Faydalı İçecekler
Hindistan Cevizi Sirkesi Zayıflatır mı? 05.04.2021

Son yıllarda Hindistan cevizi bir hayli popüler oldu. Kendisi normalde kalorili bir meyve olmasına rağmen yağı ve sirkesi de bir o kadar diyet dostu, bu oldukça şaşırtıcı. Ancak konu diyet olunca şaşırtıcı onlarca şeye rastlıyoruz öte yandan. Örneğin Türk kahvesi spordan önce içildiğinde metabolizma hızlandırmaya yarar, yeşil çay ödem atmak için birebirdir ve benzeri gibi. Eskinin sağlıksız “aç kalarak zayıflama” yöntemi, şimdinin sağlıklı ve ara öğünlü “sık sık az az ye” mantığı… Hepsinin temelinde sağlıklı zayıflama var. Bazı takviyeler de bu sağlıklı yaşam sürecimizi destekliyor. Elbette hiçbir çay, hiçbir meyve ya da yiyecek başlı başına zayıflatmaya yaramaz. Hepsi sadece birer destekten ibarettir. Sabahları aç karna sirke içmek metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeyi destekler ancak yalnızca aç karna sirke içilerek kilo verilmez. Yani işin özü her yöntem mutlaka sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır, bütünü değildir. Hindistan cevizi ile devam edelim. Bundan yıllar önce uzaklardan gelen bir tropikal meyveden ibaretti. Hindistan cevizi meyvesini bulmak başlı başına bir sorundu zaten çünkü bulmak neredeyse imkânsızdı. Sonra işler değişti ve artık tropikal meyveler marketlerde, evimizde yerini alır oldu. Eskiden mango, ananas, avokado ve benzeri yiyecekleri bulmak imkânsızken artık soframızda hatta kahvaltılarımızda bile kendilerine yer buldular. Özellikle ananas meyvesi ödemi atması bakımından diyet yapanların da vazgeçilmez meyvesi haline geldi. Bugün konumuz Hindistan cevizi. Daha önce Hindistan cevizi yağının faydalarından bahsetmiştik bu sefer ise pek bilinmeyen Hindistan cevizi sirkesini ele alacağız. Hindistan cevizi yağının faydalarını okumak için aşağıdaki linke TIKLAYIN.

https://www.fitolsam.com/blog/hindistan-cevizi-yaginin-faydalari

Hindistan cevizi sirkesi nedir? Hindistan cevizi sirkesi nasıl yapılır?

Bugün ise konumuz Hindistan cevizi sirkesi. Daha önce pek çok farklı sirke türüne rastlamıştık. Örneğin alıç sirkesi son yılların popüler sirkelerinden biri. Metabolizma hızlandırdığı ve kilo vermeyi desteklediği söyleniyor. Hindistan cevizi sirkesi ise yeni yeni hayatımızda yerini aldı. Diğer sirkelere göre Hindistan cevizi meyvesinin verdiği aroma daha yumuşak. Yani elma sirkesi, üzüm sirkesi gibi keskin tatlara nazaran çok daha hafif bir formda. Hindistan cevizi sirkesi Güneydoğu Asya ve Hint mutfağının gözdelerinden. Bulanık ve beyaz bir görüntüsü var yani diğer sirkeler gibi şeffaf bir yapıda değil. Hindistan cevizi sirkesi yapmak için ortalama 1 sene beklenir. Hindistan cevizi ağaçlarının çiçek özlerinin 1 yıl boyunca fermente edilmesiyle elde edilir. Tadı adı gibi keskin değildir. Faydaları da bir o kadar fazladır. Çorbalara ya da sıcak yemeklere eklendiği zaman yemeğinin tadını direkt tatlılaştırır. Sirke gibi ekşimsi bir tat bırakmaz. Bulanık ve beyaz görünümü vardır elma sirkesine göre daha bulanık bir yapıdadır özellikle. Hindistan cevizi sirkesi pek çok alanda kullanılır; salata için enfes bir sos olabildiği gibi marine işlemlerinde de kullanılır. Sağlıklı kilo verme, sindirimi iyileştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi göz dolduran faydaları olduğu bilinir. Şimdi gelin bu faydalara kısaca değinelim. Ancak öncesinde şunu söylememiz gerekir ki bu faydalar, araştırmalardan ibarettir yani bilimsel bir kanıt niteliği taşımayabilir.

Hindistan cevizi sirkesinin faydaları

Hindistan cevizi başlı başına bir fayda aslında. Evet, ne yazık ki kalorisi hatırı sayılır derecede yüksek. Ancak yağı ve sirkesi de bir o kadar diyet dostu. Örneğin Hindistan cevizi yağını Türk kahvesinin içine az miktar katarsanız metabolizmayı hızlandırdığı söylenir. Tabi bu konu tartışmalara da açık. Örneğin bazı uzmanlar Hindistan cevizi yağı ve Türk kahvesi arasında iyi bir iletişim olduğunu savunurken bazı uzmanlar da Hindistan cevizi yağının Türk kahvesi gibi sıcak içeceklere eklenmemesi gerektiğini düşünüyor. Sebebi de Hindistan cevizi yağının sıcak ile temasa geçmesi neticesinde trans yağa dönüşme olasılığı. Bu konu tartışmaya açık ancak elbette Hindistan cevizi yağının diğer faydalarını da gölgelemiyor. Ele sürüldüğünde eli yumuşatır, saça sürüldüğünde saçı parlatır… Saymakla bitmeyen Hindistan cevizi yağının bir de sirkesi var şimdi gündemimizde. Hindistan cevizi sirkesinin mucizevi faydaları ile devam edelim.

