Beslenme
Şeker Oranı Düşük Meyveler Hangileridir? 21.09.2021

Diyette hangi meyve yenir sorusunun yanıtını vereceğiz bugün size. Diyet sırasında ara öğün tüketiminin büyük bir önemi vardır. Sık sık, az az yemek ve mutlaka ara öğün yapmak ana öğüne birden yüklenmenin önüne geçer. Çok aç olunca ana öğünü normalden fazla kaçırmak doğaldır ancak yapılan ara öğünlerle bu durum dengelenebilir. Ara öğün denince akla ilk gelenlerden biri meyvelerdir. Ancak biliyoruz ki meyveler sanıldığı kadar masum değildir. Bugün bazı meyveler, ana öğünle yarışacak kadar yüksek kalori içerebilir. Yani aslında meyve yiyerek doğru bir şey yaptığımızı düşünürken vücudumuza fazladan şeker yüklemesi yapıyor olabiliriz. Meyveler, yüksek oranda şeker içeriğine sahiptir. Bu nedenle tüketirken ölçülü olmak gerekir. Bazı meyvelerden diyet süresince uzak durmak gerekirken bazı meyveler bu yoldaki en büyük destekçimiz olabiliyor. Örneğin ananas, diyet yapanların gözdesi olan bir meyvedir çünkü ödem atma özelliğine sahiptir. Ara öğünlerde ince bir dilim ananas yemek, ödem atmaya yarayabilir. Bugün sizlerle diyette tüketilmesi doğru olan, az şekerli meyvelerden konuşacağız. Şimdi gelin az şekerli, şeker oranı düşük meyvelerden birkaçına göz atalım.

Diyette hangi meyve yenir?

Diyette yenen meyvelerin tamamının şeker oranı düşük olması gerekir. Fazla şeker tüketimiz daha çok acıkmamıza yol açabileceği gibi kilo vermenin önündeki en büyük engellerden de biridir aynı zamanda. Bu nedenle şeker içeriği düşük meyveleri tüketmekte yarar olacaktır. Az şekerli meyveler, iyi bir ara öğün seçeneği olacaktır. Ancak yine de bu tarz yiyecekleri beslenme rutininize eklemeden önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.

1 -      Limon

Başlı başına bir C vitamini kaynağı olan limon, salatalarımızın vazgeçilmezi. Sabahları aç karna bir bardak limonlu su içmek gün içerisinde vücudunuza dinçlik katabilir. Yanı sıra kahvaltı öncesi iştahınızı da kontrol altına almanıza yarayabilir. Limon çok ekşi bir meyve olduğu için direkt olarak yenmesi zor olabilir ancak salatalara eklenerek ya da suyu içilerek fayda sağlanabilir.

2 -      Ahududu

Aslında ahududu çok sık tüketilen bir meyvedir diyemeyiz ancak faydaları en az sık tüketilen meyveler kadar çoktur. Bir kâsesinde yaklaşık 4-5 gram kadar şeker içerir. Bu da bir çay kaşığı civarıdır. Ahududunun içerisinde lifler vardır. Bu lifler tokluk sağlar ve ana öğün zamanınız gelene kadar sizi tok tutar.

3 -      Çilek

Günlük C vitamini büyük oranda karşılayan meyvelerden biri çilektir. Çilek her ne kadar yendiğinde tatlı bir tat bıraksa da şeker oranı diğer meyvelere göre daha azdır. Çileğin fazla tüketilmesi, faydasını zarar dönüştürecektir ancak az miktar tüketilen çilek hem vitamin bakımından zengindir hem de lezzet bakımından güzel bir tazelik katar. Şeker oranının az olması da çileğin tercih sebeplerindendir.

4 -    Böğürtlen

Böğürtlen de tıpkı ahududu gibi mutfağın olmazsa olmazı değildir ancak içerik bakımından da oldukça zengindir. Bir kâse böğürtlende ortalama 6-7 gram şeker bulunur. Lif bakımından zengin olduğu kadar antioksidan özellik de barındırır.

5 -    Kivi

C vitamini denince akla ilk gelen meyvelerden biri kividir. Yendiğinde tatlıdan çok mayhoş bir tat bırakır. Kivinin de şeker oranı diğer meyvelere oranda daha düşüktür. Bir adet kivide ortalama 5-6 gram kadar şeker bulunur.

6 -    Greyfurt

Yağ yakan meyveler denince ilk akla gelenlerden biri greyfurttur. Greyfurt meyvesi kadar greyfurt suyu da faydalıdır. Şeker oranı düşük olan meyvelerden biridir. Orta boy bir greyfurtta ortalama 8-9 gram kadar şeker bulunur. Sadece ara öğün için değil kahvaltıda da tercih edilebilir. Ancak bazı ilaçlarla etkileşimi olduğundan, greyfurt tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.

7 -    Karpuz

Karpuz genellikle çok şeker içeriğine sahip olan ve dikkatli tüketilmesi gereken bir meyve olarak bilinir. Ancak şeker içeriği diğer şekerli meyvelere oranla daha azdır. Karpuz iyi bir demir kaynağıdır bu nedenle ara öğün olarak tüketilmesinde yarar olabilir. Ancak şeker oranının az olması karpuzu tamamen masum yapmaz. Fazla tüketimi kilo almaya yol açabilir.

8 -    Portakal

Portakalda şeker var mı sorusunun yanıtı ile devam edelim. Portakal, tatlı isteğini gidermenin yollarından biridir. C vitamini içerir ve şeker oranı diğer meyvelerle kıyaslandığında daha düşüktür. Bir portakalda ortalama 10-11 gram kadar şeker bulunur. Portakal da diyet sırasında tüketilmesi önerilen meyvelerden biridir.

Benzer Yazılar