Faydalı İçecekler
Çam Kozalağı Şurubu (Kozalak Şurubu) Nedir, Faydaları Nelerdir? 06.01.2021

Korona virüs kelimesiyle cümleye giriş yapmak istemezdik zira hepimiz bir hayli yorulduk bu kelimeden. Hala etkilerini hissettiğimiz ancak öte yandan korona virüs aşısının bulunmasıyla yeşerdiğimiz bir dönemdeyiz. Bu dönem öyle bir dönem ki öksürenden kaçar olduk; aksıranlar ise korkulu rüyamız. En ufak bir boğaz karıncalanmasında hepimizin aklında aynı soru belirir oldu; “Acaba korona mıyım?” Normalde umursamayacağımız ya da üzerinde uzun saatler endişelenmeyeceğimiz soğuk algınlığı ya da burun akıntısı en büyük korkumuz haline geldi. Çünkü işin ucunda korona virüs kapmak var. Yine öyle bir dönemdeyiz ki eklem ağrımız olsa, es kaza başımız ağrısa hep ama hep aynı soru beynimizi kemiriyor. Garip bir ruh halinde olduğumuz kesin ancak bir o kadar umutlu olduğumuzu da vurgulamak isteriz. Günün birinde korona virüs tablosu tertemiz olduğunda 2020 yılı bizim için kâbus değil “öğretilerle dolu” bir yıl olarak kalacak, kalmalı da! Sürekli hastalıklardan, griplerden, soğuk algınlıklarından konuşup can sıkmaya gerek yok biraz da işin “şifa”sına odaklanalım. İşte bu noktada son ayların popüler formüllerinden biri olan çam kozalağı şurubu ile tanıştıracağız sizi. Belki duyanınız olmuştur, biz bilmeyenler için bir dosya hazırlamak istedik. İsterseniz önce çam kozalağı şurubu nedir kısaca bir göz atalım sonra alamet-i faikasına doğru bir yolculuğa çıkalım.

Çam kozalağı şurubu nedir?

Çam kozalağı şurubu, kozalak şurubu olarak da biliniyor. Dekor olarak şahane bir görsel şölen sunan çam kozalağı başrol oyuncumuz. Çam ağaçlarının şık ve güzel meyvesi olan kozalağı sofralarımızda pek görmeye aşina değiliz; daha çok dekor amaçlı kullanıyoruz. Ancak bu sefer bu sevimli kozalak bize bir sürpriz yapıyor ve müthiş faydaları ile karşımıza çıkıyor. Konumuz; kozalak şurubu! Kozalak reçeli olarak da geçen kozalak şurubu çok sık karşılaştığımız bir tat değil ancak dünyanın pek çok ülkesinde şifasıyla ün salmış. Hatta yüzlerce yıldır bu şurubun yapıldığını söylemek bile mümkün. Kozalak şurubu, çam kozalağı şurubu, kozalak reçeli gibi farklı isimleri olan bu mucize lezzetin tarifine geçmeden önce dilerseniz faydalarına bir göz atalım evvela. Öyle ya, bu kadar ülkede yıllardır meşhur olduysa vardır bir hikmeti! Madde madde ilerleyelim mi? Haydi…

Öksürüğe doğal çare!

Kış mevsimi eşsiz güzelliklere sahiptir; kar yağışı, yağmur atıştırması, aralardan gülümseyen güneş ve benzeri gibi. Bir de bu eşsiz güzelliklere eşlik eden ses duyulur çoğu zaman; öksürük. Manzaraya yakışmayan bu öksürüğü kesmek kimi zaman ağır ilaçlarla mümkün olurken kimi zaman doğal reçetelerle çözüme ulaşabilir. Şöyle ki… Öksürüğe iyi gelen doğal içecekler ya da öksürüğe iyi gelen yiyecekler diye şöyle bir etrafımıza baktığımızda pek çok reçeteye rastlıyoruz. Bunların içinde belki de en az bilineni çam kozalağı şurubu. Kozalak şurubu için tam bir öksürük savar demek mümkün! Az bir miktarı bile boğazdaki karıncalanmayı bıçak gibi kesebiliyor. Nefesi rahatlatması ve nefes darlığının önüne geçmesi de cabası!

Bağışıklık sistemi mi demiştiniz?

Bağışıklık sistemimiz hayatının en ilgi gördüğü dönemini yaşıyor desek yeridir. Korona virüsten korunmanın yollarına baktığımızda hijyen kuralları, sosyal mesafe ve maske kadar bağışıklık sistemimizi güçlü kılmak da önemli! Hal böyle olunca gelsin portakallar, gelsin greyfurtlar, kiviler. İşte bu vitamin deposu yiyeceklere bir de kozalak şurubunu ekleyelim. Kozalak şurubunun içerisinde bulunan faydalı mineraller sayesinde vücut güçlenir ve hastalıklara karşı kendini koruyabilir. Böylece mevsim geçişlerinde yaşanan gelgitler de bir o kadar kontrol altına alınmış olur.

