kendimize yapacağımız en büyük yatırım olarak görüyoruz özetle. Bundan önce de elbette sağlıklı yaşam bizim için önemliydi hatta birçoğumuzun artık rutini haline gelmişti. Ancak korona virüs salgınından dolayı artık her şeye daha çok vaktimiz var. Evde kaldığımız bu süreçte daha çok okuyor, daha çok araştırmaya fırsat bulabiliyoruz. Evden çalışan yanı home Office olarak görevine devam eden çalışanlar için de aynı durum geçerli. Bir fiil sokağa, trafiğe, caddelere karışılma olmadığı için bu süreç pek çoğumuz için daha sakin geçiyor diyebiliriz. Sokağa çıkıp işini yapmak zorunda olanlar için de durum kolay değil ancak uzmanların önerilerine dikkat edildikçe bu işin de üstesinden geleceğiz. Peki bunları neden anlattık? Uzmanların korona virüsten korunma önlemlerinde en üst sıralarda hijyen geliyor. Dışarıdan geldikten sonra ellerimizi 20 saniye yıkamak mikropları ve bakterileri önemli ölçüde kırıyor. Kolonyayı eksik etmemek ve el dezenfektanlarını da sınırlı ölçüde kullanmak gerek. Özellikle el dezenfektanlarının sık kullanılması pek önerilmiyor çünkü bağışıklık üzerine olumsuz etkileri olduğuna dair görüşler var. Bu nedenle aslında en kolay, en ulaşılabilir ve en hayatımızın hali hazırda içinde olan temizlik önlemi giriyor devreye; su ve sabun. Sabunlar özellikle son dönemlerde iyiden iyiye revaçta oldu. Çünkü araştırmalara ve bazı görüşlere göre sabun temizliğin en saf hallerinden biri. Bu nedenle birçoğumuz sıvı el sabunları yerine klasik sabunlara dönüş yaptı. Bugün konumuz belki de daha önce duymadığınız ancak faydaları da bir hayli olan sabun çeşitlerinden biri; kastilya sabunu. Aslında kastil sabunu olarak da geçiyor. Şimdi gelin önce kastilya sabunu ne demek kısaca göz atalım.

Kastilya sabunu nedir, kısaca…

Kastilya sabunu nedir kısaca bahsedelim. Kastilya sabununun kökeni İspanya’nın Castilla Krallığı’na dayanıyor. Aynı zamanda eski Mısır dönemlerinden günümüze kadar gelen bir temizlik malzemesi olarak da biliniyor. Kastilya sabunu özellikle vejeteryanlar ve veganlar tarafından tercih edilen ve kullanılan bir sabun türü. Bu sabunu diğer sabunlardan ayıran ise içerisinde hiçbir hayvansal gıda bulunmaması. Tamamen bitkisel yağlardan yapılan bir sabun çeşidi olmasından dolayı özellikle vejeteryanlar ve veganlar tarafından rahatça ve güvenle kullanılıyor. Kastilya sabunu nasıl yapılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kastilya sabunu hayvansal yağ kullanılmadan üretilir. Tamamen bitkisel özlü bir sabun çeşididir. Zeytinyağından yapılmaya başlandı ve ardından Hindistan cevizi, ceviz yağı, avokado yağı gibi bitkisel yağlarla çeşitlendi. Zeytinyağı ve defne bitkisinden üretilen bir çeşidi de vardır. Kastilya sabunu diğer sabunların aksine daha yumuşaktır. Yanı sıra dayanıklıdır. Cildi nazikçe temizler. Organik kastilya sabunu aynı zamanda ev temizliğinde de kullanılabilir. Kozmetik alanında bulunan binlerce anti bakteriyel jele oranla daha iyi temizlediği düşünülür. Kastiya sabununun rengi beyazdır ancak eklenen yağlarlar rengi değişebilir. Ancak organik kastilya sabununun renginin beyaz olduğunu söylemek mümkündür. Kastilya sabunu son zamanlarda özellikle kişisel bakım söz konusu olduğunda sıkça karşımıza çıkıyor. Diğer sabunlardan farkının daha yumuşak ve tamamen bitkisel özlü olduğunu söyledik ancak kastilya sabununu bu kadar özel kılan nedir şimdi gelin buna değinelim. Bakalım kastilya sabununun faydaları neler…

Kastilya sabununun cilde faydaları nelerdir?

Kastilya sabunu daha önce de dediğimiz gibi tamamen bitkisel bir içeriğe sahip. Bu nedenle içerisinde hayvansal hiçbir ürün yok. Normal sabunların en büyük olumsuz özelliklerinden biri cildi kurutmasıdır. Hatta bu kuruluk kimi zaman o kadar artar ki pul pul dökülmeler bile görülebilir. Özellikle kış aylarında en son isteyeceğimiz şey cildimizin kurumasıdır şüphesiz. Bu nedenle kış mevsiminde sabuna karşı mesafeli dururuz ve daha nemlendirici içeriği olan ürünler tercih ederiz. Ancak konu kastilya sabunu olunca bu sorun ortadan kalkıyor. İçeriğindeki doğal yağlar sayesinde bırakın cildi kurutmayı aksine nemlenmesini bile sağlıyor. Şimdi gelin maddeler halinde faydalarına değinelim.

