Faydalı İçecekler
Limonlu Çay İçmek Zayıflatır mı? Limonlu Çay İçmenin Faydaları Nelerdir? 16.02.2021

Sonu “zayıflatır mı?” diye biten sorular, son günlerde favorimiz! Malum, karantina kiloları denen bir gerçek var tartımızın tam ortasında. Bazılarımız yiyip kilo almayan ya da şartlar ne olursa olsun sağlıklı yaşam felsefelerini devam ettiriyor olabilir ancak bu süre zarfında değişen düzen ile kilo sorunu yaşayanların sayısı da hatırı sayılır derecede çok. Malum, karantina şartları insanı yemeğe teşvik edebiliyor. İşte bu noktada sonu “zayıflatır mı?” ile biten cümleler de arama motorlarının gözdesi haline geliyor. Yeşil çay zayıflatır mı, zencefil zayıflatır mı, elma zayıflatır mı gibi onlarca soru dönüyor. Bugün aslında çok bilinen ve belki de her gün elimizin altında olan bir içecekten bahsedeceğiz; limonlu çay. Çay, vazgeçilmezimiz. Limonu ise kimi zaman tatlandırmak için ekliyoruz kimi zaman tadı bu şekilde hoşumuza gittiği ve midemize iyi geldiği için tüketiyoruz. Aslında bilinen şu ki limonlu çay yalnızca soğuk havalarda içimizi ısıtmakla kalmıyor aynı zamanda zayıflamamıza da yardımcı oluyor. Şunu en başta söylemek gerekir ki hiçbir besin, içecek ya da kür mucize değildir. Evet, bugün 3 gün yapılan kabak detoksunun faydasını elbette görürüz ancak bu giden kiloların yağdan gitmesi bize esas istediğimiz görüntüyü getirir. Detoks listelerinin, diyet kürlerinin, kısa sürece çok kilo vaat eden önerilerin temelinde ödem atmak, arınmak gelir. Oysa yağdan verilen kilolar daha önemlidir. Vücudumuzun şekil almasını sağlarken, kiloyu geri almamızı da geciktirir. Eğer hızlı kilo vermekse hedefimiz bu doğru bir hedef değildir. Çünkü kilo vermenin temeli az yemekten değil sağlıklı beslenmekten geçer. Sağlıklı bir şekilde beslenerek, aç kalmayarak, dengeli tüketerek ve spor yaparak fazla kiloların yağdan gitmesini sağlayabiliriz ki bu noktada hedefimize doğru daha sağlam adımlarla ilerlemiş oluruz. Tüm bunlardan yola çıkarak altını basa basa söylemekte yarar var; hiçbir içecek tek başına zayıflatmaya yönelik değildir. Ancak sağlıklı yaşamın yanında bir destekçi niteliğindedir. Bütün gün sırf sağlıklı diye limonlu çay içip, geri kalan öğünlere dikkat etmeyerek kilo vermek imkânsızdır. Tek bir yiyeceğe ya da içeceğe bağlı kalmadan resmin bütününe bakarak kilo vermemizi hızlandırabiliriz. Şimdi gelelim limonlu çayın özelliklerine…

Siyah çayı limonlu içmenin faydaları: Limonlu çayın yararları nelerdir?

Çaya limon da sıkarız, limon dilimini çaya da atarız. Çayı çok seven bir millet olarak, pek çok farklı şekilde içmeyi severiz. Çay ve limon bir araya geldiğinde inanılmaz bir ikili haline dönüşüyorlar ve bize pek çok bakımdan fayda sağlıyorlar. Bugün o faydaları sizinle paylaşmak istedik. İsterseniz maddeler halinde göz atalım.

1-      C vitamini kaynağı

C vitamini bakımından zengin olan yiyeceklerin başında limon gelir. Limon ve çay bir araya geldiğinde demir emiliminin negatif yönde etkilenmesinin önüne geçer. Bu sayede c vitamini demir emilimi için gereken ortamı hazırlar ve bu emilimin hızlı gerçekleşmesine olanak sağlar. Bu sayede c vitaminini en doğal şekliyle vücudumuza almış oluruz; lezzet de cabası!

2-      Kilo kaybını destekler

En büyük rahatsızlıklarımızdan biri şişkinliktir. Bu şişkinlik çoğu zaman vücuttaki ödemden kaynaklanır. Ödem, tartıda büyük değişimleri görmemizin önündeki engeldir. Yukarıda sözünü ettiğimiz detoks kürleri ile ödemden kurtulabilirsiniz. Ancak daha sağlıklı ve kolay tarifler istiyorsanız limonlu çay tam size göre. Limonlu çay vücuttaki ödemin atılmasına destek oluyor. Mideyi rahatlatıyor, sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı oluyor.

3-      Metabolizmayı hızlandırır!

