Faydalı İçecekler
Altın Süt Nedir? Altın Süt Zayıflatır mı? 05.04.2022

Konu zayıflama olunca alternatif tıptan da çoğu zaman destek alabiliyoruz. Son yıllarda popülerliği giderek artan altın süt de bunlardan biri. Alternatif tıp içinde tam bir şifa kaynağı olarak bilinir. Zayıflama konusunda faydalı olduğu düşünülür. Pratik bir şekilde hazırlandığı için altın sütü yapmak kolaydır. Altın sütün aynı zamanda bağışıklık üzerinde de etkileri olduğu düşünülür ki korona virüs nedeniyle bağışıklık sisteminin önemine bir hayli şahit olduğumuz aylar hatta yıllar geçiriyoruz! Altın sütün pek çok faydası bulunuyor. Bu faydalara geçmeden önce altın süt nedir, altın süt ne işe yarar gibi konu başlıklarına değinerek yazımıza başlayalım.

Altın süt nedir, kısaca…

Altın süt, içinde baharatların bolca yer aldığı bir karışımdır. Baharatın başrolü zerdeçala aittir bu nedenle altın süte zerdeçallı süt de denir. Zerdeçalın yanı sıra tarçın, karabiber, Hindistancevizi yağı gibi faydalı eklentileri de vardır. Altın sütü genellikle yatmadan önce içilir. Altın karışım olarak da adından söz ettiren altın süt, kolayca hazırlanabilir. Kilo kontörlü sürecinde oldukça etkili olduğu söylenir.  Baharatların gücünden hazırlanan bu karışımda yer alan en önemli baharat zerdeçaldır. Zerdeçala karabiber, Hindistan cevizi yağı ve isteye göre tarçın ekleniyor ve ortaya altın süt çıkıyor. Altın süt ne zaman içilir sorusunun yanıtı, uzman aksini söylemedikçe genellikle akşamları yatmadan önce oluyor. Şimdi gelin altın sütünü bu kadar özel kılan faydalardan bahsedelim.

Altın sütünün faydaları nelerdir?

Altın sütünün başrol oyuncusu olan zerdeçal. Zerdeçalın hafızayı güçlendirdiği bilinir. Unutkanlığı önlemede etkilidir. Ayrıca antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. Altın süt aynı zamanda diyet dostu bir karışımdır. Özellikle kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir karışım olan altın süt tok tutma özelliğine sahiptir. Gece yatmadan önce içildiğinde, vücudun uykuya geçişini hızlandırır bu sayede daha rahat bir uyku sağlanır. Uyku kalitesi arttıkça vücut da bir o kadar kendini dinlendirir ve yeniler. Altın süt aynı zamanda mide ve bağırsak sistemini düzenlemesi bakımından da önemlidir. Sindirimi rahatlatır, reflü ve ülsere karşı iyileştirici etkiler sağlar. Altın süt, vücudun toksinlerden arınmasında da etkilidir.

Altın süt zayıflatır mı?

Hiçbir yiyecek ya da içecek tek başına zayıflatmaz. Zayıflama bir “ekip” işidir. Belirli bir düzen ve disiplin gerektirir. Doğru miktarda, doğru zamanda yapılan öğünler diyetin temelini oluşturur. Elbette diyetin pek çok yardımcısı vardır. Ancak hiçbiri tek başına yeterli değildir. Örneğin ödem atma özelliği ile bilinen yeşil çay… Yeşil çay kişiyi doğrudan zayıflatmaz. Sadece doğru planlanmış bir diyetin destekçisi olur. Tek bir ürün, bütün diyetin yükünü çekmez. Evet, yeşil çay ödem söktürür ve yağ yakımını destekler ancak bunu tek başına yapamaz. Beraberinde düzenli ve sağlıklı bir beslenme rutininin oluşturulması gerekir. Günde 1 bardak yeşil çay tüketmek, sağlıklı giden bir diyetin en büyük destekçilerinden biridir ancak tek başına bir mucize değildir. Diyet denince ilk akla gelenlerden biri olduğu için yeşil çay örneğin ile başlamak istedik altın süt kilo verdirir mi sorusunun yanıtına. Şimdi gelelim konumuza. Altın süt de tıpkı yeşil çay gibi başlı başına bir zayıflama ürünü değildir. Altın süt, kandaki insülin seviyesini dengelemesi bakımından oldukça önemli bir konumdadır.  Diyette en sık yaşanan sorunlardan biri anlık ve ani gelen yeme ataklarıdır. Bunlara kimi zaman tatlı krizleri de eşlik eder. Bu gibi durumlarda aklımıza hemen bir şeyler yemek gelir ve ne yazık ki o şeyler bazen sağlıksız olabilir. Altın süt, bu tatlı krizlerinin ya da yeme ataklarının önlenmesinde görev alabilir. Kandaki insülin seviyesini dengelediği için açlık krizlerinin oluşmasını engeller. Altın süt aynı zamanda içeriğindeki maddeler ile metabolizmayı hızlandırır. Güçlü bir metabolizma kilo vermedeki en etkili gücümüzdür. Özellikle bel ve karın bölgesindeki yağlanmaları hızlı bir şekilde yok edebilir. Direkt olarak kendi bunu yapamasa da düzenli bir beslenme programına eşlik eden altın süt, kilo vermeyi destekler ve tetikler. Özetle altın süt, diyet listesini destekleyen bir içecektir. Şimdi gelin altın sütün nasıl yapılacağına kısaca bir göz atalım.

Altın süt tarifi:  Altın süt nasıl yapılır?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi altın sütün başrol oyuncusu zerdeçaldır. Altın karışım şunlardan oluşur; yarım yağlı süt, toz zerdeçal, karabiber, tarçın, Hindistan cevizi yağı. Miktarlar, tüketeceğiniz porsiyona bağlı olarak değişir bu nedenle ölçüyü siz belirleyebilirsiniz. Önce sütü ısıtın ve ardından içine toz zerdeçalı ilave edin. Süt ve zerdeçal ikilisini kaynamaya bırakın. Yaklaşık 5 dakika kaynadıktan sonra karabiber ve toz tarçını ilave edin. İsteğe bağlı olarak hindistancevizi yağı ekleyebilirsiniz. Tüm bu karışım bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi de destekleyecektir.

Altın sütü kimler içemez?

Her ne kadar doğal ve şifa kaynağı bir karışım olsa da altın süt herkesin içebileceği bir karışım değildir. Birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler, düzenli ilaç kullananlar, alerjisi olanlar altın sütü içmemelidir. Altın süt faydalı olsa da bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Yanı sıra mide rahatsızlığı olanlara da iyi gelmeyebilir. Bu nedenle altın süt herkese göre değildir. Son olarak altın süt ne kadar tüketilmeli sorusunun ya yanıtını verelim. Altın sütü eğer uykusuzluğunuzu gidermek için içmek istiyorsanız yatmadan yarım saat kadar önce içebilirsiniz. Eğer yağ yakımı ve tokluk hissi için içmek istiyorsanız bu durumda öğle yemeğinden önce içebilirsiniz. Altın süt günde en fazla 1 bardak içilmelidir. Aksi halde aşırı tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Önemli Not: Altın süt ile zayıflayanların yorumları her ne kadar olumlu olsa da elbette altın sütün iyi gelmeyeceği kişiler de olabilir. Özellikle gece yatmadan önce içilen altın süt bazı hassas midelere iyi gelmeyebilir. Altın sütün zararları ile karşılaşmamak için, beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka bir doktora danışmanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar