Faydalı İçecekler
Sodalı Ayran Zayıflatır mı? Sodalı Ayranın Faydaları Nelerdir? 22.04.2021

İçinde “zayıflama” geçen her şey kilo vermek isteyenlerin radarında olur genellikle. Pandemi kilolarından arınmak ve yaza daha fit bir şekilde girmek için şimdiden çalışmaya başlamakta yarar var. Özellikle karantina kiloları bir hayli can sıkıcı vaziyette. Kimimiz bu evde kaldığımız süreci mutfakta geçirdik, kimimiz her şeye rağmen sağlıklı beslenmeyi bırakmadık. Günün sonunda karlı olan elbette sağlıklı yaşamı hiçbir hayat şartında bırakmayanlar oldu. Peki ya diğerleri? Karantina kiloları denen gerçek hayatımızın tam ortasındayken zayıflama kürleri, detoks kürleri, diyet listeleri ve benzeri gibi listeleri ezberler olduk. Elbette her duyduğumuza da inanmıyoruz. Popüler diyetler, sağlığımızı tehlikeye atabilir çünkü. Burada önemli olan aç kalarak değil sağlıklı beslenerek kilo vermek. Çünkü bu şekilde “diyet “ değil “sağlıklı yaşam” oluyor ve psikolojik açıdan daha rahat etmemizi sağlıyor. Diyet yaparken önemli olan verilen kiloları yağdan vermektir. Detoks kürleri ile kısa sürede çok kilo verilir verilmesine ama bu giden kilolar genellikle ödem olur. Kastan kilo kaybetmemeli, yağdan kilo kaybetmeliyiz. Bu nedenle buna uygun diyet listelerine ağırlık vermeliyiz. Bugün konumuz bir diyet kürü ya da detoks suyu değil. Aslında hepimizin evinde olan, yemeklerimizde sıkça yer verdiğimiz bir içeceğin farklı bir yüzünü ele almak istedik. Daha önce sodalı ayran denemiş miydiniz? Sodalı ayran hakkında bilinmeyenleri sizin için derledik.

Sodalı ayran ne işe yarar?

Ayran, diyet yapanların başlı başına olmazsa olmazıdır. Hem tok tutar, hem gün içinde acıkmayı önler, hem ani açlığı bastırır. Bir de bunlara eşsiz lezzeti eklendi mi diyet yapmak daha kolay olur. Gün içerisinde içeceğiniz bir bardak ayran, açlık krizlerini önleyebilir ya da daha fazla yemenize mani olabilir. Bunun için diyetisyenler genellikle eğer kronik ya da başka bir rahatsızlığınız yoksa ayranı diyet listelerine ekleyebilirler. Ancak altını çizmekte yarar var. Her zaman ayran önerilmeyebilir. Bazı durumlarda şişkinliğe sebep olabilir ya da içerisindeki tuz miktarı tansiyon hastalarına iyi gelmeyebilir vs. Bu noktada içeceğiniz şey bir ayran bile olsa mutlaka kendi bünyeniz ve sağlığınız doğrultusunda içmelisiniz. Gelelim sodalı ayrana. Bugün ayrana biraz da soda katıyoruz. Bu sayede kilo verme işini hızlandırırken vücudumuza farklı farklı faydalar sağlıyoruz. Peki nedir bu faydalar?

Sodalı ayranın faydaları nelerdir?

Soda, diğer gazlı içeceklere oranla daha az kalorilidir. Bu nedenle diyet sırasında aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketilebilir. Sindirime yardımcı olduğu bilinir bu nedenle özellikle sindirim sistemi sorunu yaşayanlar için etkili bir içecektir. Sodalı ayran, birçok rahatsızlığı iyileştirecek kadar etkili bir karışıma sahiptir. Soda özellikle vücudun mineral ihtiyacını karşılar. Bağırsakların rahat etmesini sağlayan ayran ile birleşince de ortaya oldukça etkili bir içecek çıkar. Şekerli içecekler, diyet boyu uzak durulması gerekenlerin başında gelir. Onun yerine sodalı ayran tüketmek daha doğru bir tercih olabilir. Yaz aylarının kapıda olduğu şu günlerde sodalı ayran yine revaçta. Peki nedir sodalı ayranı bu kadar faydalı kılan özellikler şimdi gelin yakından inceleyelim.