Yavaş metabolizma, kilo vermenin önündeki en büyük engellerden biridir. Metabolizma hızı ile kilo verme hızı direkt bağlantılıdır. Metabolizma yaşı yüksek olanların kilo vermesi nispeten yavaşken, metabolizması hızlı çalışanların kilo vermesi de hızlı olabilir. Bu noktada metabolizmayı hızlandırmanın yollarını arşınlamak gerekir. Limonlu çayın metabolizma üzerinde olumlu katkıları olduğu bilinir. Limonlu su içerek metabolizma hızını arttırmak mümkün olabilir.

4-      İştahı keser!

Diyet yaparken en sık karşılaşılan sorunlardan biri acıkmadır. Bilhassa akşam atıştırma ihtiyacı oldukça çok olur. Akşamları kalorisi az olan besinlerden tüketilebilir ancak kalorili öğünler için en tehlikeli saatlerdir. Limonlu çayın iştah kesme özelliği vardır. Bu sayede gece acıkmalarının önüne geçilebilir. Üstelik kalorili olmadığı için herhangi bir vicdan azabı da yaşamamış olursunuz.

5-      Sindirim sistemini kolaylaştırır

Akşam yenen yemekler her zaman masum olmayabilir. Özellikle fazla kaçan akşam yemeklerinden sonra midenin yediklerimizi sindirmesi zaman alır. Bu süre biraz rahatsız edici olabilir. Limonlu çay ise tam bir sindirim dostudur. Limonlu çay içmenin faydalarından biri de çayda bulunan antioksidanların sindirim sırasında koruma altına alınmasıdır. Antioksidanlar serbest radikallerle savaşır bu sayede hücrelerin zarar görmesi önlenir ve sağlıklı olurlar.

6-      Konsantre olmanızı sağlar

Bu aralar dikkatimiz dağılmaya çok meyilli! Zaten başımızda olan bir korona virüs salgını varken, aklımız fikrimiz korona virüs rakamlarında, sağlığımızda, korunmamızda, tedbirlerimizde. Bu noktada konsantre bozukluğu yaşıyoruz kimi zaman. Limonlu çay özellikle konsantrasyonu arttırmak için oldukça etkilidir. Yanı sıra bağışıklığımızı güçlendirme ve hastalıklara karşı kendimizi korumak için de en etkili silahlarımızdan biridir.

Yazımızın sonunda limonlu çay kaç kaloridir sorusunun da yanıtını verelim. Yaklaşık 1 çay bardağı limonlu çayda ortalama 10 kalori vardır ancak eğer çayın içerisine şeker eklerseniz bu durum bir hayli artacaktır. En sağlıklı sonuç alabilmek ve limonlu çayın faydalarını tam anlamıyla vücudumuza kazandırabilmek için limonlu çayı şekersiz içmenizde yarar olacaktır. Dilerseniz normal çay yerine yeşil çay ve limon ikilisini de deneyebilirsiniz. Yeşil çayın keskin tadını kıracak ve daha yumuşak içimli bir hale getirecektir. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken şey tansiyonunuzdur. Çünkü yeşil çay ve limon birleşince tansiyonunuz düşebilir. Bu noktada her zamanki uyarımız devreye giriyor. Yeşil çay ya da normal çay ve limonla yapacağınız çayın sağlığınıza olumsuz etki etmemesi için mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar var!

Sıcak limonlu çay nasıl yapılır?

Limonlu çay tarifi oldukça pratik ve basittir. İhtiyacımız olan çay, yarım limon ve 1,5 su bardağı sudur. En kuvvetli çaylardan biri olan limonlu çay aynı zamanda oldukça lezzetlidir. Çayı demledikten sonra içine dilimlenmiş limonları atın. Biraz bekleyin ve dilerseniz daha sonra limon dilimlerini çaydan çıkarıp tüketin. İsterseniz limon dilimleri kalmaya devam da edebilir. Limonlu çay ile kendinizi dinç, ferah ve sağlıklı hissedeceksiniz! Yeşil çayla tüketmek istiyorsanız kısa bir tarif daha verelim. 1 yemek kaşığı yeşil çay, yarım limon, 1,5 su bardağı su ihtiyacınız olan malzemeler. Yeşil çayın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Özellikle metabolizma arttırma ve yağ yakımı konusunda oldukça faydalı çaylardan biri. Tansiyon hastaları için dikkatli tüketilmesi gereken bir çay türü olduğu bilgisini de verelim. Mutlaka doktorunuzdan onay alınız! Gelelim limonlu yeşil çay tarifine. Yeşil çayın yapraklarını, dilimlenmiş limonla birlikte suyun içine atın. Demlemeye bırakın. Demleme sırasında su sıcaklığı çok kaynar olmasın, ılık bir su yeterli olacaktır. Demlendikten sonra çayı süzün ve afiyetle tüketin.

Benzer Yazılar