1 -      Özsuyu bir vitamin deposudur

Araştırmalara göre Hindistan cevizi sirkesi tam bir besin deposu. Çünkü Hindistan cevizi sirkesi yapımında kullanılan özsu C vitamini ve potasyum bakımından oldukça zengin. Aynı zamanda bu özsuyun içinde manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller de bulunuyor. Bu de Hindistan cevizi sirkesini tam bir vitamin deposu yapıyor.

2 -      Kan şekerini dengeleyebilir

Hindistan cevizi sirkesinin, kan şekeri seviyelerinin düşmesine yardımcı olduğu söylenir. Özellikle tip 2 diyabetlere karı koruyucu bir besin olabilir. Elma sirkesinde olduğu gibi Hindistan cevizi sirkesinde de asetik asit mevcuttur. Bu madde, sirkenin temel bileşenidir. Yapılan bazı araştırmalara göre asetik asit, karbonhidrat zengini bir yemeğin ardından kan şekerindeki yükselmeleri azaltıyor. İnsülin hassasiyetini de önemli oranda iyileştirdiği düşünülüyor. Hindistan cevizi sirkesinin kan şekerini düşürücü özelliği özellikle yemeklerle birlikte tüketildiğinde devreye giriyor.

3 -      Kilo vermeyi destekleyebilir

Hindistan cevizi sirkesi kilo verdirir mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Hindistan cevizi sirkesi fazla kiloları vermede yardımcı olabilir. Tok tutma özelliği bilinir. Ancak kalorisizdir demek doğru olmaz çünkü dediğimiz gibi Hindistan cevizi meyvesi zaten kalorilidir. Hindistan cevizi sirkesinin iştahı azalttığı söyleniyor. Yanı sıra yağ yakıcı etkisi de olabilir. Yemeklere az miktar Hindistan cevizi sirkesi katmak, tokluğun daha fazla olmasına yardımcı olabilir. Hindistan cevizi sirkesinde bulunan asetik asit, açlığı azaltabilir ve tokluk hissini arttırabilir. Bu da kilo verme sürecinde size olumlu katkı sağlar.

4 -      Kalp sağlığına iyi gelebilir

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi Hindistan cevizi sirkesi, Hindistan cevizi ağacının çiçek özlerinden elde edilir ve kullanılan bu özsu oldukça faydalıdır. Bu özsuda yer alan potasyum, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Potasyumun tansiyonu düşürdüğü ve kalp hastalıklarına iyi geldiği bilinir. Bu sayede Hindistan cevizi sirkesinin de kalp dostu olduğunu söylemek mümkündür.

5 -      Bağırsak sağlığını korur

Hindistan cevizi sirkesi, probiyotik bir üründür çünkü Hindistan cevizi ağacında bulunan çiçek özlerinden elde edilmiştir. Bu özelliği ile bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlarken zararlı bakterilerin de yok olmasına katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sürecinin daha kolay ve sağlıklı işlemesine yarar. Sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesinde etkili rol oynadığı düşünülür.

Hindistan cevizi sirkesi nasıl tüketilir?

Hindistan cevizi sirkesi tüketmenin farklı yolları vardır. Çorbalara ya da yemeklere katıldığında tatlımsı bir tat verir. Salata sosu ya da marine için de lezzetli bir alternatiftir. Su ile yumuşatılarak sabah aç karna ya da akşam yatmadan önce de 1 çay kaşığı kadar tüketilebildiği söylenir. Ancak asitli bir yapısı olduğu için aç karna içmek birtakım mide sorunlarına yol açabilir.

Hindistan cevizi sirkesinin zararları

Elbette her şeyde olduğu gibi Hindistan cevizi sirkesinde de birtakım zararlar söz konusu olabilir. Mide rahatsızlığı ya da kronik hastalıkları bulunan kişilerde faydadan çok zarar getirebilir. Hindistan cevizi sirkesini doğrudan içmen yemek borusuna ve diş minesine zarar verebilir bu nedenle eğer sirke olarak tüketilecekse mutlaka su ile inceltmek gerekir. Hindistan cevizi sirkesi tansiyonu düşürebilir. Hindistan cevizi sirkesi genel olarak faydalı ve güvenli sirke çeşitlerindendir ancak her bünyede olumlu sonuçlar doğuracağı garanti değildir. Bu nedenle Hindistan cevizi sirkesinin beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuzun fikrini ve onayını almanız gerekir. Aksi halde yarardan çok zarar görme olasılığınız vardır.

Son olarak Hindistan cevizi sirkesi fiyatı hakkında da konuşalım. Marketlerde Hindistan cevizi sirkesi farklı fiyatlarda satılır. Eğer marketten almak istemiyorsanız evde Hindistan cevizi sirkesi tarifi de yapabilirsiniz. Hindistan cevizi sirkesi evde nasıl yapılır sorusunun yanıtını için birden fazla tarif mevcuttur.

Benzer Yazılar