Akciğerler nefes alsın!

Kozalak şurubunun nefes darlığına iyi geldiği bilinir. Yanı sıra akciğerlerin temizlenmesini sağlar ve bu sayede ferah bir nefes vaat eder. Özellikle astım, bronşit gibi hastalıkların iyileşme sürecine olumlu katkıları olduğu bilinir. Vücuda giren zararlı ve yabancı maddelerin vücuttan atılmasını sağladığı için bedenimiz için iyi bir koruma kalkanı oluşturur özetle.

Stresli misiniz?

Hangimiz değiliz ki? Kimimiz yoğun bir “ayakta durma” savaşı verirken kimimiz var olan düzenimizi korumaya çalışıyoruz. Bugün basit bir trafik sıkışmasının bile vücudumuza stres olarak yansımaya meyilli olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Haliyle stressiz insan yok denecek kadar az. Stres, pek çok hastalığın zemini olabiliyor ve doktorların da “uzak dur” ile başlayan cümlelerinin öznesi niteliğinde. Gelin görün ki uzak durmamız gerektiğini bilsek bile stres yakamızda düşmeyebiliyor. Bu durumda nefes egzersizidir, yogadır, meditasyondur kendimizi rahatlatmanın yollarını arşınlıyoruz. Rahatlamaya yardımcı olan gıdalar da bu arayışımızda en büyük destekçimiz olabiliyor. Özellikle uyku sorunu olanlar için kozalak şurubu hiç de fena durmuyor! Çam kozalağı şurubu rahatlamaya ve sakinleşmeye yarayabilir bu sayede uykuya geçiş de kolaylaşabilir. Denemekte fayda var!
Metabolizmayı düzenleyebilir!

Özellikle kilo vermek isteyenlerin en önemli destekçisi tıkır tıkır çalışan bir metabolizmadır. Ne yazık ki herkesin metabolizması bu kadar hızlı olmayabiliyor ki bu noktada kilo verme durabiliyor. Çam kozalağı şurubu zayıflatır mı? Hayır. Ancak metabolizmayı düzene sokmaya fayda sağlayabilir. Sindirim sistemini düzenleyebilir ve mide ya da bağırsak sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın önüne geçilebilir. 

Saçları mı güzelleştirir?

Gördünüz mü bir çam kozalağı şurubu ile konu nerelere geldi. Sağlıklı ve gür saçlar için çam kozalağı şurubunun etkili olduğu söyleniyor. Yanı sıra ağız içinde ve boğazda oluşan iltihaplanmalara da iyi gelebilir. Kozalak şurubu aynı zamanda vücuda enerji verebilir bu sayede daha dinç sabahlara günaydın diyebilirsiniz. Bu kadar övdükten sonra şimdi dilerseniz işin tarif kısmına geçelim.

Çam kozalağı şurubu tarifi: Kozalak şurubu nasıl yapılır?

Kozalak şurubu tarifi, arama motorlarında çeşitlenebiliyor. Kimi tariflerde içine limon eklenirken kiminde bal ilavesi oluyor. Genel hatlarıyla ele alacak olursak… Kozalakları 24 saat suda bekletin. Aydından aynı suyun içerisinde yarım saat kadar haşlayın. Soğuduktan sonra kozalakları süzün ve üzerine bal ya da pekmez ilave edin. Ardından cam bir şişeye ya da cam kavanoza boşaltın. Işık almayacak bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Dediğimiz gibi tarifler çeşitlidir, siz kendinize ve damak tadınıza en uygun olanı seçip yapabilirsiniz.

Kozalak şurubu zararları

Her ne kadar doğal bir içerik olsa da çam kozalağı şurubunun zararları da vardır. Örneğin çam kozalağı midenize zarar verebilir ve birtakım sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Yanı sıra kronik rahatsızlıkları olanlar ya da ciddi bir sağlık sorunu olanlar, ilaç kullananlar ya da alerjik bünyeler için uygun değildir.  Kozalak şurubu tamamen zararsızdır gibi bir şey söz konusu değildir çünkü bazı bünyelere ciddi zararlar verebilir. Kozalak şurubu tarifini yapmadan ve çam kozalağı şurubunu tüketmeden önce size uygun olup olmadığını mutlaka doktorunuza danışın. Aksi halde fayda sağlamak isterken büyük zararlarla sonuçlanabilir. Kozalak şurubu fiyat detayına gelince. Eğer evde yapmayıp hazır olanlardan satın almak istiyorsanız çam kozalak şurubu fiyatları aldığınız markaya ve içeriğe göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle net bir fiyat vermek pek mümkün sayılmaz.

Benzer Yazılar