Vücut temizliğinde kullanılabilir

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kastilya sabunu diğer sabunlara oranla çok daha yağlı bir yapıdadır. Cildinizi kurutmadığı için vücudunuzu kastilya sabunu ile yıkayabilirsiniz. Kastilya sabununu kullanmanın en iyi yollarından biri vücut temizliğidir diyebiliriz. Islak cilde sabunu köpürterek uygulayabilir ve cildinizin temizleyebilirsiniz üstelik kurutmadan! Eğer duş jeli yerine daha doğal ve bitkisel bir çözüm arıyorsanız kastilya sabununu denemenizde fayda var.

Saçlarınızı yıkayabilirsiniz

Eğer kimyasal şampuanlarla biraz ara verip saçınızı dinlendirmek ve öte yandan beslemek istiyorsanız kastilya sabunu işinize yarayabilir. İçeriği doğal yağlardan oluştuğu için saçlarınızı kurutmak, saç derinizde pullanma yapmaz, iyi durularsanız kalıntı bırakmaz. Kastilya sabun ile saç yıkanabilir ancak özellikle uzun ve ince telli saçlarınız varsa saçlarınızın karışması da muhtemeldir. Bu nedenle sabunu kullandıktan sonra bir saç kremi kullanmanızda yarar var aksi halde saçlarınız karışabilir.

Makyaj fırçası temizliği yapılabilir

Makyaj fırçaları özellikle ekstra temizlik isteyen ürünlerdir. Çünkü yüzümüzde olası bir sivilce, akne ya da her hangi bir cilt sorunundan kalan bakteri ve mikrop direkt fırça üzerinde kalacaktır ve bir sonraki kullanımınızda cildinizin diğer kısımlarına yayılacaktır. Bu nedenle fırça temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Makyaj fırçasını temizlemek için kastilya sabunu etkili bir yöntemdir. Özellikle kalıp formunda olan sabun, makyaj fırçanızı harika temizler. Kalıp şeklinde kastilya sabununun üzerinde fırçanızı döndürerek temizleyebilirsiniz. Bu sayede makyaj fırçanız kısa sürede pırıl pırıl olacaktır.

Bitkilerin böceklenmesini önler

Kastilya sabunu sadece kişisel bakım için değil bitki bakımında da işe yarar. Bitkilerdeki böceklenmeyi gidermenin yollarından biri kastilya sabunudur. Su ile kastilya sabununu köpürtüp bitkilerinize püskürtebilirsiniz bu sayede böceklenme sorunu ortadan kalkacaktır. Yanı sıra bitkiniz de temizlenecektir.

Bulaşıkları parlatır

Bulaşık makinesinden çıkan bulaşıklarınızın parlak olmaması canınızı sıkıyorsa kastilya sabunu işinize yarayabilir. Kastilya sabununu sıvı bulaşık deterjanı yerine kullanabilirsiniz. Bulaşıkları kastilya sabunu ile yıkamak parlaklık sağlayacaktır, temizlik de cabası. Ancak iyice bir durulamayı ihmal etmeyin, kalıntı kalırsa sağlığa zararlı olabilir.

Evcil hayvan şampuanı olarak kullanılabilir

Eğer köpeğinizin şampuan alerjisi varsa ya da daha doğal bir şekilde temizliğini yapmak istiyorsanız dışardan gelince köpeğinizin patilerini kastilya sabunu ile yıkayabilirsiniz. Yanı sıra genel temizliğini de kastilya sabunu ile yapabilirsiniz ancak köpeğinizin tüyleri sık ve inceyse karışma yapabilir. Bu nedenle kastilya sabunu ile köpeğinizi yıkamadan önce olası sorunları ve alerjik reaksiyonları önlemek için mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda fayda var.

Son olarak kastilya sabununu nereden alabilirim sorusunun yanıtı ile yazımızı sonlandıralım. Kastilya sabununu aktarlardan ve bazı marketlerden bulabilirsiniz. Kastilya sabunu fiyatı, aldığınız yere göre değişecektir bu nedenle net bir rakam vermek doğru olmaz. Ancak uygun fiyatlı sabun türlerinden biridir.

Önemli Not: Yazımızın başında da söylediğimiz gibi kastilya sabunu doğal içerikli bir sabundur ancak bu demek değil ki her kişi için uygundur. Başkasına sonsuz fayda sağlayan kastilya sabunu sizde bir takım alerjik reaksiyonlara yol açabilir ya da cildinize iyi gelmeyebilir. Bu nedenle kastilya sabununu hayatınıza katmadan ve kullanmadan önce sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza danışın. Böylece olası bir sağlık sorununun önüne geçmiş olursunuz.

Benzer Yazılar