Spor
Her Gün Yürüyüş Yapmanın Faydaları 14.08.2020

En kolay ve sıklıkla yapılan spor yürüyüş olmaktadır. Genelde doğada yapılan bu spor ile kişiler hem kilo verebilirler hem de zinde kalabilirler. Doğa yürüyüşü yapamayan kişiler spor salonlarında ya da evindeki yürüyüş bandında bu olayı gerçekleştirebilirler. Kış mevsiminde olsak bile yürüyüş sporu hiç aksatılmadan her gün yapılmalıdır. Çünkü yürüyüşün birçok faydaları bulunmaktadır. Kişiler bu sporu genellikle kilo vermek için tercih etseler de aslında vücudumuz ve metabolizmamız için oldukça fazla faydası da bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse;

Yaşlanmayı geciktirir ömrünüzü uzatır: Her gün düzenli bir şekilde yarım saat yürüyüş yapan kişilerin diğer insanlara göre daha dinç ve sağlıklı oldukları görülmektedir. Vücudunuzdaki yaşlanma etkilerini hissetmeyerek daha uzun yaşamanızı sağlamış olacaksınız.

Kalp ve nefes darlığı sorunu yaşamamanızı sağlar: Yapılan yürüyüşlerle akciğerlerinize temiz hava dolacak ve böylelikle nefes almanız daha rahat bir hale gelecektir. Parklarda ve yürüyüş alanlarında içinize bolca temiz havayı çekerek yürüyüş yapmanızda büyük fayda bulunmaktadır.

Stresi azaltarak size mutluluk verir: İnsanlar üzüldüklerinde ya da sıkıldıklarında kendilerini dışarıya atarlar. Çünkü yapılacak olan hızlı ya da yavaş yürüyüşler onların stresten uzaklaşmasını sağlamaktadır. Kan basıncınız düzene gireceği için vücudunuz mutluluk hormonu salgılayacaktır.

Farkına varmadan kilo verebileceksiniz: Düzenli yapılan yürüyüşlerle, vücudunuza almış olduğunuz fazla kalorileri de atacaksınız. Hiç spor yapmayan ve hareket etmeyi sevmeyen insanların obezliğe doğru gittikleri görülmektedir. Yürüyüş yaparak yağlarınızı yakabilirsiniz. Aynı zamanda diyet de yapıyorsanız işte bu durum tam da kilo vermek isteyenler için oldukça idealdir.

Yürüyüş Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yürüyüş sporu ile ilgilenenler ve bunu her gün yapılması gereken bir olay olarak gören kişiler bu aktiviteyi kendileri için hayat tarzı olarak benimserler. Öncelikle kendinize yürüyüş kıyafeti ve ayakkabısı temin etmelisiniz. Yürüyüşte rahatlık oldukça önemlidir. Bacaklarınız devamlı çalışacağı için kendinize uygun bir eşofman ve spor ayakkabısı yürüyüşün olmazsa olmazıdır. Ayakkabının yüksek tabanlı olması, zeminde bulunan olumsuzluklardan sizi koruyacaktır.

Yürüyüşe çıkılacak zaman oldukça önemlidir. Genellikle sabah saatlerini ya da akşamüzeri olan vakitleri tercih etmelisiniz. Sıcakken yapılan yürüyüşler sizi terletecek ve halsiz kalmanıza neden olacaktır. Kış mevsiminde iseniz; yine eşofman ve kışlık spor ayakkabı giyiniz. Üzerinize giydiğiniz mont sizi yağmurdan ya da soğuktan korumalıdır. Kış mevsiminde spor salonlarında yapılan yürüyüş aktiviteleri sizi olumsuz hava şartlarından koruyacaktır.
Giyindiniz ve gayet rahat bir kıyafetle yürüyüşe çıktınız. Yanınıza mutlaka su almalısınız. Enerjinizin düştüğünü ya da ağzınızın kuruduğunu hissederseniz suyunuzdan içmelisiniz. Ayrıca serin havalarda bere ve ince bir mont da yanınıza alabilirsiniz. Bereyi cebinize koyarsanız size yük olmayacaktır. İnce montunuzu da belinize bağlayabilir ihtiyaç olduğunda giyebilirsiniz.

Düzenli yürüyüş yapmaya karar verdiğinizde, ilk günlerde kendinizi fazla yormamalısınız. 15 dakika ile başlayan yürüyüşlerinizi ilerleyen zamanlarda artırabilirsiniz. Böylelikle hem sağlıklı spor yapmış olacaksınız hem de yapmış olduğunuz spor size işkence gibi gelmeyecektir. Yaşınız ve kilonuzla orantılı yürüyüş zamanınız belirlemeniz sizin için oldukça faydalıdır.

Yürüyüş şekli oldukça önemli bir konudur. Yürürken dik durmalısınız. Bacaklarınızın açısını ayarlarken kollarınızın da onlara çapraz olarak sallanmasını sağlamalısınız. Dik yapılan yürüyüşlerin iskelet sisteminize faydası bulunmaktadır. Elleriniz açık olmalıdır. Böylelikle kan akışınız da düzene girecektir. Yürüyüş ritminizi kendinizi yormayacak şekilde belirlemelisiniz. Bazı kişilerde hızlı yürüyüşler kalp çarpıntısına ve tansiyon yükselmesine neden olabilir. Hangi hızda yürümek sağlınız için iyi geliyorsa onu yapmalısınız.

Yürüyüş Yapmanın Başka Faydaları Var Mı?

•    Metabolizmanızı hızlandırır ve yağ yakarak kilo vermenizi sağlar.
•    Size enerji vererek zinde kalmanızı sağlar.
•    Kanda bulunan kötü kolesterolü düşürür.
•    Yürüyüşle birlikte yemek alışkanlıklarınızı da düzenler.
•    Tansiyon ve şeker haslığı olan kişilere oldukça faydalıdır.
•    Kan akışınızı düzenlediği için kalp krizi ve felç riskini azaltır.
•    Birçok kanser çeşidinden sizleri korur.
•    Bağırsaklarınızın çalışması için yürüyüş oldukça faydalıdır. 
•    Kaslarınızı güçlendirir.
•    Kemiklerinizi güçlendirir.

Görüldüğü gibi yürüyüşün insan sağlığı üzerinde olumlu birçok etkileri bulunmaktadır. Oldukça basit ve zahmetsiz olan bu sporu vakit bulduğunuz her zaman yapabilirsiniz. Hele ki bunu hayatınızın içine dahil ederseniz; yürüyüş yapmadığınız zamanlarda kendinizi suçlu bile hissedebilirsiniz. Çocuk yaşta alışkanlık kazanmak ve onu ilerleyen yaşlara taşımak insan sağlığı için oldukça değerli ve güzeldir.

Benzer Yazılar