Faydalı İçecekler
Maden Suyunun Faydaları Nelerdir? Maden Suyu ve Soda Arasındaki Fark Nedir? 16.01.2021

Asitli içeceklerin müptelası olduğumuz yıllar geçiriyoruz. Sıfır şekerli ya da şekersiz olanlarla avunuyoruz ancak gerçeğin böyle olmadığını da biliyoruz. Asitli içeceklerin önce vücudumuza sonra diş minemize kadar verdiği zararları göre göre kimi zaman bile isteye kendimize bunu yapabiliyoruz. Oysa daha masum olanlara yönelsek hem sağlığımızı koruyabileceğiz hem de kalorili içecekleri içmenin verdiği pişmanlık hissini yaşamayacağız. Korona virüs salgınını doruklarda yaşadığımız bir süreçteyiz. Korona virüs aşısının bulunmasıyla biraz da olsa rahatlamış olsak da bu salgının hala şiddetli bir şekilde devam ettiği de aşikâr. Uzmanların önerileri doğrultusunda evlerimizde kalmaya devam ediyor mümkün mertebe kalabalık ortamlardan uzak duruyoruz. Bunu sadece kendi sağlığımızı korumak için değil tüm insanlık adına yapıyoruz. Çünkü evden çıkmayıp tedbirlere uyduğumuz her gün hiç tanımadığımız birinin sağlığını da korumuş oluyoruz. Korona virüs belirtileri bizde olmayabilir ancak taşıyıcı olmadığımız anlamına gelmez bu durum. Bu nedenle uzmanların söylediklerine harfiyen uymak, kendimize ve başkalarına yapacağımız en büyük iyilik olacaktır. Korona virüs özellik kış mevsiminde zirvesini gördü. Bunun şüphesiz en önemli sebeplerinden biri bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu anı kollaması! Bağışıklık sistemimizi güçlü kılmak sadece korona virüsten değil pek çok hastalıktan bizi koruyacaktır. Örneğin dudağımızda çıkan basit bir uçuk bir bağışıklık sistemimiz ile ilgili bize bazı sinyalleri veriyor olabilir. Bağışıklık sistemimizin düşme ihtimali olduğunu işaret eden durumlardan biridir dudak uçuğu. Bu, verebileceğimiz en basit örnekti aslında. Bugün konumuz faydaları çok bilinmeyen ancak bağışıklıktan cilt sağlığına, kilo vermeden yağ yakımına kadar pek çok faydası bulunan maden suyu. Maden suyu hakkında bilgiler vermeye geçmeden önce maden suyu nedir ve maden suyu nasıl elde edilir kısaca bir göz atalım. Bu arada maden suyu ile soda birbirine en çok karıştırılan ikililerden de biridir aynı zamanda. Yazımızın detaylarına geçmeden önce bu farka da değinelim.

Maden suyu nedir? Maden suyu ve soda arasındaki farklar nelerdir?

Mineralli maden suyu yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan bir yeraltı suyudur. Doğal yapısında radyoaktif elementlere sahiptir. Mineralli maden sularının oluşumu da tam bir doğa olayıdır. Yağmur ve kar gibi yüzey suları, yüzeylerdeki çatlaklardan derinlere sızar. Yeryüzünün derinliklerine doğru süzülen bu sular, rezervuar olarak adlandırılan bir hazne kayaçta depolanır. Burada basınç ve sıcaklık etkisiyle sular yukarıya doğru hareket ederek kaynak şeklinde yüzeye çıkar. Yukarıya çıkarken kayaçlardaki farklı mineralleri de toplar bu sayede mineralli maden suyu oluşmuş olur. Mineralli maden suları oldukça bol miktarda minerale sahiptir bu da onları diğer sulardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. Soda ile maden suyu arasındaki fark da budur. Soda bu mineralleri içermez. Maden suyu yerin derinliklerinden çıkar. İçilebilir nitelikte olan herhangi bir suya karbondioksit eklenirse soda elde edilmiş olunur. Yani maden suyu gibi derin katmanlardan oluşan bir su değildir. Maden suyu mineral bakımından çok zengindir ancak soda herhangi bir mineral içermez. Maden suyu ve soda arasındaki farkı anlattıktan sonra şimdi gelelim maden suyunun faydalarına. Elbette tek faydası yoğun oranda mineral içermesi değildir, daha pek çok faydası bulunur ki bunlar sayesinde insan vücuduna oldukça fayda sağlar.

Maden suyunun yararları nelerdir?

Sıvı ihtiyacımızı karşılamak için önemli olan şey doğru kaynakları kullanmamızdır. Ter atarak çok sayıda elektrolit kaybederiz ve bunları dengelemek için sıvı takviyelere ihtiyaç duyarız. Bu noktada en faydalı içeceklerden biri maden sularıdır. Maden suyu, dengeli mineral ve elektrolit desteği ile bize büyük fayda sağlar. Şimdi gelin başlıklar halinde inceleyelim.

Sindirim dostudur!

Dışarıda çıkıp özgürce yürüyebileceğimiz ya da spor salonlarında saatler geçirebileceğimiz bir süreçte değiliz. Bu nedenle sporumuzu mümkün mertebe evde yapmaya ya da elimizden geldiğince çok hareket ederek yediklerimizi sindirmeye çalışıyoruz. Ancak yemekten sonra gelen rehaveti ne yazık ki çoğu zaman engelleyemiyoruz. Hal böyle olunca hazım ve sindirim sorunları meydana çıkıyor. Maden suyu bu noktada devreye giriyor. Böbrekleri, idrar yollarını ve mideyi koruyan maden suyu tam bir sindirim dostudur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını desteklediği gibi kabızlık sorununa da iyi gelir. Ağır akşam yemeklerinden sonra içilen maden suyu, hazım konusunda önemli bir destekçidir.

Kemik sağlığını güçlendir

Maden suyu ve kemik sağlığı arasında nasıl bir bağlantı olduğu merak konusu. Ancak araştırmalar gösteriyor ki kemik yapısını güçlendirmek için maden suyu şahane bir kaynak. Özellikle yetişme çağındaki çocuklarda ve kadınlarda kemik yapısının güçlendirilmesi için oldukça yararlıdır. Maden suyu en önemli minerallerden biri olan kalsiyum kaynağıdır. Vücuttaki kemik, diş ve benzeri gibi dokulara büyük fayda sağlar. Günde bir bardak maden suyu içmek, günlük kalsiyum ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacaktır. Ayrıca kemikleri güçlendirdiği için osteoporozdan da korur. 

Kilo kaybını destekler

Maden suyu ile ilgili şok bir fayda daha; kilo kaybına yardımcı olur! Evde kaldığımız süre boyunca yaptığımız ekmeklerin, keklerin ve böreklerin bedelini çok ağır ödediğimiz bir yaz dönemi geçirdik, itiraf edelim. Bir dahaki yaza aynı bedelleri ödememek için kolları sıvamanın tam vakti. Maden suyu yüksek oranda sülfat, bikarbonat iyonları içerir bu sayede vücuttaki yağı metabolize eder. Yağ yakma konusunda önemli bir destek sağlar. Aç hissettiğimiz anlarda çoğu zaman susuz kalmış olabiliyoruz. Eğer açlığın nedeni susuzluksa bu durumda maden suyu şahane bir çözüm. Bir bardak su ya da maden suyu içmek kilo kontrolü açısından önemlidir. Maden suyu zayıflatır mı sorusunun yanıtı da beraberinde yapılan dengeli beslenmeden geçer. Hiçbir içecek ya da yiyecek tek başına zayıflatmak için yeterli değildir beraberinde mutlaka sağlıklı ve dengeli bir beslenme gerektirir.

Cilt sağlığını korur

Kış mevsiminin gelmesiyle kuruyan cildimiz, ellerimiz, dirseklerimiz derken susuz çöle dönebiliyoruz. Bu nedenle öncelikli olarak mevsim gözetmeksizin su içmek şarttır. Maden suyu içmek de cildi maden suyuyla temizlemek de oldukça faydalıdır. Burada önemli olan hijyenik şartlarda üretilen doğal bir maden suyu kullanmaktır. İçerisinde birçok bileşen olan maden suyu cilt dostudur. Maden suyu aynı zamanda tonik olarak da kullanılabilir. Cildi temizlemek için oldukça etkilidir.

Yağ oranını dengeler

Vücuttaki yağ oranını dengeleyen maden suyu, kötü kolesterol üretimini de engeller. Kötü kolesterol yağ dokularına ve kılcal damarlara konuşlanır. Kılcal damarları daraltınca da kalp krizini arttıran kan basınını arttırır. Bu noktada ciddi sağlık sorunları doğar. Maden suyu, kılcal damarlarda kolesterol büyümesini ve birikimini engeller bu sayede vücudumuza sandığımızdan daha büyük faydalar sağlar.

Ödemle baş eder

Özellikle kadınların adet günlerinde oluşan ödem kimi zaman kâbus olarak günümüze çökebilir! Ödem yüzünden hissedilen şişlik de psikolojiyi bozmaya birebirdir. Maden suyu kadınlar için özellikle önemlidir. Cilt sağlığını korumasının yanı sıra regl dönemlerinde oluşan ödemi de hafifletir. Yani maden suyu kilo kaybını destelemekle kalmaz aynı zamanda ödem konusunda da önemli destekçilerden biridir.

Maden suyunun zararları nelerdir?

Bu kadar faydasından bahsettik ancak zararlarından da söz etmeden olmaz. Her zaman söylediğimiz gibi “azı karar, çoğu zarar” mantığı her yerde işlemeye devam ediyor. Evet, maden suyu oldukça sağlıklı bir sudur ancak fazla kullanımı da bir o kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İçeriğinde sodyum bulunu yani tuz içeriğine sahiptir. Bu nedenle aşırı tüketilirse tansiyon, böbrek hastalıkları ve mide problemlerine yol açabilir. Kalp, tansiyon ve böbrek hastalığı bulunanların uzak durması gereken içeceklerden biridir. Maden suları, farklı oranlarda mineral içeriklerine sahiptir yanı her maden suyu aynı oranda mineral taşır denemez. Bu nedenle maden suyu seçerken mutlaka içeriğini dikkatle okumak gerekir. Maden suyunun olası zararlarından korunmak için özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin, içmeden önce doktoruna danışmasında yarar olacaktır. Herkesin bünyesi farklıdır, birine iyi gelen ötekine gelmeyebilir bu nedenle en doğru bilgi için mutlaka doktorunuza danışarak hareket etmenizde fayda var. Günde ne kadar maden suyu içmeli sorusunun yanıtını da doktorunuzdan alabilirsiniz.

Benzer Yazılar