Beslenme
Şişkinlik Yapan Gıdalar Hangileridir? 21.09.2021

Şişkinlik hissi, diyet sırasında motivasyonu etkileyen en önemli şeylerden biridir. Her ne kadar düzenli ve sağlıklı bir diyet yapıyor olsak da o şişkinlik hissi kilo almış hissetmemize neden olur ki bu da motivasyonumuza direkt olarak etki eder. Bazı gıdalar, şişkinliği daha da arttırır. Şişkinlik hissi ve ödem birbirine benzeyebilir. Aşırı tuz tüketimi, az su içmek, uzun yolculuk ve benzeri gibi durumlar ödeme neden olurken bazı yiyecekler de direkt vücudumuza şişkinlik olarak yansır. Vücudumuzu şişiren gıdaları işleyeceğiz bugün sizinle.

Hangi gıdalar şişkinlik yapar?

Şişkinlik hissinin ana nedenlerinden biri beslenme yanlışlarından kaynaklanır. Bazı gıdalar vücutta şişkinlik oluşmasına neden olur. Bu gıdaların dengeli tüketimi ile şişkinlik hissi azalabilir. Vücutta şişkinliğe neden olan gıdalardan birkaçını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

1 -    Fasulye

Şişkinlik denince akla ilk gelen yiyeceklerden biri fasulyedir. Fasulye protein, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin olan faydalı yiyeceklerden biridir ancak bir o kadar vücutta şişkinlik oluşumuna da neden olabilir. Aşırı yüksek lifli içeriğinden dolayı şişkinliğe neden olabilir. Fasulye hazmı zor olan yiyeceklerdendir. Fasulye eğer ciddi sorun yaratıyorsa alternatif olarak kinoa, mercimek ya da tahıl gibi yiyeceklere yönelmek mümkündür. Özellikle kinoa, son zamanların popüler yiyeceklerindendir. Kinoalı tarifler diyet yapanların gözdesidir. Bu arada kinoanın tok tutma özelliğini de satır aralarımıza not olarak düşelim.

2 -    Gazlı içecekler

Özellikle yaz aylarında gazlı içecek tüketimi daha da artabiliyor. Havaların ısınmasından dolayı serinleme ihtiyacı olduğundan gazlı içeceklere yönelim olabiliyor. Elbette en iyi serinleme yollarından biri taze su tüketimi ancak laf aramızda bazen insanın canı gazlı içecekler de çekebiliyor, hele ki diyetteysek! Gazlı içecekler, şişkinliğe neden olan en önemli şeylerden biridir. Gazlı içeceklerde bulunan maddeler doğrudan sindirim sistemi yoluna girer ve vücutta şişkinliğe yol açar. Yanı sıra gazlı içeceklerin daha pek çok zararı vardır. Gazlı içecek yerine aromalı sulardan destek alınabilir. Limonlu maden suyu da iyi bir alternatif olabilir.

3 -    Buğday

Glüten alerjisine sahip insanların uzak durması gereken yiyeceklerden biri buğdaydır çünkü buğday glüten içerir. Glüten içeren besinler başlı başına şişkinlik yaratabilir. Özellikle ekmek, makarna ve hamur işlerinde çokça glüten bulunur. Bu da şişkinliğe yol açar.

4 -    Hamur işleri

Hamur işlerini yemesi ne kadar keyifli olsa da birkaç saat sonra aynı keyiften eser kalmayabilir. Hamur işleri yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi glüten içeriğe sahiptir. Bu da karın bölgesinde şişkinlik ve hatta ilerleyen aşamalarda acı hissine yol açabilir. Karın şiştikçe gerilir ve bu durum ciddi derece rahatsız edici olabilir. Bu nedenle hamur işleri tüketimini azaltmakta yarar var; mümkünse tamamen kesmek de şahane bir seçenek!

5 -   Çavdar

Çavdar ekmeği ya da çavdarlı ürünler genellikle diyet sırasında tüketilebilen ürünlerdir. Ancak çavdar da buğday gibi şişkinliğe yol açabilir. İçerisinde lif bulunur yanı sıra vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Yüksek lifli ve glüten içerikli gıdalar vücutta şişkinliğe yol açabilir. Aslında bu bir deneme yanılma yöntemidir. Bazı gıdalar bazılarında hiç şişkinlik yapmazken, bazılarında şişkinlik yaratabilir. Bu nedenle size neyin dokunup neyin dokunmadığı biraz da deneme yanılma yöntemiyle olacaktır.

6 -    Soğan ve sarımsak

Mutfakların vazgeçilmezi olan soğan ve sarımsak da şişkinliğe neden olabilir. Evet, sarımsak için doğal antibiyotik derler ancak aynı zamanda karın şişliğine de yol açabilir. Soğan da aynı şekilde şişkinliğe neden olabilir. Yanı sıra bazı sindirim sorunları da oluşabilir. Soğan ve sarımsağı dozunda tüketmekte yarar olacaktır.

7 -    Süt

Konu şişkinlikse fasulyeden sonra akla ilk gelenlerden biri süt ve süt ürünleridir. Süt ürünleri mükemmel birer kalsiyum kaynağıdır ancak öte yandan sindirimi de bir o kadar zor olabilir. Süt karında şişkinlik yapabilir bu noktada laktozsuz süt kullanmak daha iyi bir seçenek olabilir.

8 -    Armut

Bazı meyveler de şişkinliğe neden olabilir. Bunlardan biri armuttur. Armut lif, vitamin ve antioksidan kaynağıdır ancak öte yandan şişkinlik ve sindirim sorunlarına da neden olabilir. Midemizin sindirmekte güçlük yaşadığı fruktoz içerir. Fruktoz nedeniyle ciddi anlamda şişkinlik yaşanabilir. Ayrıca elma da şişkinliğe yol açabilir.

Önemli Not: Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi hangi gıdaların şişkinlik yaratacağı biraz da bünyeye bağlı olarak değişir. Eğer kronik bir rahatsızlığınız ya da bir sağlık sorununuz varsa olası sorunları önlemek için neyi tüketip neyi tüketmemeniz gerektiğini doktorunuza danışabilirsiniz.

Benzer Yazılar