Faydalı İçecekler
Zayıflatan Sebze Suları 25.11.2021

Özellikle diyet döneminde sebze sularının gücünden fazlasıyla yararlanıyoruz. Sadece kilo vermede değil sağlıklı yaşamı korumada da oldukça etkili olan sebze suları son yıllarda daha da popülerleşmeye başladı. Artık taze meyve ve sebze sularını kendimiz evde yapabildiğimiz gibi dışarıdan da alabiliyoruz. Hal böyle olunca sebze sularına erişmek de kolay ve pratik oluyor. Konu zayıflama olunca pek çok içecek günümüze giriyor; ödem atma özelliği bilinen yeşil çay ya da kiraz sapı çayı, toksinleri arındıran zencefil suyu, tokluk hissi veren tarçın suyu ve benzeri gibi birçok aromalı su hayatımızda yerini aldı. Sebze ve meyveler, en güçlü vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Sadece posalarını yemek değil sularını içmek de pek çok fayda sağlar. Özellikle yağ yakan sebze suları ya da kilo verdiren sebze suları son yıllarda bir hayli revaçtadır. Bu besinleri yiyerek tüketmek ne kadar faydalıysa sularından da yararlanmak bir o kadar önemlidir. Bazı sebze sularını yağ yakma  üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Yağ yakan, kilo vermeye yarayan, sağlıklı yaşamı destekleyen, vitamin ve mineralleri doğal yollarla almamıza imkan sunan sebze ve meyve sularından birkaçını sizin için araştırdık.

1-      Havuç suyu

Havucu tüketmenin en sağlıklı yollarından biri onu çiğ olarak ya da biraz limon suyu ilave ederek yemektir. Ancak konu kilo verme olunca devreye havucun suyu da girer. Havuç suyunun yağ yaktığı düşünülür. Havuç, kalori değeri düşük bir sebzedir öte yandan besleyicidir. İçeriğindeki lifler uzun süre tok kalmayı sağlar ki diyet sırasında tok kalmak çok önemlidir çünkü diyeti bozduran şeylerin başında önlenemez açlık gelir. Açlığı ne kadar dizginlersek, diyete o kadar sadık kalırız. Bu noktada tok tutan meyveler, tok tutan sebzeler oldukça fayda sağlıyor. Havuç suyu hazırlarken içine konan yarım portakal ve biraz da zencefil, havuç suyunun lezzeti başka bir noktaya yaşıyor üstelik zencefilin de işin içine girmesiyle havuç suyu daha da faydalı bir hal alıyor. İçerdiği vitamin ve lifler sayesinde havuç suyu, diyet yapanların vazgeçilmez sularından biri oluyor. Öte yandan havucun şeker oranını da hesaba katmakta yarar var elbette. Diyette her şeyi sınırsız bir şekilde tüketmek doğru olmayacaktır. Havuç suyunu da aşırıya kaçmadan tadında tüketmek daha fayda sağlayacaktır.

2-      Salatalı suyu

Yağ yakan sebze suları, kilo verdiren sebze suları derken pek çok sebze suyunun faydası ile tanışıyoruz. Salatalık, diyet yapanların en sevdiği yiyeceklerden biridir çünkü masumdur. Özellikle gece acıkmalarında salatalık devreye girer. Yüksek oranda su içeriği olduğundan, zararsız yiyeceklerden biri olarak hayatımızdaki yerini korur. Salatalığın sadece kendi değil, suyu da oldukça yararlıdır. Salatalık suyu, diyet sırasında içilebilen sulardandır. İçeriğinde lif vardır bu sayede tokluk hissi verir. Salatalık suyu, yağ yakan sebze ve meyve suları arasında yer alır. Bir suyun içine salatalık, zencefil ve limon katıp bir süre beklettiğinizde şahane bir detoks içeceği elde etmiş olursunuz. Üstelik bu içecek, yağ yakımını da destekleyecektir.