1 -      Vücudun mineral ihtiyacını karşılar!

Diyet yaparken bazı vitamin ve mineral açıkları doğabilir. Bunları kapamanın en etkili yollarından biri sodadır. Sodalı ayranın besin değeri yüksektir ve vücudun mineral ihtiyacını karşılar. Yanı sıra terleme yoluyla kaybedilen minerallerin yeniden kazanılması bakımından da önemli etkiye sahiptir.

2 -      Sindirim dostudur!

Diyet yaparken en dikkat edilmesi gereken şeylerden biri düzenli bir sinir sistemidir. Diyet sırasında birtakım sindirim sorunları oluşabilir. Bunu önlemek için sindirim sistemini destekleyen gıdalardan ve içeceklerden yardım almak gerekir. Sodalı ayran bu konuda iyi bir destekçidir. Sodalı ayran neye iyi gelir sorusunun yanıtlarından belki de en önemlisi sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileridir. Eğer yemekten sonra bir şişlik hissediyorsanız 1 bardak sodalı ayran size iyi gelebilir.

3 -      Kalsiyum desteği sağlar

Ayranın yüksek oranda kalsiyum içerdiğini malum. Bu sayede kemik sağlığı da korunmuş oluyor. Sodalı ayran da benzer bir etkiyi gösteriyor, kas ve kemik gelişimini destekliyor. Kalsiyum oranının yüksek olması aynı zamanda bağışıklık sistemini de olumlu etkiliyor.

4 -      Ödem giderici özelliği vardır

Diyet yapanların en büyük sorunlarından biri ödemdir. Diyete harfi harfine uyulsa bile vücut ödem tutabilir. Bunun pek çok nedeni vardır. Örneğin kadınlarda adet dönemi yaklaştıkça vücut ödem tutmaya başlayabilir. Sodalı ayran, ödem için birebirdir. Antioksidan etkisi vardır bu sayede vücudu rahatlatır. Ödemden kurtulmak için etkili bir yöntemdir. Ödem gittikçe zayıflama da görülür.

Sodalı ayran kilo verdirir mi?

Şimdi gelelim en merak edilen sorulardan birini yanıtlamaya; sodalı ayran kilo verdirir mi, sodalı ayran zayıflatır mı? Sodalı ayran içenlerin yorumları genellikle olumlu olur. Şekerli ve asitli yiyecekler yerine sodalı ayranın tercih edilmesi alınan kalori miktarını önemli ölçüde düşürür. Sodalı ayran göbek eritir mi sorusu da merak edilen sorulardan biridir. Sodalı ayranın özellikle göbek çevresinde oluşan yağların daha kolay parçalanmasını sağladığı düşünülür. Elbette hiçbir içecek tek başına mucize değildir. Mutlaka hareketli bir yaşam tarzı ve kişiye özel beslenme programı uygulanmalıdır. Bunun için mutlaka bir uzmandan destek almanızı öneririz. Yanı sıra sodalı ayranı günlük beslenme rutininize eklemeden önce de mutlaka uzmana danışmayı unutmayın.

Sodalı ayran tarifi

Son olarak sodalı ayran tarifi paylaşalım. Sodalı ayran tarifleri kimi zaman limonlu, kimi zaman tuzlu olarak farklı aromalarla lezzetlenebiliyor. 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 şişe maden suyu, ½ limonun suyu ihtiyacınız olan malzemeler. Yapılışı ise oldukça pratik. Yarım limonun suyunu yoğurdun üzerine ekleyin ve ardından yavaş yavaş maden suyunu karışıma ekleyin. Yoğurdu ve sodayı güzelce çırpın ve ayran kıvamını elde edin. İsteğe bağlı olarak limon ya da az miktar tuz da eklenebilir. Üzerine yine isteğe bağlı bir tutam nane de ekleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar