Faydalı İçecekler
Tarçınlı Sütün Faydaları: Tarçınlı Süt Zayıflatır mı? 24.10.2021

Yaz aylarıyla vedalaşalı çok oldu. Çoğumuz alacağımız kiloları aldık, diyetleri unuttuk. Hazır kış ayı kapıdayken şimdi diyet için en ideal zaman. Önce karantina kiloları ile mücadele ettik. Onların bir kısmını verir gibi olduk sonra birden geri aldık. Diyet zaten bir “alış-veriş” değil de nedir? Tam adapte olup diyete yoğunlaşıyoruz, o sırada önümüzden geçen bir kekin aromasına kapılıyoruz. Tam “bu sefer kesin” diyoruz bu sefer de karşımıza çıkan cipslere yenik düşüyoruz. Ama yok! Bu sefer son diyetimiz olsun. Hazır kış aylarına göz kırpıyoruz ve hazır yaz aylarının rehavetini üzerimizden attık şimdi ister misiniz sıkılaşalım ve bir dahaki yaza bomba gibi girelim? Eğer cevabınız evetse -ki yazımıza tıkladığınıza göre sizin de niyetiniz var- gelin bu işi hızlandıralım. Bir kere şunu en başında kabul edelim; aç kalarak kilo verilmez! Tartıda muhakkak bir azalma görülür tabi ancak bu ya ödemdir ya da kastan verilen kilodur. Kastan verilen kilo çabuk olur ancak sağlığımızı bozma hızı da bir o kadar “çabuk” olur. Ödem deseniz bugün var yarın yok, yani çok üzerinde çalışılması ya da mesai harcanması gereken bir konu değil. Diyet sırasında var gücümüzle yağların üzerine çalışmalıyız. Yağları ne kadar hızlı parçalarsak aynadaki görüntümüzle de o kadar hızlı barışırız. Çünkü yağdan kilo vermek direkt olarak görüntüyü değiştiriyor. Sağlıklı olması da cabası. Bu nokta 1 haftada 4 kilo verdiren diyet, 3 günde 3 kilo verdiren detoks, 10 günde 5 kilo verdiren diyet listesi gibi içeriklerden uzak duruyoruz. Çünkü hedefimiz aniden kilo vermek değil sağlıklı bir şekilde zayıflamak. Yağdan kilo vermenin ana hedef olduğu bir diyet rutini belirleyerek işe başlayın. Elbette işin uzmanına danışmak ve kişiye özel listelerle hareket etmek çok daha doğru olacaktır. Diyet herkese göre değil kişiye özel yapılır. Kimine iyi gelmeyen size çok iyi gelebilir ya da tam tersi bir tablo da yaşanabilir. Size iyi gelen yiyecekleri, hangi durumlarda, hangi porsiyonlarda tüketmeniz gerektiğini mutlaka bir uzmana danışın ve öyle hareket edin.

İşin uzmanından doğru bilgileri aldıktan ve diyet rutininizi oluşturduktan sonra araya birkaç takviye sıkıştırabilirsiniz. Bugün, bu yazımızda yağ yakma özelliği ile bilinen tarçınlı süt hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikli hedefin yağ yakmak olduğu diyet listelerinde, kendine iyi bir yer edinen tarçın özellikle tatlı krizlerine birebir. Tarçın sayesinde kilo vermek hem daha hızlı hem daha kolay. Şimdi gelin önce şu tarçınlı süt olayına bir giriş yapalım…

Tarçınlı süt ne işe yarar?

Ne işe yaramaz ki desek daha mı doğru olur sanki? Tarçın, baş tacımız. Süt deseniz çocukluk arkadaşımız. Bu ikisinin birleşimi bizi mutlak bir iyilik doğuracaktır. Şöyle anlatalım. Diyet yaparken bizi en zorlayan şeylerden biri üzerimize doğru gelen tatlı krizleridir. Bakınız üst satırda bizi sınayan keklerden bahsetmiştik. Hal böyle olunca, tatlı krizi vücuda bir kere sirayet edince o gün o diyetten hayır gelmeyeceğini az çok biliyoruz. O tatlı yenmeden günün zor geçeceğini de! Haydi diyelim sabrettik, inandık, yemedik; bugün olmasa yarın o kek yine gelip bizi bulacak. Hele ki özel günlerde durum artık tatlı krizinde trajediye bile dönüşebilir. Dönüşmesin, çözelim şu durumu. Böyle zamanlarda mis gibi kokusuyla tarçını davet ediyoruz yanımıza. Birkaç dilim de elma alıyoruz. Elmanın üzerine tarçını serpiyoruz. Tatlı krizimizi bir güzel geçiştiriyoruz. Geçmedi mi? Bu sefer tarçını alıyoruz suya atıyoruz. Tarçınlı su ile hem tatlı krizimizi önlüyoruz hem tok kalıyoruz. Hem tok kalayım, hem tatlı ihtiyacımı gidereyim bir de üstüne güzel bir uyku çekeyim mi diyorsunuz? O halde tarçını alıp süte katıyorsunuz, durum kökten çözülüyor. Tarçınlı sütün faydalarını say say bitmez ancak biz birkaçından söz edelim.  Sütte bulunan protein, metabolizmayı hızlandırıyor. Yağ yakımını kolaylaştırması da cabası. Tarçın ise başlı başına bir süper kahraman. Tok tutuyor, tatlı krizlerini sindiriyor. Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına olanak sağlıyor. Tüm bunlara ek olarak sindirim sistemimizin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Daha ne yapsın bu tarçın! Şişkinliği de unuttuk sanmayın. Diyet yapanların en büyük şikâyetlerinden biri şişkinliktir. Kilo deseniz değil, ödem deseniz değil; öyle bir his ki şişkinlikten duramaz olduk. Bu şişkinliğin en önemli nedenlerinden biri hazım sorunu. Tarçın, hazımsızlığa neden olan bakterilerle savaşıyor ve şişkinlik sorununu da ortadan kaldırıyor. Her derde deva tarçın hem kilo verdiriyor, hem tok tutuyor, hem vücudu sağlıklı kılıyor yetmezmiş gibi zararlı toksinlerin atılmasını sağlıyor. Süt deseniz çocukluk kahramanımız zaten. Onuna uzadık, onunla büyüdük. Tarçın ve süt bir araya gelince kilo verdiren ve sağlıklı bir içecek haline dönüşüyor. Mis gibi kokusu ve lezzetiyle alıyor bizi götürüyor. Tarçınlı süte şeker ilave etmediğiniz sürece hiç sıkıntı yok.

Tarçınlı süt aynı zamanda uykuya geçişi de kolaylaştırıyor. Bazı günler vardır ya hani… Uyusanız bir türlü uyumasanız bir türlü olur. Aslında vücudunuz uyku istiyordur ancak yastıkla arası bozuktur; yatağa girer girmez kaçıveriyordur. Böyle zamanlar sadece o günü değil ertesi günü de etkiler işin kötüsü. Yani bir gün uykusuz kalmanız, ertesin gün konsantrasyon kaybına yol açabilir. Diyeceğimiz o ki iyi bir uyku, günün en önemli kazançlarından biridir. Tarçınlı süt uykusuzluk sorununa da iyi geliyor. Yatmadan önce içildiğinde kısa sürede uykuya dalmayı sağlıyor. Tarçınlı süt aynı zamanda üst solunum yolu hastalıklarının iyileşmesine katkı sağlıyor öte yandan da boğazı yumuşatıyor. Sindirim sistemini düzenli çalıştırdığından bahsetmiştik; kabızlık sorununa bir hayli iyi geldiğini de satır aralarımıza iliştirelim. Madem bu kadar övdük, bir tarçınlı süt tarifi de vermeden bitirmeyelim yazımızı.

Zayıflatan tarçınlı süt tarifi

Malzemelerimiz kolay; 1 su bardağı az yağlı ya da light süt, 1 tatlı kaşığı tarçın hepsi bu. Sütü güzelce bir ısıtıyoruz. Isındıktan sonra bardağa ekliyor ve üzerine tarçın serpiyoruz. Bir güzel karıştırıyoruz. Ara öğün olarak bir bardak içebiliriz. Gece yatmadan önce içerseniz siz uyurken bile yağ yakmanızı sağlayabilir. Günde iki kez içilebilen tarçınlı süt düzenli olarak tüketildiğinde bir hayli kilo vermeye destek olabilir. Altını çiziyoruz “destek” olabilir. Şunu unutmayın ki diyet dünyasında mucize diye bir şey yoktur; hiçbir besin tek başına zayıflatmaz, hiçbir çay sizi bir günde inceltmez ya da hiçbir kür kalıcı ve mucize çözümler üretmez. Burada önemli olan sağlıklı yaşam tarzını benimsemektir. Arada elbette detoksların gücünden de destek alacağız. Ancak öncelikli hedef kilo vermenin yanında sağlıklı beslenme rutinini hayat felsefemiz haline getirmektir. Bu nedenle tarçınlı süt içerek kilo vermeye ancak ve ancak katkı sağlayabilirsiniz. Başlı başına hiçbir şey mucize değildir. Kilo vermek aslında bir “takım” çalışmasıdır. Önce beyniniz idrak eder kilo vermeyi istediğinizi. Sonra midenizi ikna eder ciddi olduğuna dair. Sonra bağırsaklar, sindirim, kaslar, yağlar girer devreye. Her biri kendi görevini yerine getirir ve sizi zayıflatır. Tek başına bir çay içerek zayıflayamayacağınız gibi, aç kalarak da zayıflayamazsınız. Diyette doğru bilinen yanlışlardan biri de aç kalarak zayıflamaktır. Eğer hem mutlu olup hem kilo vermek istiyorsanız sağlıklı yaşam tarzını benimsemeli ve herkese değil kişiye özel beslenme rutini oluşturmalısınız. Bunun için de doğru adres bir uzman olacaktır.

Tarçınlı sütün zararı var mıdır?

Bu kadar övdükten sonra zararı vardır demek istemeyiz ancak her şeyin fazlasının zarar olduğu gerçeğini de değiştiremeyiz. Süt bazı bünyelerde şişkinliğe, hazımsızlığa yol açabilir. Tarçın ise alerjik tepkimelere neden olabilir. Bu ikisi bir araya gelince bir tehlike de doğabilir. Sütü laktozsuz olarak tercih ederseniz midenize daha dost olabilir. Ancak tarçına karşı toleransını düşükse hiç bu sularda yüzmemenizi öneririz. Tarçınlı sütü diyet listenize eklemeden önce, olası zararları önlemek ve risk almamak için mutlaka doktorunuza danışınız. Doktorunuzun onayı olmadan her ne kadar masum görünse de tarçınlı süt tüketmemenizde yarar olacaktır. Kilo bir şekilde verilir ancak sağlık her şeydir, unutmayın! Tarçınlı sütle zayıflayanların yorumları her ne kadar umut içeriyor olsa da olası sağlık sorunlarını önlemek için mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar