Faydalı İçecekler
Masala Çayı Nedir? Masala Çayı Faydaları 10.11.2020

Bitki çaylarının ya da organik gıdaların yaşamımıza kattığı onlarca katkı var ve bu katkıları deneyimlemeye her geçen gün devam ediyoruz. Yeşil çayın ödem atma özelliği, papatya çayının sakinleştirici etkisi, kiraz sapı çayının kilo vermede etkili oluşu derken karşımıza pek çok bitki çayı çıkıyor. Bu bitki çaylarından kimisi günümüzün olmazsa olmazıyken bazılarıyla da yeni tanışıyoruz. Belki daha önce duymuşsunuzdur ancak duymayanlar için bugün konumuz masala çayı. Hindistan’da 5000 yıldan beri varlığını sürdüren mucizevi bir çay masala çayı. Bitki çayından kastımız bir bitkinin yapraklarından elde edilmesi değil bu sefer; masala çayı aslında Hint kültürüne ait bir sütlü içecek. Sadece bitki değil aynı zamanda baharatla da hazırlanan bir karışımdır. Hint kültürünün en önemli içeceklerinden biridir. Batı ülkelerinde de biliniyor ancak biraz daha farklı bir çeşidi mevcut. Örneğin Chai Latte adı verilen kremalı versiyonu da vardır. Masala çayı; manda sütü, siyah çay ve baharatlar bakımından zengindir. Hindistan’da çok sık kullanılır. Masala çayı tek bir tarif değildir özellikle Hindistan’da herkesin kendine özgü bir masala çayı yapma stili olduğu bilinir. Baharat seçimi ve eklenen malzemeler Hindistan’ın farklı yerlerinde damak zevkine göre değişiklik gösterir yani. Uzak Doğu’dan dünyaya yayılan geleneksel masala çayı tarifinde manda sütü kullanılır ancak inek sütüyle de yapıldığı görülür.

Masala çayı nasıl yapılır?

Kısık ateşte 5 dakika kadar demlenen masala çayının içinde süt vardır bu nedenle çayı yavaşça karıştırmakta fayda var. Masala çayı tarifi farklı malzemeler içerir ancak yapılış biçimleri genelde aynıdır. Kakule, kabuk tarçın, anason, karanfil ve tane karabiber önce havan içerisinde dövülür. Tamamen toz haline gelen baharatlar çaydanlığın içine ilave edilir ve 3 su bardağı su konup kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine zencefil, rezene ve siyah çay eklenir. Bu şekilde hazırlanan karışım yaklaşık 5-6 dakika kadar kaynatılır. Sonra içine süt eklenir ve 10 dakika kadar daha kaynatılır. Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi içinde süt olduğu için yavaşça karıştırmakta fayda var. Çay kaynadıktan sonra altı kapatılır ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Çay güzelce demlendikten sonra süzülür ve bardağa alınır. Eğer istenirse bal ya da şeker ile tatlandırmak da mümkündür. Masala çayına farklı malzemeler de katılabilir yapım sırasında. Damak tadınıza uygun olarak ilaveler yapabilirsiniz. Örneğin içine kişniş, yenibahar, meyan kökü, vanilya ya da safran ekleyebilirsiniz. Bazı tariflerde biraz daha fazlalaşıyor çeşit. Örneğin kakao katan da var Hindistan cevizi de. Masala çayına bademin de yakıştığı bilgisini verelim. Bazen yeşil çay katan da oluyor ancak yeşil çay zaten başlı başına çok güçlü bir lezzet olduğundan kullanımında dikkatli olmakta yarar var. Masala çayını hazırladıktan sonra 2-3 gün kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Hindistan’da aynı zamanda şifa olarak da kullanılıyor; fiziksel ve ruhsal faydalarının çok olduğu söyleniyor.

Masala çayının faydaları nelerdir?

Masala çayı yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi şifalı bir çaydır. İçeriğinde çokça baharatın bulunması ve süt ile harmanlanması pek çok fayda sağlar. Masala çayının faydaları arasında yorgunluğa iyi gelmesi var. Vücudu canlandırıcı etkisi mevcut olan masala çayı aynı zamanda grip ve soğuk algınlığına da iyi geliyor. Özellikle korona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde gripten ve soğuk algınlığından korunmak için birebir desek yeri. İçerindeki zencefil ve karanfil gibi baharatlar aynı zamanda sindirim sistemine de olumlu etki ediyor. Kolesterolü dengeliyor ve kalbe iyi geldiği söyleniyor. Antiseptik ve ağrı kesici etkisi bulunuyor. Süt ve bitkilerin barındırdığı kalsiyum kemik ve diş gelişimine olumlu etki ediyor. Metabolizmayı hızlandırıyor ve zihni canlandırıyor. Sakinleştirici ve stresi azaltıcı olduğu düşünülüyor. İçeriğindeki siyah çay ya da yeşil çay gibi bitkiler antioksidan bakımından zenginlik yaratıyor. Baharatlar, solunum yollarının ferahlamasını sağlıyor. Nefesi tazelemesinin yanı sıra öksürüğü de azaltıyor. Akciğer ve böbrekler üzerinde olumlu etkileri var. Tansiyon ve kan dolaşımını normalleştiriyor.

Hint çayı olarak da bilinen Masala çayı aynı zamanda Hindistan’da alternatif tıp alanında kullanılan bitkilerin genel bir adı. Alternatif tıp alanında kullanılan baharatlara kısaca masala adı veriliyor. Masala kalorisiz bir içecektir ancak içine bal ya da şeker eklenirse kalorisi artacaktır. Elbette her çayın kendine özgü zararları olabilir. Bu nedenle masala çayı ve benzeri çayları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayın.

Benzer Yazılar