Beslenme
Antioksidan Nedir, Ne işe Yarar? Antioksidan Besinler Nelerdir? 07.09.2020

Korona virüs salgını boyunca en çok dikkat ettiğimiz şeylerden biri bağışıklık sistemimizi korumak ve güçlendirmek. Çünkü biliyoruz ki korona virüs bağışıklığı düşük bünyeleri daha çok seviyor. Bağışıklık sistemimizi arttırmak için pek çok yol deniyoruz; vitaminler, mineraller, antioksidanlar, sağlıklı beslenme derken birçok parçaya bölünüyoruz. Bugün vücudumuza olumlu etki eden o parçalardan biri olan antioksidanlar hakkında bilgi vereceğiz. Dilerseniz önce antioksidan ne demek kısaca değinelim.

Antioksidan nedir, kısaca…

Özellikle hastalıklarla baş edebilme konusunda önemli bir destekçimiz antioksidanlar. Hem vücut hücrelerinden üretilebiliyor hem de birtakım gıdalarla elde edilebiliyor. Aslında bir kimyasal madde. Hücrelerin dış etkenlerden korunmasına ve sağlıklı yaşamalarına fayda sağlıyor. Antioksidanlar, hücrelerimizde bulunan hasar yapıcı molekülleri temizlemeye yarar. Böylece hücrelerde meydana gelebilecek hasarın önlenmesini sağlar.

Antioksidan bakımından zengin yiyecekler hangileridir?

Antioksidan aynı zamanda dışarıdan takviye yoluyla alınabilen bir kimyasal maddedir. Bazı besinlerin antioksidan değerleri yüksektir. Birçok üründe az ya da çok antioksidan bulunabiliyor aslında. Antioksidan bakımından zengin olan yiyeceklerden birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz; lahana, ıspanak, pancar, enginar, ahududu, çilek, yaban mersini, ceviz ve benzeri gibi. Özellikle tatlı krizlerine birebir iyi gelen ve diyet yapanlarında dostu olan bitter çikolata da güçlü bir antioksidan kaynağı. Çikolatanın zararlarını ya da çikolatanın kilo aldırmasını dilimizden düşürmüyor olsak da gerçek bir bitter çikolatanın faydaları da bir başka yazımızın konusu olsun. Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra domates, kırmızılahana gibi “kırmızı” ürünlerin de antioksidan bakımından zengin olduğu bilgisini verelim. Antioksidanlar besin yoluyla değil birtakım takviyelerle de alınabilirler. Örneğin selenyum, c vitamini, e vitamini gibi bazı vitaminler güçlü antioksidan kaynaklarıdır.

Antioksidan ne işe yarar?

Antioksidanların ne işe yaradığına geçmeden önce şunu belirtmek gerekir ki antioksidan insan vücudu için gerekli olan bir kimyasal maddedir. Hemen hemen pek çok hastalık türü ile savaşmaya karşı etkili bir koruma sağlar. Yaş aldıkça vücudumuzun değişimi kaçınılmazdır. Bu değişimi durdurmak yani yaşlanmanın önüne geçmek, yıllara meydan okumak çok kolay değildir şüphesiz. Ancak alacağımız bazı önlemlerle yaşlanmanın etkilerini azaltabiliriz. Antioksidanların en büyük özelliklerinden biri hücre hasarlarını onarmak olduğu için, yaşlanmanın vücudumuzda yarattığı olumsuz izleri silmek için antioksidanlar güçlü silahlardır. Yukarıda saydığımız antioksidan deposu yiyeceklere ek olarak böğürtlen, brokoli, kırmızı üzüm, yeşil çay, kırmızı erik, tam tahıllar ve havuç gibi ürünleri de ilave edelim. Özellikle kırmızı renkli meyvelerin güçlü antioksidanlar olduğundan bahsetmiştik. Öyle ki halk arasında sıkça duyduğumuz “kansere karşı kırmızı meyve” tavsiyesi de tam olarak antioksidanın gücünü yansıtıyor diyebiliriz. Antioksidan ne demek sorusunun yanıtını özetle; vücudun koruma kalkanıdır şeklinde verebiliriz. Vücut içindeki zararlı maddelerin tepkimesini önler ve vücudun zarar görmesini ve yaşlanmanın olumsuz etkilerini önemli ölçüde giderir. Antioksidan kullanımına dair detaylı bilgi için doktorunuza danışın; şunu unutmayın ki her bünye kendine özeldir ve aynı şekilde özel bir bakım gerektirir.

Benzer Yazılar