3-      Nar suyu

Nar, aslında korkuyla yaklaşılan meyvelerden biridir. Şeker oranının yüksek olması bir soru işareti doğurabilir. Nar suyu yağ yakan, kilo verdiren meyve sularından biridir. Polifenol gibi etkili antioksidanlar içerir. Nar suyunun metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ yakımını desteklediği düşünülür. Yanı sıra nar suyu iştahı bastırabilir ve bu sayede tokluk hissi yaratabilir. Nar suyu yalnızca yağ yakımını hızlandırmada değil iyi bir cilt bakımında da etkilidir. İçerdiği maddeler sayesinde cildi yeniler ve parlaklık kazandırır. Nar, her diyette verilen bir meyve değildir bu nedenle doktor kontrolünde ve uygun görülen miktarlarda tüketilmelidir.

4-      Lahana suyu

Diyet denince akla ilk gelenlerden biri lahanadır. Hatta lahana diyeti bir dönemler oldukça popülerdi. Yağ yakan, kilo verdiren sebze sularından biri de lahana suyudur. Lahana suyunun metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ yakımını arttırdığı düşünülür. Lahananın bol miktarda lif içermesi, tokluk bakımından önemlidir. Öğünlere lahana eklemek, bir süre tok kalmayı sağlarken lahananın suyunu tüketmek de benzer bir etki sağlayacaktır. Aynı zamanda güçlü antioksidanlar içerir. Bu sayede sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. Lahana suyunun çok lezzetli olduğunu söylersek pek de doğru olmaz ancak içine limon ya da havuç suyu karıştırılarak daha içilebilir bir lezzet elde edilebilir.

5-      Yeşil sebze suları

Son yıllarda popülerliği bir hayla fazla olan yeşil sulardan da bahsetmeden geçmeyelim. Yeşil sular genellikle maydanoz, salatalık ve benzeri gibi yeşil sebzelerin sularından elde edilir. Tansiyonu zaman zaman tetiklediği için herkese göre olmayabilir. Bu nedenle yeşil sebze sularından özellikle maydanoz suyunu tüketirken dikkatli olmanızda yarar olacaktır. Evet, maydanoz özellikle ödem atmada çok etkilidir ancak tansiyona olumsuz etkide bulunabilir. Bu nedenle maydanoz suyu tüketirken dikkatli olmakta yarar vardır.

6-      Pancar suyu

Zayıflatan sular denince akla gelenlerden biri de pancar suyudur. Pancar suyu, limon ve az miktar tuz ile hazırlanan içecek kilo vermeyi destekleyebilir. Lif içeriğinin yüksek olması sindirim sistemini düzenlemeye yarar  bu sayede diyette yaşanan en büyük sıkıntılardan biri olan sindirim zorluğu da önemli ölçüde giderilmiş olur.

7-      Karpuz suyu

Faydalı meyve sularından biri olan karpuz suyu ile yazımızın finalini yapalım. 1 kase karpuz, biraz tuz ve birkaç nane yaprağı ile hazırlanan karpuz suyu oldukça sağlıklı olacaktır. Karpuzun zaten büyük bir kısmı sudan oluşur. Bu da kilo vermede önemli bir destekçidir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olması bakımından da önemlidir. Enerji kaybını önler bu sayede spor yaparken daha dinç hissedilebilir. Karpuz sağlıklı meyvelerden olsa da diyet sırasında belirli ölçüyü aşmamak gerekir. Neticede meyve de bir şekerdir ve fazla tüketildiğinde kilo artışına neden olabilir. Karpuz ve kavun gibi meyveler diyet sırasında tüketilebilir ancak porsiyon kontrolü çok önemlidir. Fazla tüketildiğin de kilo sorununa yol açabileceğinden her şey mutlaka ölçülü olmalıdır.

Önemli Not: Sebze suları her ne kadar doğal içerikli ürünler olsa da elbette kendi içlerinde birtakım zararları olabilir. Diyet listenize ya da beslenme rutininize sebze sularını eklemeden önce doktorunuza danışmayı ihmal etmemenizde yarar olacaktır.

Benzer Yazılar