Faydalı İçecekler
Tarçınlı Su Zayıflatır mı? Tarçınlı Su Ne İşe Yarar? 16.01.2021

Detoks suları hayatımızı nasıl kolaylaştırdı değil mi? Maydanoz kürleri, yeşil çaylar, kiraz saplı çaylar, zencefilli salatalıklı sular vs. derken karşımıza onlarca detoks içeceği çıkıyor. Eskiden sadece maydanozun ödem attığını bilir ve uygulardık ancak günümüzde her alanda öyle büyük değişimler yaşanıyor ki bu değişimler yediklerimize içtiklerimize kadar sirayet ediyor. Öncelikle detoks suyu nedir kısaca tanımlayalım. Bazen vücudu şaşırtmak gerekir. Adet dönemi sonrası ödemleri, fazla tuz tüketimi sonrasında şişen vücut, alınan ekstra kilolar, stres, yorgunluk ve hatta uykusuzluk derken karşımıza pek çok ödem nedeni çıkabiliyor. Ödemler sadece belirli başlı nedenlere bağlı değildir, uykusuzluk bile bir ödem nedenidir. Detoks suları genellikle vücuttaki ödemi atmak ve vücudu arındırmak için yapılır. Kimi zaman hedef kilo vermektir kimi zaman ödemden kurtulmak ya da vücuda bir nefes molası vermek. Detoks suları çeşitli aromalarda yapılabilir. Her gün detoks suyu içmek sağlığı olumsuz etkileyebilir bu nedenle sürekli detoks yapılmaması gerekir. Bahsettiğimiz gibi ödem ya da arınma amaçlı detoks suları tüketilebilir ki onda da mutlaka doktorun onayı gereklidir. Örneğin limon, salatalık ve maydanozlu detoks suyu en bilinen detoks sularındandır ancak limonun tansiyonu düşürücü etkisi vardır ve çok içilirse baş dönmesi yapabilir. Bu ve bunun gibi pek çok yan etkisi bulunan detoks sularını doktor gözetiminde tüketmek en sağlıklısı olacaktır. Gelelim bugün konumuza… Şunu biliyoruz ki artık detoks suları oldukça geniş bir yelpazede. Zencefilli de yapılıyor, salatalıklı da, tarçınlı da. Özellikle tarçınlı su son dönemlerde bir hayli revaçta. Peki, nedir tarçınlı suyu bu kadar önemli kılan gelin kısaca bir göz atalım.

Tarçınlı su ne işe yarar?

İddiası büyük olan tarçınlı su eğer düzenli olarak tüketilirse haftada 5 kiloya kadar verdirebiliyor. Tabi bu kişiden kişiye de değişiklik gösteriyor. Yiyeceklere lezzet katan ve en sevilen baharatlardan biri olan tarçınlı su yağ yakma konusunda bir hayli iddialı. Metabolizmayı hızlandırdığı söylenen tarçınlı su ile zayıflamak mümkün. Tarçınlı suyun pek çok faydası var. Öncelikle vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasını sağlıyor ki korona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde enfeksiyonlara karşı dirençli olmak en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri. Tok tutucu özelliği var bu sayede iştahı kontrol altına alıyor. Metabolizmayı hızlandırıyor aynı zamanda tatlı krizlerini de önlüyor. Kan basıncını kontrol altına alırken insülin hormonuna karşı da duyar sağlıyor. Açlık kan şekerini düşürmeye yarıyor. Bakteri ve mantar enfeksiyonlarıyla mücadele etmeye yardımcı oluyor. Kadınlarda adet dönemi sancısı oldukça ağır olabiliyor. Tarçınlı suyun adet öncesi sendromuna da iyi geldiği söyleniyor. Aynı zamanda adet ağrılarının azalmasını da sağlıyor. Baş ağrısı ve migren belirtilerini de hafifletiyor. Antioksidan içeriği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yorgunluk ve halsizlik için de birebir. Aynı zamanda romatizmal hastalıklara yakalanma riskini de azalttığı söylenir. 

Tarçınlı suyun faydaları nelerdir?

Yukarıda yazdıklarımıza ek olarak tarçınlı su daha pek çok faydayı barındırır içerisinde. Yağ yakıcı bir özelliği vardır bu sayede kilo vermek isteyenlerin önemli destekçilerindendir. İltihaplanmalara iyi gelir özellikle boğazda oluşan iltihaplar için doğal bir reçetedir. Gözenekleri sıkılaştırdığı söylenir. Tarçınlı su aynı zamanda tonik olarak da kullanılabilir. Evde kaldığımız ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmadığımız şu karantina günlerinde tatlı krizleri yaşıyor olabiliriz. Hatta bu krizlerin sonu genellikle mutfakta da bitiyor olabilir. İşte bu aniden gelen tatlı krizleri için tarçınlı su oldukça etkili. Kan şekerini bastırıyor bu sayede tatlı tüketimi isteği büyük ölçüde azalmış oluyor. Tarçınlı su aynı zamanda hafızayı da güçlendirir.

