Spor
Düzenli Spor Yapmanın Faydaları 14.08.2020

İnsanoğlu evrimi boyunca çok daha hareketli dönemleri zekasını kullanarak icat ettiği buluşlar sayesinde daha az hareket gerektiren bir yaşama dönüştürmüştür. Bu durum zekasının evriminin olumlu devam ettiğini gösterirken vücudu için aynı şeyi söyleyemeyiz. İnsanlığın ilk zamanlarında gerek avlanmak için gerekse vahşi hayvanlardan kaçmak için kullanılan kaslar, eklemler ve sinirler, tekerleğin icadı ile başlayan daha az hareketli ama daha konforlu yaşam sonucu gitgide körelmiş gitgide daha az kullanılmış ve gitgide olumsuz bir evrim süreci içerisinde doğasına aykırı bir ortamda sıkışıp kalmıştır.


Çağımızın insanı sabah kalkıp hazırlandıktan sonra işyerine gidip bilgisayarın önünde akşama kadar oturmaktan dolayı birçok iskelet ve eklem hastalıklarının bile bile kurbanı olmaktadır. 


Bunun çaresi her gün düzenli spor yapmaktır. Vücudunuza özgürlüğünü geri vermek zorundasınız. Sabahları uyandığınızda bir bardak soğuk su içip derin derin nefes aldıktan sonra dışarı çıkıp temiz havada arkadaşlarla spor yapmak veya evinizde güne başlarken belirli hareketleri bir disiplin içerisinde tamamlayarak günün devamını karşılamak sadece vücudunuzu değil hem psikolojinizi hem de sosyal yönünüzü geliştirir.


Düzenli sporun faydasından bahsederken ilk söylenmesi gereken iskelet yapınızı ve eklem, kas ve bağ dokunuzu sürekli yenilediğidir. Siz belirli bir disiplin içerisinde her gün bir saat spor yaparsanız vücudunuz da her gün yenilenecektir. Bu sayede daha dik durabilirsiniz, kas dokunuz gittikçe güçleneceği için daha düzgün bir görünüme ve daha güçlü bir vücuda sahip olursunuz. Eklemleriniz düzenli sporun etkisi ile vücudunuzun ağırlığını daha kolay taşıyacağı için yorulmadan günü geçirmenizi sağlayacaktır.


Bel ağrıları, bel fıtığı, boyun ağrıları, boyun fıtığından kolayca kurtulmak her gün düzenli sporun faydasıdır. Bağırsaklardaki düzensizlik, başta karaciğer olmakla birlikte tüm iç organlarda yağlanma, damarlarda toksik madde birikimi ve damar tıkanıklığı, kalp damar rahatsızlıkları, eklemlerle ilgili tüm rahatsızlıklar her gün yapacağınız spor hareketleri ile kolayca önleyebileceğiniz ufak sorunlar iken insanlar bu sorunları iyileştirmek için para, zaman ve daha çok sağlıklarını harcamaktadır. Kalp kaslarınızın güçlü olmasının en değerli faydası bir gün kalp krizi geçirme ihtimalinde hayatta kalmanızı sağlamasıdır. 


Düzenli spor, şeker hastası olma riskinizi azaltır. Kabızlık sorununuzu çözer.


Sigarayı bırakmanızı sağlayacaktır. Prostat, göğüs ve bağırsak kanseri başta olmak üzere vücudu kanserden korur. Bağışıklık sisteminin iyi çalışmasını sağlar.


Düzenli sporun faydası saymakla bitmez, düzenli spor akciğer kapasitenizi artırır, oksijenin akciğerlerden kana geçebilme yeteneğini artırır, bunun sonucunda hücrelerin oksijenle dolması sağlanır. Oksijenin faydası evin havalandırılması gibidir. Tüm hücrelerin temizlenmesini sağlar. Spor kandaki oksijen oranının artırır, bu da damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Spor sayesinde gelişen akciğerlerimiz üst solunum yolu enfeksiyonlarından bizi daha rahat korur.


Beynin endorfin salgılaması da düzenli sporun faydasıdır. Vücudunuzun daha sık hareket etmesi endorfin salgılamanızı artırır, bu da mutluluk hormonunu kontrol eder. Endorfin aynı zamanda olumlu düşünme ve zeka gelişimini de sağlar.


Her gün yapılan spor tek başına yapılmadığında bir grup ile birlikte yapıldığında sosyal ilişki kurma yöntemi olarak da işe yarayacaktır. Duyguların denetimini sağlar. Olumlu duyguları ortaya çıkarır ve sosyal ilişkilerinde yapıcı olmasını sağlar.


Düzenli sporun faydasını kalpte de görmekteyiz. Kalp her atışında 5 ile 5,5 litre kanı vücudumuza pompalamaktadır. Düzenli spor sayesinde güçlenen kalp kasları ile bu atışı daha rahat yapabilir. Pompalanan kan miktarını artırabilir.  


Düzenli spor yapmak kişinin olumlu yönlerini ve olumlu bakış açılarını geliştirir. Endişeli bir tip olmazsınız veya kuruntulu birisi. Stresten korunmayı ve kurtulmayı hatta stresi yönetmeyi de düzenli spor sayesinde öğrenebilirsiniz. Depresyona girmezsiniz veya depresyonda iseniz kolay atlatmanızı sağlar.


Düzenli spor çağımızın en büyük tehlikesi olan şişmanlık ve obezite riskini de azaltır. Eski çağlarda obez bir mağara adamının mamuttan kaçmaya çalışması bize ne kadar imkansız geliyorsa bu çağdaki insanlar da obez olmayı kabullenmemeliler. 


Düzenli sporun faydalarından biri de hastalıkların ortadan kalkmasıdır. Doğru nefes teknikleri ve düzenli beslenme ile birleşen spor hastalıklara karşı daha dirençli bir vücuda sahip olmamızda büyük bir etkendir.  


Emin olarak söyleyebiliriz ki atalarımız düzenli spor yapma ihtiyacı ile belirli bir disiplin içerisinde her gün hareket etmeliyim diye yapmıyordu, oysa bugüne gelene kadar değişen hücrelerimizin bize izin verdiği sadece günde bir saat spor yapmak. Günlük spor aktivitesini alışkanlık haline getirmenin sizde sıkıntıların azalmasını, neşelenmenizi ve hayattan zevk almanızı sağlayacağını da belirtelim. 

Benzer Yazılar