Tarçınlı su zayıflatır mı?

Konu tarçınlı su olunca arama motorunda pek çok soruya rastlamak mümkün; tarçınlı su zayıflatır mı, limonlu tarçınlı su içmek zayıflatır mı,  tarçınlı su ile haftada 5 kilo, ödem atmak için tarçınlı su ve daha pek çoğu… Tarçınlı su diyetini duyan herkesin en merak ettiği şeylerin başında tarçınlı suyun ne kadar zayıflattığı gelir. Keskin bir baharat olan tarçın, su ile karıştırıldığında kilo vermek konusunda etkili olabilir. Tarçın, yağ yakımını hızlandırır ve sindirim sistemini düzenler. Yanı sıra metabolizmayı hızlandırır ve bu sayede kilo verme süreci hız kazanır. Hiçbir içecek ya da yiyecek tek başına kilo verdirmez bunu da unutmamak gerekir. Örneğin kiraz sapı çayının ödem attırarak kilo verdirdiği bilinir ancak sadece çay içerek kilo verilmez. Kilo vermenin anahtarı sağlıklı beslenme ve hareketten geçer. Eğer günlük yaşantımızda yediklerimize dikkat etmezsek ve seçimlerimizi sağlıksız gıdalardan yana kullanırsak içeceğimiz bir yudum çay bizi kurtarmayacaktır baştan söyleyelim. Evet, tarçınlı suyun zayıflatıcı etkileri olabilir ancak mutlaka sağlıklı beslenmenin yanında tüketilmelidir. Sağlıklı beslenme ve hareket haricinde ancak bir destekleyici niteliğindedir. Tarçınlı sudan başlı başına bir mucize beklememek gerekir.

Tarçınlı su ile haftada 5 kilo verilir mi?

Bu sorunun yanıtı tamamen kişiden kişiye bağlı olarak değişecektir. Ayrıca bu kadar kısa sürede bu kadar çok kilo vermek sağlıklı olmayabilir. Burada önemli olan kısa sürede çok kilo vermek değil uzun sürede “kalıcı” kilo vermektir. Bu tarz detoks suları genellikle ödem atmaya ve vücudu arındırmaya yarar. Önemli olan verdiğimiz kiloları kastan değil yağdan vermektir. Yağdan kilo vermenin tek yolu da sağlıklı beslenmedir. Şimdi gelelim tarçınlı suyun nasıl hazırlandığına.

Tarçınlı su nasıl hazırlanır?

Tarçınlı suyun hazırlanışı oldukça pratiktir çünkü tarçın ve sudan başka bir malzeme zaten yoktur. 1 bardak su ve bir çay kaşığı tarçın işinizi görecektir. Bir tencerenin içerisine su ekleyin ve kaynatın; kaynadıktan sonra bir çay kaşığı ya da bir adet çubuk tarçını suya ilave edin. Karışımın ılınmasını bekleyin. Öğünlerden önce tüketilebilir. Tarçınlı su uzun süre içilmemelidir birkaç gün boyunca sağlıklı bir beslenme programına ek olarak tüketilebilir. Amaç iştahı azaltmaktır.

Tarçınlı suyun zararları nelerdir?

Her ne kadar çok faydası olsa da zararları da bir o kadar vardır. Tüm besin maddelerinde olduğu gibi tarçınlı su tüketiminde de birtakım yan etkiler görülebilir. İlaç kullanan insanların tarçınlı su içmesi doğru değildir. Özellikle yüksek tansiyon hastalarının tarçınlı su tüketimine dikkat etmesi gerekir. İlacın etkisini arttırabilir ve tansiyonun aşırı derecede düşmesine neden olabilir. Tarçınlı su aynı zamanda kan şekerinin düşmesine de neden olabilir. 

Önemli Not: Tarçınlı su içerek vücudunuza fayda sağlamak isterken tam tersi bir etkiyle sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz. Özellikle uzun süre içmek, fazla ve bilinçsiz tüketmek pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Bu nedenle tarçınlı su diyetini uygulamadan önce hatta tarçınlı su içmeden önce mutlaka doktorunuza danışın ve onayını alın. Aksi halde tarçınlı su içmek sağlığınızı bozabilir.
 

Benzer Yazılar